fotografuje ludzi, nie zwierzęta... nie jestem fotografem żywności
EOS Digital 17-200; f/1.4; f1.8; f/4; L; IS; Speedlite 580EX + Apple
no to sie bardzo mylisz, przy FF masz mniejsza Go ze wzgledu na welkosc censora co mas sie do przekatnej kadru.
i tak zeby miec taka sama go przy tych samyh obiektywach w 5d potrzebujesz 2,0 a przy cropie 1,4
co do szkielka moze zastanow sie nad sigma 30 1,4 - jak trafisz dobry egzemplarz to bedziesz cholernie zadowolony i cenowo i jakosciowo
dobry sprzęt jeszcze lepszy fotograftylko tyle potrzeba
"galeria zdjęć artystycznych" www.bandit.digart.pl
z tego co piszecie to wnioskuję że wszystko co podpięte pod 5d daje lepsze obrazy niz na cropie. Coraz bardziej jestem skłonny do pełnej klatki.
ja bym wybrał 35 L. po pierwsze - 50 1.4 canona to jeden z gorszych obiektywów (optyczne.pl ). po drugie 5D za ten czas potanieje zanim uzbierasz na niego.
canon
I tak właśnie jest. FF uszlachetnia szkła. wiesz jakiego kopa pod tą puszką (5d) dostaje takie 70-200/4? Szok. Sam oczom nie wierzyłem, dziś mam 70-200/2,8 i jest z oczywistych względów jeszcze lepiej. Pięknie pracują wszystkie stałki, super jest też na zoomach: 17-40 i 24-70L. Słowem, obrazek z piątki wciąż niedościgniony za rozsądne pieniądze (bo nie rozmawiamy od ds![]()
wiesz.. odleglosc szkla od sensora jest taka sama wiec nie ma prawa sie zmieniac GO dla danego obiektywu.. choc w przeliczeniowych mm bedziesz mial oczywiscie racje bo realne 50 mm na cropie to nie to samo co 50mm na FF... chyba ze o czyms nie wiem..
nie wszystko... na FF bardziej widac wady szkiel bo crop "wycina" najlepsza czesc kadru a FF "zbiera" wiecej, a wiadomo ze im dalej od srodka obiektywu tym gorzej.. dlatego do FF dobrze jest miec jak najlepsze szkla
Ostatnio edytowane przez Skipper ; 11-12-2008 o 21:47
fotografuje ludzi, nie zwierzęta... nie jestem fotografem żywności
EOS Digital 17-200; f/1.4; f1.8; f/4; L; IS; Speedlite 580EX + Apple
Jest lepiej niż myślisz. Różnica w GO to 1,6 przysłony.
GO 5D + 50mm f/2.0 = GO 40D + 32mm f/1.2.
Według mnie bardziej opłaca się przymknąć 50/1.4 do f/2.2 na 5D niż mieć 40D + 35L i strzelać nim na f/1.4.
GO będzie taka sama, ale na 5D lepsze odcięcie tła tzw. "plastyka" i ostrzej.
www.the-digital-picture.com