-
Przy świetle żarowym to ja preferuję użycie mojego Metza 58 AF-1. Nawet z 5D. Co innego może jakbyś kupić D3, ale to nie jest cena 5D.
Zmieniać system z APS na APS to umiarkowanie dobry pomysł.
Chyba że nam czegoś w danym systemi brakuje. Bo matryce mają zbliżone rozmiary. Czy ma się APS Sigmy (x1,7) czy Canona (x1,6), czy nawet 4/3 (x2) czy największe APSy Nikona, Pentaxa i Sony (x1,5) to nie jest żaden skok jakościowy. Raczej kwestia co jeszcze ma dany system (obiektywy) oraz jakość samego body (budowa, AF, dodatki).
Przechodząc z Pentaxa do Canona (5D) stracisz stabilizację w większości obiektywów, system czyszczenia matrycy (średnio wydajny w Pentaxie, to nie Olek, ale zawsze jest). Stracisz też bagnet pentaxa, ale wybór szkiełek Canona jest spory. No i znikinie dostęp do Pentaxowych naleśników (fajna rzecz). Jeśli 5D to koniecznie jasne stałki, by mieć radość z tej płytkiej głębi ostrości. Poczujesz to głównie w portrecie.
Pytanie czy masz dużo gratów Pentaxa do opchnięcia. Jeśli dużo, zastanów się. Choć Canon ma niezaprzeczalną zaletę - popularność większą od Pentaxa. Stąd dużo akcesoriów, obiektywów niezależnych producentów (choć Canon robi im pod górkę), lamp... Choć i Pentax ma jakiś tam wybór. Najwęcej dodatków jest jednak chyba jednak dla systemu Nikona.
No i jak wspominałem. FF ma zalety, ale kosztuje. W Canonie możesz kupić stare technologie na dużej matrycy (5D) lub nowsze (lepszy AF, lepszy ekranik, sRAW) na mniejszej (50D). I przy ograniczonym budżecie zawsze tak będzie, chyba że FF uśmierci w końcu APS. Ale na razie się na to wcale nie zapowiada. Jeśli zostajesz przy APS, popatrz raczej jakie obiektywy są w każdym systemi i co ci z nich najbardziej odpowiada (i na co cię stać).
Tagi dla tego wątku
Uprawnienia umieszczania postów