BYKOM STOP - poprawna pisownia i ortografia w internecie
Używam 70-200 2.8 IS. Kiedyś, fotografując w "przeciętnie jasnym" pomieszczeniu przymknąłem do f/4, z ciekawości "jakby to było" i "jak to mają ci z f/4". Jak dla mnie dramat. Wersja f/4 nie nadaje się do użytku w pomieszczeniach. Oczywiście w plenerze można używać z radością. Kiedy warunki są trochę gorsze, TRAGEDIA. Jeśli nie stać Cię na C 2.8, weź S 2.8. Jasności nic Ci nie zastąpi. Co z tego że będziesz miał szybki AF na f/4 skoro wyjdą zbyt długie czasy? Swoją drogą... i tak prędzej czy później przejdziesz na C 2.8.![]()
Ostatnio edytowane przez Kolaj ; 09-12-2008 o 15:56
BYKOM STOP - poprawna pisownia i ortografia w internecie
Bardzo często, nawet z f/2.8 pracuję "na krawędzi". Wiadomo, są sytuacje w których z f/4 da się pracować w pomieszczeniach, jednak marginalność takich okazji sprowadza się do tego, że tak ciemne szkło nie nadaje się do sportu halowego.
Co do stałki 200 f/2.8L, miałem kiedyś, bardzo przyzwoite szkło jednak strasznie ogranicza. 200mm to dużo, ciężko ciągle biegać do przodu, do tyłu... aż trafia się na ścianę i nie da się odejść dalej. Fajne szkło ale do specyficznych zastosowań.
Ostatnio edytowane przez yogi-bear ; 09-12-2008 o 16:17
no niestety choć wiem o możliwościach 200mm/2.8 to jednak zupełnie niepraktyczna ogniskowa... a czasu na zmianę obiektywów nie ma...
No więc chyba jednak Sigma pozostanie... żałuję, że C2.8 L za drogi... ehh
DwaCzarneEosy|SzkiełkoOkoŚwiecidełko
uzywane 2.8 mozna dostac w dobrej cenie... obiektyw to nie aparat.. zywotnosc tego sprzetu jest duzo wieksza wiec niewielkie ryzyko wtopy.. jesli nie jestes onanista poszukaj szkla z jakas mala rysa... na optyce kompletnie NIC nie stracisz a cene moze zabic wreczmoj kolega kupil 2 letnie 70-200 F2,8 za 400 euro!!! bo mialo mala ryse :]
fotografuje ludzi, nie zwierzęta... nie jestem fotografem żywności
EOS Digital 17-200; f/1.4; f1.8; f/4; L; IS; Speedlite 580EX + Apple
przy dzisiejszym kursie dałbym nawet 500Euro !!!!!
no na allegro poniżej 3k nie schodzą...
a nie mam nikogo kto by mi ściągnął z Niemiec, UK, USA...
DwaCzarneEosy|SzkiełkoOkoŚwiecidełko
Jeżeli sport, sztuczne oświetenie to raczej na pewno odpada 70-200 f4 bo za ciemne
Polecam Sigme 2,8 AF w miare szybko chodzi ale proponuje zastanowić sie nad tym co zaproponował PoulNoise
Canon EF 200mm f/2.8L II USM
Mój znajomy je posiada. Super jakość zdjęć, jak i wykonania obiektywu do tego szybki AF, jasny i tani - ceny na allego w tym momęcie 2100/2300
Tylko musisz sie zastanowić czy stałka na hali bedzie dla Ciebie użyteczna...
5d II | 6d | S14 2.8 | C28 1.8 | C50 1.4 | C85 1.8 | 430EXII x2