Cytat Zamieszczone przez szymura Zobacz posta
Witam, zamierzam kupić moje pierwsze lustro, rozglądałem się po dotychczsowych ofertach aparatów i z tąd takie pytanie.
Czy Canon ma aparat porównywalny technicznie i cenowo do sony a350 ? i czy a350 jest wart swojej ceny i czy to dobry aparat ? czy to jednak dobrze zareklamowana lipa, wiem że istnieje już temat na forum dotyczący tego sprzętu ale język tam jest dla mnie zbyt profesjonalny i niezbyt się orjętuje.
Zbliżony model to EOS 450D.

no ok, ale ktory canon może spełnić oczekiwania ? słyszałem o EOS 40D ale samo body to 2500 zł ! a 350 to 2000 zł z kitem
No ale musisz przedstawić te oczekiwania. Bez tego to wróżenie z fusów, bo nie wiemy co dla Ciebie jest priorytetem.

no to więc teraz mam dylemat, a350 z stabilizacją w każdym obiektywie i matrycą 14mpx czy 450d który (jak słyszałem) ma stabilizacje nie do wszystkich obiektywów i matryce 12mpx chodz to chyba nie za bardzo wpływa na zdjęcie w duzej mierze, a zapytam o późmniejsze koszty, które obiektywy są droższe ? Minolta/Sony czy Canon ?
Stabilizacja to bardzo przydatna rzecz. W Sony masz w korpusie z każdym obiektywem. U Canona jest wbudowana w obiektyw (widzisz w wizjerze efekt jej działania) ale nie masz stabilizacji jeśli szkło nie jest w nią wyposażone (oznacznie "IS").
Co do matrycy 12 mln to aż nadto. Nie kieruj się tym parametrem. Canon 30D ma "tylko" 8 mln, a bije na głowę jakością obrazka (szczególnie przy wysokich iso) większość cropowych konkurentów. Te 14 mln w Sony to marketing. Jakość obrazu nie zwala z nóg (no chyba, że negatywnie na wysokich iso).
Co do cen obiektywów - porównaj sobie sam - ceneo.pl, skąpiec.pl, allegro.pl etc. Jeśli będziesz miał wątpliwości co do konkretów to wtedy pytaj/szukaj na forum.

wszystko wskazuje że jednak nie będe zmieniał forum i kupie canon'a wyświetlacz nie jest tak wspaniały w sony jak w moim sx10 is (na przegłubie) wiec i tak z tego nie skorzystam jak teraz ale i sony ma 2,7" a 450d 3" wiec też w jakiejś mierze plus dla canon'a.
Wyświetlacz w 450D jest taki sobie. Nie jest to taka kicha jak w 40D ale rewelacji też się nie spodziewaj. IMHO w stosunku do Sony istotnej różnicy nie ma.

tak, to chyba podstawowa zasada, ale jak z tymi obiektywami, orjętuje się ktoś w sprawie cen ?
A czy mógłbyś doprecyzować swoje pytanie - o jakie obiektywy Ci chodzi? I poszukaj na forum - jest to bardzo często poruszany temat tutaj.