Miałem kiedyś 30D.Następnie kupiłem 5D i wszystkie moje szkła odżyły.Teraz znowu mam 30D i już nie mogę się doczekać momentu gdy 5D znowu u mnie zawita.To zupełnie inna liga obrazka....bierz 5D
Miałem kiedyś 30D.Następnie kupiłem 5D i wszystkie moje szkła odżyły.Teraz znowu mam 30D i już nie mogę się doczekać momentu gdy 5D znowu u mnie zawita.To zupełnie inna liga obrazka....bierz 5D
Czyli go nie masz? A więc skąd taka pewna opinia o zbędnym 50mm. To nie bez kozery tak zwany ,,standard'' na pełną klatkę. Dla mnie świetna ogniskowa właśnie na 5d. 85mm, które miałem i bardzo cenię było właśnie taką nijaką ogniskową ze wskazaniem głównie portretowym, a zatem dość wąskim. Powyżej 50mm ja osobiście lubię obraz generowany przez 70-200. Nie pisz proszę w tak autorytatywny sposób, że 50mm ,,to zbędne szkło'' na FF. Bo tak po prostu nie jest. Każdy ma swoje preferencje, a wolę, gdy opinie wydaje użytkownik zestawu, a nie jego ,,zwolennik''.
Himi. Na poparcie sugestii Dragunova ... Przed zakupem 5d sprzedalem 50mm/1,4 i kupilem 35 L i 85 L.
Teraz pracuje na 30d i 5d glownie tymi dwoma szklami (czekam jeszcze na 24mm).
Absolutnie nie twierdze, ze 50mm to "zbyteczne" szklo ale dla mnie bardziej uzyteczne (podstawowe) ogniskowe to wlasnie 35mm i 85mm.
Pozdrawiam Marcin.
Jeśli bawisz się w reporterkę to polecałbym jednak zakup obiektywu:
*Po pierwsze dlatego, że 5d robi z tego co pamiętam 3kl/s a 40d coś koło 6kl/s
*Po drugie w sytuacji takiej jak np była kilka dni temu we Wrocławiu (czyt stado hien wiszących na płocie i żądnych zdjęcia Lamy wychodzącego z klasztoru) bardziej przydaje się ten crop x1.6 - sam nawet słyszałem stwierdzenie z ust mojego wykładowcy używającego 5d "mogłem wziąć 350d bo ma cropa".
*I po trzecie - 5d w porównaniu do 40'tki jest przestarzałą już nieco konstrukcją
Mi zawsze doradzano, że lepiej mieć gorszą(tańszą) puszkę i lepsze szkła niż na odwrót więc gdybym był na Twoim miejscu, kupiłbym obiektyw -w tym momencie nie opłaca się kupować 5D (mk1) bo wątpię byś trafił mało używaną sztukę, a 5d mk2 jeszcze mógłby potanieć.
C 50D, C 350D, C 50E. Słoiki: kit, S 10-20 f/4-5,6, T 28-75 f/2.8, C 50mm f/1.8, C 85mm 1.8, Sigma 70-200 f/2.8, 580EX
Regulamin pkt 8.
litania: GO, plastyka, pewność AF, ISO (używalne, nie deklarowane)
więc 5d, do tego naprawdę uważam,że 5-tek zaraz nie będzie w dobrym stanie, a to co się na alledrogo pojawi będzie wyzbywaniem się przez ślybnych zajechanych puszek. Więc chcesz wiedzieć o czym wszyscy pieją nad 5d. Nie będzie pasować, mam wrażenie,że nie stracisz przy odsprzedaży nawet jak mark II będzie leżał w każdym MM i euroAGD
odnoście poprzednika: 5d przestarzała, fakt nie ma LV, gównianego LCD, nie ma lampy, nie ma digica III ( to czemu robi ładniejsze barwowo zdjecia), ale dla fotografa do litanii spłodzić syna, zbudować dom, zasadzić drzewo dodałbym mieć 5d
Bredzę,ale puszka jest świetna
Ostatnio edytowane przez fahrenheit ; 12-12-2008 o 13:31
przy szkłach jakie posiadasz 5d to fantastyczne rozwiązanie.
5d II | 6d | S14 2.8 | C28 1.8 | C50 1.4 | C85 1.8 | 430EXII x2
Skoro masz tyle szkieł i wszystkie z nich pod pełną klatkę to głupotą by było używać ich na cropie. Co innego jakbyś musiał wymieniać szklarnie. Kupuj 5D![]()
O kim piszesz? Bo się sądzę, że o przechodniach...A nawet jeśli - kolego młody aktywnością na forum, waż słowa. Nazwanie kogoś hieną z takich, czy innych powodów jest ...mało eleganckie. Jeśli zaś odnosi się - co już na wstępie wykluczam - do fotoreporterów, to....Już nic nie napiszę.