Pokaż wyniki od 1 do 10 z 25

Wątek: [Troyan] Aikido

Widok wątkowy

Początki nałogu Awatar Troyan

Domyślnie

Ważne - te zdjęcia pokaż najpierw sensei, zapytaj, co go sądzi, czy udało Ci się pokazać ducha aikido. Pogadaj z nim w ogóle, zapytaj, jak najlepiej pokazać to, co najważniejsze - on Ci pomoże - tak pokieruje zajęciami, żebyś zrobił, co trzeba. Jak Cię polubi - poprosi nawet uczniów, żeby zademonstrowali Ci parę fajnych dźwigni i akcji. Zrób zdjęcia, znów zanieś...
    Sempai już je dostał, rozmawiałem z nim przed zdjęciami, wykazał się dużym zaufaniem bo nie widział żadnych moich wcześniejszych zdjęć o podobnej tematyce bo ich poprostu nigdy nie robiłem Opowiedział mi krótką historię jak się Aikido narodziło, o co po krótce chodzi także mogłem pstrykać z większą swiadomością tego co chciałem uchwycić. Zdjęcia mu się spodobały, więc mam wolne wejścia co poniedziałek i czwartek, także teraz jak już czuję temat to mogę się skupić na polowaniu na wymyślone w głowie kadry i obejść trudności techniczne spowodowane zestawem sprzętowym, żałuję tylko że grupa jest początkująca i elementy treningu są ciagle te same.

Cytat Zamieszczone przez Amok Zobacz posta
    niezbyt mi się podobają... zbyt duże szumy i ten B&W...

w aikido jest ważny timing... czyli uchwycenie najlepszego momentu... u ciebie go brakuje... proponuje troche pooglądac fotografię sportów walki...

Wymądrzam się tak bo chodziłem 4 lata na aikido... (i skończyłem z niezłym stopniem)

aha... radze robić takie rzeczy z lampą... mniej szumów-bardziej "zamrożone\" zdjęcia...

odemnie tyle
    Zdaję sobie sprawę z tych rzeczy o których piszesz ale poszedłem w inną stronę. Zdecydowałem się bardziej tymi zdjęciami wejść w klimat jakiś taki ogólny jak opisała Ewa a nie w timing i pokazanie dokładności i wyszkolenia...bo chłopakom w tej grupie tego akurat jeszcze brakuje Grupa jest początkujaca, ćwiczą dopiero 3 m-ce więc nie było za bardzo czego pokazywać. Lampy nie mam jak mogłes wyczytać z podpisu A jak pytałem o sporty walki i zdjęcia "bardziej uduchowione" a nie czysto reporterskie to mnie kolega wyszydził w innym temacie.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez ewa_olsztyn Zobacz posta
    Hmm... mój sensei nie pozwoliłby gościowi błyskać lampą. No chyba, że by go polubił i zrobił specjalne zajęcia dla fotografa
    A co do zamrażania - rozmycia pokazują dużo więcej. Fotografia nieporuszona jest kanonem w początkowym okresie nauki. Dość sztywnym kanonem. Popatrz na zdjęcia Vincenta Muniera, ileż on potrafi pokazać na zdjęciach, gdzie nie ma nic nieporuszonego! I jakie piękne są to zdjecia!
    Co do szumów - zgadzam się z Tobą - są szumy. Ale w konwencji WB mi nie przeszkadzają.
    Tak czy siak - dla mnie najważniejsza jest spójność tego reportażu i pokazanie tego czegoś, co stanowi, że czuję iż widzę aikido, a nie coś innego. Techniki można się nauczyć szybko, ale umiejętności patrzenia na to, co najważniejsze i pokazania tego na zdjęciach - już nie.
    Widzę, że patrzymy tak samo na fotografię. Znudziły mnie już super ostre, statyczne kadry, które stają się powoli apoteozą poprawności techniczno-kompozycyjnej zamiast opowiadać coś o obrazie, który widziała osoba robiąca zdjęcie w taki mniej dosłowny sposób. Za dużo tego wkoło- i na plakatach reklamowych na mieście, w gazetach, telewizji i co najgorsze w internecie. Nie to żebym był anarchizującym nonkonformistą ale mam dość fotosów w stylu deviantartowej galerii.

Dziękuję za pogawedkę Za kilka dni będą zdjęcia dzieciaków z zajęć karate
    Ostatnio edytowane przez Troyan ; 11-12-2008 o 16:39 Powód: Automerged Doublepost
    Założyłem sobie FOTOBLOGA

Uprawnienia umieszczania postów