Strona 6 z 11 PierwszyPierwszy ... 45678 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 107

Wątek: Dylemat: 35L czy 5D

Mieszany widok

Początki nałogu Awatar sadaman
    Miasto
    Tychy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Patryk_mirek Zobacz posta
    *I po trzecie - 5d w porównaniu do 40'tki jest przestarzałą już nieco konstrukcją
    Heee Może i jest starsza niż 40D, niema napakowanych wielu bajerów które posiada ów dwócyfrowy szczęśliwiec...jednak mimo tych kilku lat w trakcie których pojawiło się wielu kropowców etc, żaden z nich nie jest jej w stanie dorównać pod kątem produkowanego obrazka.
    I właśnie tu tkwi siła piątki mimo jej leciwości

Tak więc tylko od Ciebie "amroz" zalezy co wybierzesz.
    Czy cropa czy FF. A różnica w efektach wypluwanych przez obie puszki na tych samych szklach przy tych samych ustawieniach jest znaczna.
    Pucha i słoki

Bywalec

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sadaman Zobacz posta
    Heee Może i jest starsza niż 40D, niema napakowanych wielu bajerów które posiada ów dwócyfrowy szczęśliwiec...jednak mimo tych kilku lat w trakcie których pojawiło się wielu kropowców etc, żaden z nich nie jest jej w stanie dorównać pod kątem produkowanego obrazka.
    I właśnie tu tkwi siła piątki mimo jej leciwości

Tak więc tylko od Ciebie "amroz" zalezy co wybierzesz.
    Czy cropa czy FF. A różnica w efektach wypluwanych przez obie puszki na tych samych szklach przy tych samych ustawieniach jest znaczna.
    A potrafisz to udowodnic?Bo wielu juz probowalo...sa tacy "Kowalscy" ktorzy biora piateczke,bo forum mowi ze to cacy,a niestety nie umieja z niej tego czaru wydusic.A pozniej biadolenia...znajomy ma 20d i robi lepsze zdjecia.....

Początki nałogu Awatar sadaman
    Miasto
    Tychy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Naps Zobacz posta
    A potrafisz to udowodnic?Bo wielu juz probowalo...sa tacy "Kowalscy" ktorzy biora piateczke,bo forum mowi ze to cacy,a niestety nie umieja z niej tego czaru wydusic.A pozniej biadolenia...znajomy ma 20d i robi lepsze zdjecia.....
    A co tu jest do udowadniania
    Jeżeli ktoś kto wziął piątke, twierdzi że nie widzi różnicy, to bez dwóch zdań popełnił jedną z większych gaf w swoim życiu...a owe życie popełniło średnio wyostrzony zmysł wzorku u tej osoby
    Naps - mam wrażenie że twój kontakt z 5D został ograniczony do opowieści kolegi lub co najwyżej do kontaktu wzrokowego z takowym sprzętem.
    W związku z tym najwyraźniej nie masz pojęcia o jakości obrazka, głębi która ze względu na większą matryce niż te stosowane w cropie da mniejszą głębię ostrości przy zachowaniu ekwiwalentnych wartości przysłony (oczywiście
    dla jednych może to być wadą a dla innych niedoścignioną zaletą)
    jak naprzykład dlamnie, no i jest jeszcze plastyka którą daje nam FF...pomijam oczywiście zalety samego wizjera...
    To są główne czynniki które biorą wyższość na "Cropami"

Oczywistą bolączką piątki jest jej AF.
    Jednak jeżeli chodzi o naprzykład moje potrzeby to jego szybkość oraz dokładność ma drugorzędne znaczenie.
    Napewno się zgodzę że do sportu czy ptaszków pod pewnym względami będzie lepszy któryś z dwucyfrowych braciszków - bo w nich i lepszy AF no i Crop działają na plus...
    Jednak abstrachując od tego co wymłociłem powyżej - jeżeli miałbym ponownie wybierać miedzy xxD a xD, wybrałbym bez zastanowienia ponownie FF który kusi czymś jeszcze...brakiem konieczności przeliczania ogniskowej, czego nie lubię.
    OT i niema tu czego udowadniać...jak nie widzi się różnicy to niema czym sobie głowy zawracać

Taki se OT właśnie
    Ostatnio edytowane przez sadaman ; 12-12-2008 o 23:01
    Pucha i słoki

Początki nałogu
    Miasto
    warszafka

Domyślnie

naps, nie bądz niewiernym Tomaszem, uwierz . Sadaman dołożył jeszcze jeden argument - wizjer. Zajrzyj tam i powiedz,że chcesz wrócić na cropa to Ci nie uwierzę. Masz komfortową sytuację bo masz fundusze, ale decyzję podejmiesz sam

Początki nałogu Awatar patric89
    Miasto
    Kraków / Tarnobrzeg

Domyślnie

przy szkłach jakie posiadasz 5d to fantastyczne rozwiązanie.
    5d II | 6d | S14 2.8 | C28 1.8 | C50 1.4 | C85 1.8 | 430EXII x2

Uzależniony

Domyślnie

Skoro masz tyle szkieł i wszystkie z nich pod pełną klatkę to głupotą by było używać ich na cropie. Co innego jakbyś musiał wymieniać szklarnie. Kupuj 5D

Domyślnie

@mate00sh, himi W cytowanej przez was wypowiedzi napisałem o fotoreporterach i wszystkich innych przedstawicielach mediów.
    Jednak używając słowa 'hiena' w mojej wypowiedzi nie miałem na celu nikogo obrażać, a raczej wyśmiać sytuację.
    (zdarza mi się ironicznie stwierdzić z 'wyraźnie słyszalną pogardą w głosie', że "hieny się zleciały", a następnie się przywitać z wymienionymi wcześniej "hienami")

Zgodzę się, powinienem bardziej uważać na słowa - mogą zostać różnie odebrane i kilka razy się zdarzyło, że przez nie do końca zrozumianą przez odbiorce wypowiedź której sens jest dla mnie jest oczywisty narobiłem sobie kłopotów.

Jeśli ktoś poczuł się urażony to jeszcze raz przepraszam

Zresztą nieważne, nie róbmy tu człowiekowi offtopu w temacie...
    Ostatnio edytowane przez Patryk_mirek ; 12-12-2008 o 19:40
    C 50D, C 350D, C 50E. Słoiki: kit, S 10-20 f/4-5,6, T 28-75 f/2.8, C 50mm f/1.8, C 85mm 1.8, Sigma 70-200 f/2.8, 580EX

Regulamin pkt 8.

Bywalec
    Miasto
    Gorzów Wlkp.

Domyślnie

Z przedmówcami ; bierz 5D.

Napiszę coś pewnie niepopularnego - miałem równocześnie 35L i sigmę 30 /1.4 na cropie właśnie na 40D.
    Musiałem się mocno naszukać i to na powiększeniu zasadności wydania 3xwiększej kasy na 35L
    pozdrawiam Krzysiek

Uzależniony

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez krzysiek29 Zobacz posta
    Z przedmówcami ; bierz 5D.

Napiszę coś pewnie niepopularnego - miałem równocześnie 35L i sigmę 30 /1.4 na cropie właśnie na 40D.
    Musiałem się mocno naszukać i to na powiększeniu zasadności wydania 3xwiększej kasy na 35L
    może to jest jakiś pomysł żeby mieć jedno i drugie. poszukam na forum cos o tej sigmie.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    tyle osób to chyba sie nie myli radząc 5d, tak więc najpierw body. mam nadzieje że 50/1,4 poważnie mnie zaskoczy na pełnej klatce.
    Ostatnio edytowane przez amroz ; 12-12-2008 o 20:33 Powód: Automerged Doublepost

Domyślnie

Witam
    Od kilku dni dołączyła do mojego 40D, 5D. Wykonałem zdjęcie tym samym obiektywem carla zeissa 50 1,8 na tych samych parametrach. Aby kadr wyszedł taki sam przy 40D oddaliłem się o około 2 m do tyłu. Wywołałem zdjęcia z RAW tak by kolorystyka i kontrast jak najmniej się różniły. (5D w RAW już wygląda lepiej) Zdjęcia różnią się zasadniczo. Pokazałem je żonie synkom i babci wszyscy jednoznacznie pokazali, które jest lepsze - oczywiście te z 5D pomimo - że dynamika ( zakres tonalny 40D jest o 1 EV większy- to sprawdziłem trzeba uważać na światło i cień) Odpowiadając na temat, moim zdaniem crop i FF to zupełnie inne obrazki i warto przeboleć i kupić FF z 50 1,4 niż 40 D 35 L 1,4. A ten centralny AF w 5D to całkiem taki sam celny jak w 40D.

Strona 6 z 11 PierwszyPierwszy ... 45678 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów