Strona 1 z 11 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 107

Wątek: Dylemat: 35L czy 5D

Uzależniony

Domyślnie Dylemat: 35L czy 5D

Witam! Mam dylemat co zrobić. Posiadam 40d i obiektyw 50/1,4. Potrzebuje czegoś szerszego. w sam raz dla mnie byłby 35 L podłączony do 40d. A z drugiej strony gdybym kupił 5d to miałbym to samo na moim 50/1,4. Jak decyzja Waszym zdaniem byłaby rozsądniejsza? Jeśli kupiłbym teraz 35L to juz na dłuższy czas z racji finansów musiałbym pozostać przy tym body które posiadam. Zastosowanie to głównie ludzie, reporterka ale nie tylko.

Zablokowany

Domyślnie

Szerszy i świetny jest 24mm 1,4. Polecam, 35 na 40d będzie nadal dość wąski. Mam zarówno 5d jak i 50 1,4. Używam tego tandemu regularnie i daje mi to dużo radochy. Ja bym poszedł w 5d...

Coś już napisał Awatar ryszardk
    Miasto
    Sucha Beskidzka

Domyślnie

Jak przedmówca.... też poszedłbym do 5D
    http://klimrysfoto.pl
    5D 350D+BG-E3 C 50/1,8 C 24-105/4L 580EX II

Pełne uzależnienie Awatar Mellan
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez amroz Zobacz posta
    ... A z drugiej strony gdybym kupił 5d to miałbym to samo...
    Kłopot w tym, że to nie to samo - inny zakres GO.
    Kupienie piątki jak mówisz na dłuższy czas Cię zamrozi finansowo, a nie wykorzystasz możliwości 35L na 40D.
    Z kolei kupno piątki najprawdopodobniej wymusi na Tobie dokupienie czegoś więcej niż 50-tka.
    Trudny wybór... najlepiej wziąść 5D+35L
    C-F-K - forever

Pełne uzależnienie Awatar Skipper
    Miasto
    Niemcy a czasem inne kraje

Domyślnie

a jakie masz inne obiektywy i co fotografujesz...? to dosc istotne bo pamietaj ze 5D skroci Ci wszystkie obiektywy i moze sie nagle okazac ze nie masz juz kasy a brakucie Ci tele... kazdy tu ochoczo namawia do 5D ale warto to wziac pod uwage co czlowiek robi.. bo jak nie robi portretow wesel etc a przyrode to na cholere mu FF? niech kupi 35L albo nawet 24L jak mu szerokosci brakuje i po sprawie..
    Ostatnio edytowane przez Skipper ; 11-12-2008 o 21:15
    fotografuje ludzi, nie zwierzęta... nie jestem fotografem żywności

EOS Digital 17-200; f/1.4; f1.8; f/4; L; IS; Speedlite 580EX + Apple

Uzależniony

Domyślnie

Za przedmówcą. Również poszedłbym w kierunku FF. Oczywiście 35L to doskonałe szkło... ale na 5D
    Nie chodzi jednak tylko o samo szkło - pełna klatka da Ci nominalne 50mm - a widzę, że chyba tego Tobie brak. Poza tym znacznie lepsze wysokie czułości, lepsza głębia ostrości, lepsza kolorystyka itd. Ale co najważniejsze - pracę 50/1.4 docenisz dopiero na 5D - kup , nie pożałujesz.

Uzależniony Awatar tom517

Domyślnie

kup 24mm, bedziesz mial najszerzej i najjaśniej , puszke później zmienisz, za rok niewiele więcej zaplacisz za 5D mkII , ale 5D z 50mm 1.4 tez jest swietne , jak byś nie zrobil będzie dobrze, jesli tylko dla siebie fotografujesz to jednak wybralbym 5D z 50mm, jesli czerpiesz jakies korzysci $$$ z tego to dobrze miec rozne ogniskowe czyli np 24mm i 50mm i 40D, ale jesli postawic 35 z 40D kontra 5D z 50mm wybralbym 5D z 50mm

Pełne uzależnienie Awatar Skipper
    Miasto
    Niemcy a czasem inne kraje

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Mellan Zobacz posta
    Kłopot w tym, że to nie to samo - inny zakres GO.
    Cytat Zamieszczone przez nowart Zobacz posta
    Poza tym znacznie lepsze wysokie czułości, lepsza głębia ostrości..
    inny zakres GO?
    a jakimz to cudem? kat widzenia obiektywu sie zmienia bo obraz pada na mniejsza powierzchnie sensora i stad zludzenie iz mamy wieksza ogniskowa ale GO sie nie zmienia bo to wynika z optyki obiektywu a nie wielkosci sensora na jaki obraz pada..

Chyba ze Mellan masz na mysli roznice miedzy obiektywami 35 i 50 to sie zgodze
    Ostatnio edytowane przez Skipper ; 11-12-2008 o 21:28
    fotografuje ludzi, nie zwierzęta... nie jestem fotografem żywności

EOS Digital 17-200; f/1.4; f1.8; f/4; L; IS; Speedlite 580EX + Apple

Uzależniony

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Skipper Zobacz posta
    a jakie masz inne obiektywy i co fotografujesz...? to dosc istotne bo pamietaj ze 5D skroci Ci wszystkie obiektywy i moze sie nagle okazac ze nie masz juz kasy a brakucie Ci tele... kazdy tu ochoczo namawia do 5D ale warto to wziac pod uwage co czlowiek robi.. .
    co do tele to nie będę płakał, mam jeszcze 85, 135 i 70-200. Ślubów robie mało, tylko jak cos przypadkowo się trafi. Fotografuje wszystko co mi w danej chwili pasuje (tak jak na stronie). Ostanio troszkę więcej ludzików. I to właśnie w tym temacie często brakuje mi miejsca żeby złapać więcej niż mogę. Szukam czegoś co dałoby mi dość duży kąt i małą głębie. I z tąd ten dylemat. A wiem że jak kupie jedno to nie szybko nazbieram na drugie.

Uzależniony

Domyślnie

5d, bedziesz zadowolony.

Strona 1 z 11 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów