Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 18 z 18

Wątek: SIGMA 50mm F/1.4 EX DG HSM + 450d

smocza_jama
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Martins Zobacz posta
    smocza_jama, nie twierdź tak nigdy na podstawie jednego testu, gdzie przetestowano 1 obiektyw (który mógł być super, ale również mógł nie być idealny).Weź szkło do łapy, zobacz jak działa, porównaj z innym i dopiero "twierdź", bo najwięcej o szkłach, body, itp. mają do powiedzenia osoby, które nigdy nie miały ich w ręku, a usłyszały cośod kogoś, kto też usłyszał od kogoś, itp.
    To mój pierwszy sprzęt, nie mam możliwości do czego porównać. Musze opierać się na opiniach innych i testach,a moje zdanie nie wynika tylko z jednego testu. Np.:
    "Nie mam informacji od klientów o jakichkolwiek problemach z tym szkłem. Pytałem też w innych SPC i niema reklamacji a ludzie są zachwyceni. Sam mam na SPC, mogę pożyczyć jak ktoś chce potestować. W mojej ocenie porównywałem go z zeiss 50/1.4 Zeiss Planar T* 1.4/50 ZS i jest od tego szkła lepszy, dużo lepszy jeśli chodzi o pracę pod światło, ostrość i rozkład kontrast. Canonem 1.4 tez fociłem ale odłożyłem go tak szybko jak dostałem Sigmę. Przy 1.4 nawet nie ma co porównywać."[1]
    ...i wiele innych opinii tego typu przekonują mnie do sigmy.

[1] Dostęp na http://www.optyczne.pl/132.12-Test_o...F1.4+EX+DG+HSM

Początki nałogu Awatar Viqy
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie 50 1.4

Cytat Zamieszczone przez smocza_jama Zobacz posta
    "Nie mam informacji od klientów o jakichkolwiek problemach z tym szkłem. Pytałem też w innych SPC i niema reklamacji a ludzie są zachwyceni. Sam mam na SPC, mogę pożyczyć jak ktoś chce potestować. W mojej ocenie porównywałem go z zeiss 50/1.4 Zeiss Planar T* 1.4/50 ZS i jest od tego szkła lepszy, dużo lepszy jeśli chodzi o pracę pod światło, ostrość i rozkład kontrast. Canonem 1.4 tez fociłem ale odłożyłem go tak szybko jak dostałem Sigmę. Przy 1.4 nawet nie ma co porównywać."[1]
    ...i wiele innych opinii tego typu przekonują mnie do sigmy.
    Ale zdajesz sobie sprawę, że opinia którą przytaczasz jest zdaniem sklepu który te obiektywy sprzedaje, a nie użytkownika ? Te użytkowników wyglądają skrajnie różnie, z przewagą negatywnych. Znikąd się to raczej nie wzięło.

Uzależniony

Domyślnie

mam chwilowo to szkło, jest bardzo ostre ale od f/2.8,
    f/2.8 - do 1.4 loteria
    po przymknięciu do f/2.8 w zasadzie "sto na sto":-) trafia w cel,
    kontrast zdjęć bardzo duży, aż za duży jak dla mnie,
    AF działa trochę dziwnie, jakby 2 x ustawiał ostrość,
    jestem tylko wieczorami w domu więc nie mam możliwości sprawdzić go w normalnych warunkach, jedno mogę powiedzieć, po lekkim przymknięciu baaardzo ostry.
    f/3.2
    http://img143.imageshack.us/img143/8269/img6457ev6.jpg
    f/2.0
    http://img443.imageshack.us/img443/4918/img3230fc3.jpg
    f/1.6
    http://img512.imageshack.us/img512/6788/img3234uj8.jpg
    Ostatnio edytowane przez heniek ; 10-12-2008 o 21:45
    Heniek

Bywalec Awatar noeee
    Miasto
    Wrocek

Domyślnie hej ...

Kilka miesięcy temu też szukałem tej sigmy .... i
    poszperaj w archiwum - mam nawet stosy zdjęć testowych .. z tej 50-ki
    ale ostatecznie
    kupiłem canon 50 1.4 ....
    Każdą sigmę która testowałem (łącznie 8 obiektywów - nie działała poprawnie z 450) - przeważnie jak dobrze z bliska ... to dalej FF albo BF ....
    ... co nie zmienia faktu że jak już trafiła to mega ostra od 1.4 .... ale co z tego ....
    To szkło jest dla nikoniarzy bo z canonami nie działa AF ....
    a co 50-ki canona to w pełni mega ostra od 2,2 ... więc nie jest tak źle

Jeszcze swego czasu miałem teorię, że AF w 450d jest za słaby i może z 40d/50d to szkiełko zadziała poprawnie ale nic mi o tym nie widamo ...
    5D MK2, 450D, 10-22/3.5-4.5, 28/1.8, 50/1.4, 100 L IS, 70-200/4 L IS, 24-105/4 L IS, 18-55 IS, Kenko 1,4x, Metz 58 AF-1 i inne
    100 2.8 macro - sprzedam

Dopiero zaczyna

Domyślnie

To szkło jest dla nikoniarzy bo z canonami nie działa AF ...
    Nikoniarze też zgłaszają pewne problemy z sigmą, więc aż tak różowo to nie jest.

Początki nałogu Awatar patric89
    Miasto
    Kraków / Tarnobrzeg

Domyślnie

Używałem tą sigme z moim 450d i nie miała problemów z ostrzeniem ( zawsze używam centralnego punktu) robiłem zdjęcia na dworze było słonecznie.
    Zrobiłem pona 100 zdjęć i może 8 było nieostrych.
    Wiadome że USM jest celniejsze i szybsze ale nie wiem skąd takie złe wypowiedzi o tym szkle
    5d II | 6d | S14 2.8 | C28 1.8 | C50 1.4 | C85 1.8 | 430EXII x2

Bywalec
    Miasto
    Opolskie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez patric89 Zobacz posta
    Używałem tą sigme z moim 450d i nie miała problemów z ostrzeniem .................................................. .............. ale nie wiem skąd takie złe wypowiedzi o tym szkle
    Takie są wypowiedzi najczęściej z doświadczenia. Sam kupiłem do 400D i miałem kiszkę. 2 razy regulowany, wymieniony na nowy i w końcu oddano mi kasę. Czy myślisz że serwis tak by zrobił o ile szkło by było w porządku?

Uzależniony Awatar Biperek
    Miasto
    Augustów

Domyślnie

Rozumiem, że 85-tka nie wchodzi w grę. Moim zdaniem szkło warte grzechu.
    Pozdrawiam
    Marek/Biperek

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów