Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 26

Wątek: Netbooki i fotografia

Mieszany widok

Uzależniony Awatar Macios
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie Netbooki i fotografia

Witajcie,
    w związku z taniejącymi netbookami - gdzie można już za ok 1tys zl kupic taki z dyskiem 120-160GB - zastanawiam sie, czy to nie jest dobry pomysł na "przenośne" archiwum/ministudio. Na wypady parodniowe z aparatem - by moc na bieżąco przeglądać, selekcjonować, obrabiać zdjęcia. Tam gdzie jest system Linux - nie można zainstalować PSa, ale moze są inne, prostsze i mniej wymagające programy graficzne.

Czy macie jakieś doswiadczenia z z takimi sprzętami?

Pozdrawiam

MAciej

Uzależniony Awatar FOTOGRAF
    Miasto
    Holandia, Polska

Domyślnie

za 1 tys zl to kupisz jakis zlom jako databank na plenerze to sie przyda ale nic wiecej.
    Nikon Lowepro Zeiss Tamron Sigma Sony VAIO Manfrotto i duzo innych dupereli
    Canon? moze niedlugo!

Początki nałogu Awatar czajna
    Miasto
    Rybnik

Domyślnie

Też zastanawiałem się nad netbookiem ale mimo wszystko to jest dosyć słabiutkie do takich zastosowań. Jeżeli coś małego i szybkiego to wybrałbym coś takiego:
    http://www.agito.pl/msi/msi-ex300-00...21.338857.html
    Wiem, że cena już inna ale jak się bawić to się bawić
    30D+BG-E2; T12-24/4; T28-75/2,8; C70-200/4L; C430EX II; GP324C + M488RC2; Computrekker AW i kilka GB na kartach

Pełne uzależnienie Awatar Krzychu
    Miasto
    Ambush Country

Domyślnie

Doświadczenia nie mam, ale jak najbardziej zamierzam kupić. Zdjęć przecież nikt na takim komputerze obrabiać nie będzie, a żeby mieć możliwość przejrzenia i kontaktu ze światem na wyjeździe to nic więcej nie potrzeba. No i w końcu są jakieś działające komputery które można nazwać mobilnymi - osobiście zamierzam kupić Samsunga NC10 w kolorze niebieskim
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

Pełne uzależnienie Awatar Kolaj
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Tak, jak pisze Krzychu, obróbka jest właściwie wykluczona na jakimkolwiek notebooku (nawet high-end), bo, póki co żaden producent nie oferuje notebooka z wyświetlaczem na odpowiednim poziomie, który zapewniłby przyzwoite odwzorowanie barw.

Natomiast do wstępnej selekcji, to czemu nie.
    BYKOM STOP - poprawna pisownia i ortografia w internecie

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków/Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolaj Zobacz posta
    Tak, jak pisze Krzychu, obróbka jest właściwie wykluczona na jakimkolwiek notebooku (nawet high-end), bo, póki co żaden producent nie oferuje notebooka z wyświetlaczem na odpowiednim poziomie, który zapewniłby przyzwoite odwzorowanie barw.

a co z Lenovo T60p/T61p z wyswietlaczami S-IPS (flexView) ? Testował to ktoś?
    A w temacie "małych" komputerów - do podgladu JPEG+RAW poprzez przegladarkę chyba wystarczy taki sprzęt?
    Fotograf platoniczny

Pełne uzależnienie Awatar Kolaj
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez HuleLam Zobacz posta
    a co z Lenovo T60p/T61p z wyswietlaczami S-IPS (flexView) ?
    Nie wiem, ale ogólnie, to polecam lekturę tego wątku: http://canon-board.info/showthread.php?t=15128
    BYKOM STOP - poprawna pisownia i ortografia w internecie

Bywalec Awatar jaceksw
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

... póki co żaden producent nie oferuje notebooka z wyświetlaczem na odpowiednim poziomie, który zapewniłby przyzwoite odwzorowanie barw.
    Odwzorowanie barw to jedna sprawa, jest też problem rozdzielczości matryc. 1024x600 to mało, za mało...

J.

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Ja podlaczam do zewnetrzego monitora i jakos dziala. Nie ma high-end laptopa ale jakos rawy z 1Ds MK III mieli - tak wiec sie da

Uzależniony
    Miasto
    Otwock

Domyślnie

Ja mam lenovo t61 z matryca 14,1" i też daje radę. Rozdzielczość 1440x900, grafika quadro, 2GB ramu, procek T8100, 160GB dysk i przede wszystkim stosunkowo niezbyt duże rozmiary i masa w porównaniu do możliwości jakie oferuje.
    5d III; eos 5; EF15/2,8; 35L; 50/1,4; 85/1,8; 135L; 430ex; YN600ex; metz 58

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów