Strona 5 z 11 PierwszyPierwszy ... 34567 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 107

Wątek: Dylemat: 35L czy 5D

Uzależniony Awatar Richie
    Miasto
    Nowy Tomyśl

Domyślnie

Miałem kiedyś 30D.Następnie kupiłem 5D i wszystkie moje szkła odżyły.Teraz znowu mam 30D i już nie mogę się doczekać momentu gdy 5D znowu u mnie zawita.To zupełnie inna liga obrazka....bierz 5D
    Richie
    FF + stałki + błyskotka

MOJE PLFOTOMOJE FOTOMOTYWY

Zablokowany

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Dragunov Zobacz posta
    5D plus 35 i 85, a 50 zbędny. Idealny zestaw jak się ma kasę... Osobiście sam mam chrapkę na leciwego 5D.
    Czyli go nie masz? A więc skąd taka pewna opinia o zbędnym 50mm. To nie bez kozery tak zwany ,,standard'' na pełną klatkę. Dla mnie świetna ogniskowa właśnie na 5d. 85mm, które miałem i bardzo cenię było właśnie taką nijaką ogniskową ze wskazaniem głównie portretowym, a zatem dość wąskim. Powyżej 50mm ja osobiście lubię obraz generowany przez 70-200. Nie pisz proszę w tak autorytatywny sposób, że 50mm ,,to zbędne szkło'' na FF. Bo tak po prostu nie jest. Każdy ma swoje preferencje, a wolę, gdy opinie wydaje użytkownik zestawu, a nie jego ,,zwolennik''.

Uzależniony Awatar BuRton
    Miasto
    Czeski Cieszyn

Domyślnie

Himi. Na poparcie sugestii Dragunova ... Przed zakupem 5d sprzedalem 50mm/1,4 i kupilem 35 L i 85 L.

Teraz pracuje na 30d i 5d glownie tymi dwoma szklami (czekam jeszcze na 24mm).

Absolutnie nie twierdze, ze 50mm to "zbyteczne" szklo ale dla mnie bardziej uzyteczne (podstawowe) ogniskowe to wlasnie 35mm i 85mm.

Pozdrawiam Marcin.

Domyślnie

Jeśli bawisz się w reporterkę to polecałbym jednak zakup obiektywu:
    *Po pierwsze dlatego, że 5d robi z tego co pamiętam 3kl/s a 40d coś koło 6kl/s
    *Po drugie w sytuacji takiej jak np była kilka dni temu we Wrocławiu (czyt stado hien wiszących na płocie i żądnych zdjęcia Lamy wychodzącego z klasztoru) bardziej przydaje się ten crop x1.6 - sam nawet słyszałem stwierdzenie z ust mojego wykładowcy używającego 5d "mogłem wziąć 350d bo ma cropa".
    *I po trzecie - 5d w porównaniu do 40'tki jest przestarzałą już nieco konstrukcją

Mi zawsze doradzano, że lepiej mieć gorszą(tańszą) puszkę i lepsze szkła niż na odwrót więc gdybym był na Twoim miejscu, kupiłbym obiektyw -w tym momencie nie opłaca się kupować 5D (mk1) bo wątpię byś trafił mało używaną sztukę, a 5d mk2 jeszcze mógłby potanieć.
    C 50D, C 350D, C 50E. Słoiki: kit, S 10-20 f/4-5,6, T 28-75 f/2.8, C 50mm f/1.8, C 85mm 1.8, Sigma 70-200 f/2.8, 580EX

Regulamin pkt 8.

Początki nałogu
    Miasto
    warszafka

Domyślnie

litania: GO, plastyka, pewność AF, ISO (używalne, nie deklarowane)
    więc 5d, do tego naprawdę uważam,że 5-tek zaraz nie będzie w dobrym stanie, a to co się na alledrogo pojawi będzie wyzbywaniem się przez ślybnych zajechanych puszek. Więc chcesz wiedzieć o czym wszyscy pieją nad 5d. Nie będzie pasować, mam wrażenie,że nie stracisz przy odsprzedaży nawet jak mark II będzie leżał w każdym MM i euroAGD

odnoście poprzednika: 5d przestarzała, fakt nie ma LV, gównianego LCD, nie ma lampy, nie ma digica III ( to czemu robi ładniejsze barwowo zdjecia), ale dla fotografa do litanii spłodzić syna, zbudować dom, zasadzić drzewo dodałbym mieć 5d
    Bredzę,ale puszka jest świetna
    Ostatnio edytowane przez fahrenheit ; 12-12-2008 o 13:31

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez amroz Zobacz posta
    co do tele to nie będę płakał, mam jeszcze 85, 135 i 70-200.
    wiec nie ma co się zastanawiac skoro autor ma jeszcze pare szkieł... 5d i juz. choc tandem 35L i 5d maci w głowie jak cholera... nic tylko strzelac wiecej slubów i uciułać na 35l

Początki nałogu Awatar patric89
    Miasto
    Kraków / Tarnobrzeg

Domyślnie

przy szkłach jakie posiadasz 5d to fantastyczne rozwiązanie.
    5d II | 6d | S14 2.8 | C28 1.8 | C50 1.4 | C85 1.8 | 430EXII x2

Uzależniony

Domyślnie

Skoro masz tyle szkieł i wszystkie z nich pod pełną klatkę to głupotą by było używać ich na cropie. Co innego jakbyś musiał wymieniać szklarnie. Kupuj 5D

Zablokowany

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Patryk_mirek Zobacz posta
    J kilka dni temu we Wrocławiu (czyt stado hien wiszących na płocie i żądnych zdjęcia Lamy wychodzącego z klasztoru)
    O kim piszesz? Bo się sądzę, że o przechodniach...A nawet jeśli - kolego młody aktywnością na forum, waż słowa. Nazwanie kogoś hieną z takich, czy innych powodów jest ...mało eleganckie. Jeśli zaś odnosi się - co już na wstępie wykluczam - do fotoreporterów, to....Już nic nie napiszę.

Pełne uzależnienie Awatar mate00sh
    Miasto
    Warszawa & Mysiadło

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez himi Zobacz posta
    O kim piszesz? Bo się sądzę, że o przechodniach...A nawet jeśli - kolego młody aktywnością na forum, waż słowa. Nazwanie kogoś hieną z takich, czy innych powodów jest ...mało eleganckie. Jeśli zaś odnosi się - co już na wstępie wykluczam - do fotoreporterów, to....Już nic nie napiszę.
    Przecież napisał, że to o wykładowcy
    "Aparat fotograficzny jest dla artysty kolejnym narzędziem. Jeżeli się nad tym zastanowić, to jest to mechanizm podobny do skrzypiec. To artysta jest w stanie tworzyć sztukę nie aparat." - Brett Weston

Strona 5 z 11 PierwszyPierwszy ... 34567 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów