Piotr, masz dużo racji w tym co piszesz. Stabilizacja wbudowana w korpus bardzo ułatwia mi prace , potrafię wykonac ostre i nie poruszone zdjecie przy czasie 1/4 i ogniskowej 50mm - czasem iso 1600 i przyslona f1.4 to za malo. Boje sie odczuc braku stabilizacji w 5d, pociesza mnie 'czyste' iso 1600 i 3200 w porownaniu z rawami z pentaxa bez odszumiania. W pentaxie znam juz wszystkie dostępne i 'niedostępne' szkła na pamięć. Mam tez fajny komplet - 8mm ktore po kropie daje bardzo fajny obraz - jeszcze fajniejszy po rozprostowaniu programem rectfish , do tego fajny i uniwersalny jasny zoom sigmy 24-70 2.8 , jasna i ostra 50tke 1.4 , trochę ciemniejsza ale dużo ostrzejsza 43ke 1.9 , no i więcej mi nie potrzeba do szczęścia.
Nad 5d myślę poważnie z powodu wysokiego użytecznego iso , większego zakresu tonalnego i tej innej plastyki obrazu. Swoja droga jestem ciekaw czy canonowski af jest faktycznie szybszy i celniejszy niz ten w pentaxie.
Martwi mnie troche konieczność przymykania przysłony w celu osiągnięcia takiego samego GO na FF jak na aps-c.