Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 17

Wątek: Dziwne zakupy poza allegro

37bercik
    Guest

Domyślnie Dziwne zakupy poza allegro

Mam do Was takie pytanie. Właściwie to nawet nie wiem w jaki sposób możecie mi pomóc, ale może chociaż ktoś mnie nakieruje jak ominąć w przyszłości takie dziwne akcje. Zacznę od początku.

W październiku znajomy kupił w dobrej cenie 3 puszki nikonów D300 z zamiarem sprzedania ich na allegro z odpowiednim zyskiem. Jako, że na swoim koncie w allegro ma mało punktów poprosił mnie, żebym wystawił sprzęt. Dostałem foty, opisy, wszystko. Właściwie moja rola ograniczyła się tylko do wybrania kategorii, naciśnięcia 2 razy ctrl+c ctrl+v i wpisania ceny. Żadna filozofia. Później trochę się nagimnastykowałem odpisując na kilkadziesiąt mailów w których i tak podawałem numer komórki do znajomego bo przecież to nie mój sprzęt więc nie byłem w stanie udzielić tak dokładniej i precyzyjnej odpowiedzi jak sam właściciel aparatów.
    Wszystko pięknie, wspaniale, aukcje się skończyły, 2 puszki kupujący odebrali osobiście, jedną wysłaliśmy UPS'em, doszła następnego dnia. Faktury wystawione, prowizja allegro zapłacona po prostu koniec. Jakoś po 2 tygodniach dzwoni Pan X (nie podam konkretów bo jest jakiś tam urząd, który za to ściga i nie chce mieć z tego powodu nieprzyjemności) i mówi: "Wpłaciłem 700zł zaliczki za aparat i cały czas nie dostałem sprzętu". Chwila ciszy... "Słucham?" - odpowiedziałem. "Wpłaciłem 700zł zaliczki za aparat i do dnia dzisiejszego nie dostałem aparatu".
    Jak do tego doszło? Otóż Pan X napisał do mnie maila z jakimś pytanie na którego odpisując najprawdopodobniej podałem nr kom do znajomego. Umówił się, że wpłaci 700zł zaliczki za aparat, my mu go wyślemy, on sobie otworzy, zobaczy czy działa i jak wszystko będzie OK to nam dośle resztę kasy... O ****A, ja też tak chce. Zamawiam Ds'a za 800zł .
    Zapisałem sobie numer do Pana X (oczywiście dzwonił z zastrzeżonego) i dzwonie do znajomego. Wyjaśniam o co w ogóle chodzi bo byłem trochę nie w temacie. Szybko dowiedziałem się, że faktycznie znajomy z Panem X dogadali się poza allegro, że jak znajomy dostanie kolejną puszkę to wyśle ją Panu X. 3700 za D300, dobra cena. Nam się aukcje kończyły po prawie 4000zł.
    Jako, że chciałem być uczciwy to złożyłem 2 propozycje. Wystawiamy aparat na allegro i Pan X czeka, aż sprzęt będzie dostępny lecz niestety doliczamy 80zł za prowizje dla allegro, lub znajomy po prostu odsyła 700zł i kończymy ten śmieszny układ. W końcu po prawie 30 minutach rozmowy dochodzimy do kompromisu. Pan X poczeka jeszcze 2 tygodnie, ale cena się nie zmieni. No ok, imho bez sensu, ale nic mi do tego.
    I tak oto w dniu dzisiejszym Pan X odzywa się do mnie na gadu gadu. Pozwolę sobie zacytować prawię całą rozmowę bo wydaje mi się nad wyraz ciekawa i może nawet na bash'u skończymy

22:00:08
    Koledzy zabawa się skończyła.Do dzisiaj nie mam wpłaty na koncie więc jutro sprawę kieruję formalnie na policję z odpowiedniego paragrafu. Skoro chcecie być uczciwi a działacie jak oszuści to innej "prawnej"drogi nie widzę. Słowo też szepnę na różnych forach fotograficznych i allegro. Koniec zabawy w kotka i myszkę. Działam zgodnie z procedurą karną.
    Bercik 22:02:24
    słucham?
    Bercik 22:02:33
    i w ogole kto pisze?
    22:08:07
    Nikon D 300 kórego nie ma i kasy też. Widzę że tworzycie z "kolegą"zgrany duet.Kiedyś rozmawialiśmy i myślałem że będzie ok. Ale się pomyliłem. Wpłata miała wyjść w piątek jak mówił kolega a nie ma do dzisiaj,wieć zaczynam działać w celu odzyskania wpłaty i ukaraniu oszusta.
    Bercik 22:09:14
    w takim razie prosze mnie w to nie mieszac bo ja poza rozmową z Panem nie jestem w zaden sposob z tym powiązany
    Bercik 22:09:33
    po to jest allegro, zeby przez nie kupowac
    Bercik 22:10:08
    licytując na allegro ma Pan zapewnioną umowe kupna sprzedazy i wszystko jest zalatwiane zgodnie z prawem, a nie "na gębę"
    (...)
    Bercik 22:15:33
    a w jakim banku ma Pan konto?
    Bercik 22:15:47
    moze gdzies sie kasa zagubila w cyberprzestrzeni
    X 22:16:03
    Ale z twojego adresu kolega wysłał mi dane do przelewu,więc.... Działacie razem więc jak nie chcecie mieć kłopotów od jutra to działj kolego
    X 22:16:21
    Dzisiaj mój dobry dzień się kończy
    Bercik 22:16:41
    z mojego adresu? czyli?
    X 22:17:18
    Jeśli dostanę dzisiaj potwierdzenie przelewu na kwotę 700 zł na moje konto to się zastanowię co dalej
    X 22:17:43
    adresu e-mail oczywiście
    Bercik 22:17:49
    i jaki to adres?
    Bercik 22:18:12
    nie przypominam sobie, zebym wysylal komus dane do konta
    Bercik 22:18:38
    po aukcji w allegro idzie automatycznie mail od allegro z danymi i nikt sie ponownie nie pyta
    X 22:19:52
    mojadres(at)wp.plto chyba Twój adres
    Bercik 22:20:13
    moj
    X 22:21:06
    Szkoda czasu i nerwów albo kolega się zbierze i mi dzisiaj zrobi przelew i wyśle potwierdzenie albo sprawa idzie z urzędu.Jak wolicie...
    X 22:22:50
    Wszystkie potrzebne rzeczy mam tzn.potwierdzenie wpłaty za Nikona,smesy z Wami i nagrane rozmowy
    X 22:23:10
    łącznie z tą naszą
    X 22:23:34
    więc wybierajcie bo jak chcecie
    X 22:23:56
    Dzisiaj się wkurzyłem na maxa
    Bercik 22:24:49
    w jakim formacie ma Pan tą rozmowe?
    Bercik 22:24:54
    jak w mp3 to prosilbym na maila
    Bercik 22:24:59
    chętnie posłucham
    X 22:25:20
    Skoro kasę wysłał w piątek więc niech wyślę mi potwierdzenie ale dzisiaj. Cześć
    Bercik 22:28:24
    to prosze do niego zadzwonic i mu to powiedziec
    Bercik 22:28:28
    nie mieszkamy razem
    Bercik 22:28:37
    nie widzimy sie codziennie
    Bercik 22:28:55
    to moj znajomy i z mojego konta wistawilem 3 puszki
    X 22:31:48
    Szkoda że się nie zrozumieliśmy........
    Z rozmowy wynika, że znajomy z Panem X ustalili, że kasa zostanie odesłana. Chciałbym zauważyć, że Pan X znalazł mnie nawet na Naszej Klasie i... uwaga zaprosił mnie do znajomych . Jako, że mam zablokowane wszystko dla nieznajomych to był to pewnie najlepszy sposób na zdobycie moich danych, zdjęć itp. Oczywiście nie zaakceptowałem zaproszenia.
    Danych do konta znajomego nie znam nawet, więc raczej ich nie podałem Panu X. Mógłbym podać swój numer, ale kasa wpłynęła do znajomego.

Oczywiście morał jest prosty. Sprzedawać tylko i wyłącznie swoje rzeczy na allegro. Problem polega na tym, że już w jedno gówno wlazłem i nie mam pomysłu jak z niego wyjść nie brudząc się za bardzo oraz co można z tym zrobić.

Znajomy zrobił podobno przelew w piątek, więc kasa wraca. Podobno...

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Przeczytałem dwa razy, tylko nie za bardzo wiem, czego od nas oczekujesz?
    O obiektywach wiem prawie wszystko

Pełne uzależnienie Awatar arturs
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez 37bercik Zobacz posta
    Mam do Was takie pytanie. Właściwie to nawet nie wiem w jaki sposób możecie mi pomóc, ale może chociaż ktoś mnie nakieruje jak ominąć w przyszłości takie dziwne akcje.

[ciach ...]

Oczywiście morał jest prosty. Sprzedawać tylko i wyłącznie swoje rzeczy na allegro. Problem polega na tym, że już w jedno gówno wlazłem i nie mam pomysłu jak z niego wyjść nie brudząc się za bardzo oraz co można z tym zrobić.

Znajomy zrobił podobno przelew w piątek, więc kasa wraca. Podobno...
    sam się nakierowałeś jak się ustrzec..
    a znajomego poproś żeby pokazał ci potwierdzenie przelewu - najlepiej przypadkiem do niego zajdź i "skoro już tu jestem" to niech pokaże ci od ręki na stronie banku w wyciągu że ten przelew wyszedł.. bo możesz sobie przez to kłopotów narobić.. trzeba było od razu w aukcji napisać że to aukcja grzecznościowa i podać od razu numer i mail do kolegi a nie firmować tego swoją osobą.. poza tym odnośnie wysłania maila z czyjegoś konta to sporo serwerów SMTP nie jest zabezpieczonych nawet prostą autoryzacją i można wysłać taki mail bez większych problemów..
    5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|

Uzależniony Awatar Paenka

Domyślnie

Pan X miał maila twojego ponieważ odpowiadając na zadanie pytanie z allegro odpisałeś normalnie ze swojej skrzynki..Pan X może robić z ciebie Karola. POza tym skąd Pan X ma twój numer komórki?
    Tzn. tak teoria mówi o praktykę mnie nie pytajcie;p

TU możesz przypuścić atak odwetowy, nie krępuj się

Coś już napisał

Domyślnie

Cóż można napisać - kolejny raz potwierdza się przysłowie "Mówiły jaskółki...."
    Jeśli wszystko jest tak jak piszesz, a koleś X będzie bardzo upierdliwy i pójdzie na policje to możesz mieć trochę biegania, tłumaczenia itd. Ale jeśli nie wziąłeś kasy (tylko poszła na konto twojego kolegi) to nie powinieneś mieć jakiś większych problemów. Inna sprawa, że jak koleś chciał kupić poza allegro to teraz on musi udowodnić, że ktoś chciał go oszukać co nie będzie takie proste. To, że przelał pieniądze na konto twojego kolegi to jeszcze nic wielkiego. Ja też mógłbym przelać 100zł na konto kogoś kogo znam numer i za 2tyg. powiedzieć że miał mi 1Ds MKIII sprzedać, a jak nie to ide na policję. Pogadaj z kumplem - jeśli faktycznie przelał (oddał) to o czym w ogóle rozmowa?
    Osobną kwestią pozostaje policja - sam miałem kiedyś przygodę z allegro, odwiedziłem komisariat i wiem jak to wygląda. Oczywiście zeznania policja spisze (niechętnie najczęściej) ale zanim cokolwiek zrobi to trochę minie. A u mnie było prościej bo transakcja była zawarta oficjalnie przez allegro.
    Nie znam szczegółów ale wyjaśnij sprawę z kumplem i jeśli zwrócił kasę to możesz spać spokojnie.
    Pozdro,
    D.C.

Początki nałogu

Domyślnie

allegro powinno ci zablokowac konto

37bercik
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Paenka Zobacz posta
    POza tym skąd Pan X ma twój numer komórki?
    Nie zgadniesz. Pisał maile do ludzi, którzy wygrali moje aukcje i prosił ich o mój nr kom.

No właśnie nie chciałbym mieć żadnych nieprzyjemności. Mam nadzieje, że człowiek w końcu zostawi mnie w spokoju bo sytuacja z zabawnej zamienia się w dość nieciekawą.

W jaki sposób można nagrać rozmowę przez telefon komórkowy? Ciekawy bajer
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez kubaj Zobacz posta
    allegro powinno ci zablokowac konto

Dlaczego? Rozwiń swoją myśl. W opisie nie było napisane, że aparat nie jest mój. Zresztą wszystkie aukcje z allegro zostały sfinalizowane w sposób wzorowy. O tej z Panem X dowiedziałem się 2 tygodnie po wpłaceniu kasy na konto znajomego.
    Ostatnio edytowane przez 37bercik ; 10-12-2008 o 02:11 Powód: Automerged Doublepost

Domyślnie

prawde mowiąc ty jestęs czysty bo ty nie rozmawiałeś z Xem o jakiejś kasie ani nic ty sprzedawałeś puszki które zostały sprzedane zgodnie a regulaminem.

A sprawa dziwnie wygląda bo tak jak by ktoś wystawił na allegro puszkę ja pisze do tego co jest drugi i mowie mu ze też mampuszkę i mu sprzedam ją wpłać zaliczke a dostaniesz... - troszkę tak wygląda sprawa.. wiec teoretycznie jestes w to niezamieszany bo w w/w przykladzie ten co wystawi puszkę mogłby byc ciągany po sądach czy policjachze miał aukcje i przez ta aukcje ktoś do niego napisal..
    wydaje mi się ze nie musisz się martwić.

szczególnie ze wszystko nagrał.

a co do nagrywania to N6310i ma juz ta funkcję jaksie gada to w menu jest nagraj a nowsze nie mam pojęcia.
    Canon 1D MK III, 300D x2| BG-E1 | Tokina 12-24 f/4 SPRZEDAM | Canon: 24-70 f/2,8 L | | 28 f/1.8 | 50 f/1.4 | 85 f/1.8 | 75-300 f/4-5.6 | 420EX |
    zamiennik RS-60E3 | EOS -> m42 | Revuenon 50 f/1,8 | MC 3M-5CA 8/500 | pierścionki | First Opticam PRO-6604G + inny badziewny trójnóg

www.nagor.prv.pl - FOTOblog.

Uzależniony Awatar Paenka

Domyślnie

to nie jest nowa opcja ja w swoim starym alcatelu sprzed 7 lat miałam taką opcję
    Tzn. tak teoria mówi o praktykę mnie nie pytajcie;p

TU możesz przypuścić atak odwetowy, nie krępuj się

Początki nałogu Awatar djcargo
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Nagrywać to on sobie może... I tak nie użyje tego jako dowodu. Jakby mnie w****... to bym mu powiedział, że podsłuchy zakładać może tylko policja i że nagrywanie kogokolwiek bez jego zgody jest ścigane z urzędu.

Po drugie, już koledzy napisali - oddajcie kolesiowi pieniądze i po bólu. A na drugi raz pisz numer do kolegi w treści aukcji - będzie szybciej
    Regulamin pkt 8.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów