Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 12

Wątek: Dobre szkło do 20d na początek.

Mieszany widok

GetOnDown
    Guest

Domyślnie Dobre szkło do 20d na początek.

Witam!
    Nabylem Body EOS'a 20d i jako ze dysponuje jeszcze pewnym limitem gotówki posatnowilem kupic do niego obiektyw który byłby dobrym zamiennikiem dla słabego Canonowskiego KITa oraz oferował troche szersze mozliwosci

W sprawie obiektywu zdazylem juz przeczytac duzo wątków i przejrzec rozne fora oraz poczytac pare recenzji na paru stronach i mysle ze do mojego wyboru są głównie 3 obiektywu (ze wzgledow finansowych , czyli do jakiegos 1200-1300 zl ). Są to :

a) TAMRON 28-75 ze światłem 2.8.
    b) CANON 17-85 ze światłem f/4-5,6 /IS
    c) SIGMA 17-70 17-70 mm f/2,8-4,5 /DC
    d) CANON EF 28-135 IS USM

Przeznaczenie nie jest mocno okreslone ale na pewno nie są to śluby, wesela , komunie i tak dalej... Na pewno bede chcial sie pobawic troche z fotografią portretową i krajobrazową/przyrodnicza, lecz glownie robilem juz wczesniej analogiem fotki riderom BMX i Deskorolkowcom i chcialbym to troche dalej kontynuowac( Rybie Oko do mojego 20d dokupie pozniej - jak znajda sie na to jakies porzadne fundusze. Mysle o TOKINIE 10-17).

Jesli chodzi o obiektywy zarówno Tamrona jak i Sigmy to mam do nich troche obaw. Słyszałem o często występującym FF/BF jak i dziwnie ostrzącej Sigmie. W przypadku Tamrona doszły mnie słuchy o jego mechanizmie AF, który jest podobno maksymalnie głosny, lecz tu nie o głosnosc chodzi a o jakosc Szkieł.

A Canon?? Co wy myslicie o tym 28-135 i 17-85??

Uzależniony Awatar comatus
    Miasto
    Wybrzeże Pucyfiku

Domyślnie

Myślę, że to już musiało być...
    Wszystko od 28mm nie jest raczej zamiennikiem kita (nie tak znowu słabego), już lepsze są 17-85 i 17-70. Jest jeszcze niewymieniony przez Ciebie Tamron 17-50.
    Możliwości dużo, trzeba tylko poszukać...

Początki nałogu
    Miasto
    Rumia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez GetOnDown Zobacz posta
    Witam!
    Nabylem Body EOS'a 20d i jako ze dysponuje jeszcze pewnym limitem gotówki posatnowilem kupic do niego obiektyw który byłby dobrym zamiennikiem dla słabego Canonowskiego KITa oraz oferował troche szersze mozliwosci

W sprawie obiektywu zdazylem juz przeczytac duzo wątków i przejrzec rozne fora oraz poczytac pare recenzji na paru stronach i mysle ze do mojego wyboru są głównie 3 obiektywu (ze wzgledow finansowych , czyli do jakiegos 1200-1300 zl ). Są to :

a) TAMRON 28-75 ze światłem 2.8.
    b) CANON 17-85 ze światłem f/4-5,6 /IS
    c) SIGMA 17-70 17-70 mm f/2,8-4,5 /DC
    d) CANON EF 28-135 IS USM

Przeznaczenie nie jest mocno okreslone ale na pewno nie są to śluby, wesela , komunie i tak dalej... Na pewno bede chcial sie pobawic troche z fotografią portretową i krajobrazową/przyrodnicza, lecz glownie robilem juz wczesniej analogiem fotki riderom BMX i Deskorolkowcom i chcialbym to troche dalej kontynuowac( Rybie Oko do mojego 20d dokupie pozniej - jak znajda sie na to jakies porzadne fundusze. Mysle o TOKINIE 10-17).

Jesli chodzi o obiektywy zarówno Tamrona jak i Sigmy to mam do nich troche obaw. Słyszałem o często występującym FF/BF jak i dziwnie ostrzącej Sigmie. W przypadku Tamrona doszły mnie słuchy o jego mechanizmie AF, który jest podobno maksymalnie głosny, lecz tu nie o głosnosc chodzi a o jakosc Szkieł.

A Canon?? Co wy myslicie o tym 28-135 i 17-85??
    Kit w zakresie 18-35 nie jest taki zły.
    Można albo pomyśleć o zamianie kita na sigmę 17-70 lub canona 17-85 (jak kto woli. Ale ja zostawiłbym kita do widoczków i szerokich ujęć np. we wnętrzach, a dokupiłbym tamrona 28-75.

Miasto
    Stężyca

Domyślnie

Niedawno stałem przed podobnym dylematem, wybrałem obiektyw którego Ty nie wymieniłeś - Tamron 17-50. Ewentualnie możesz używać kita na szerkoim kącie, a dodać do niego T28-75.
    Canon EOS 40D + Tamron 17-50 + EF 70-200 f/4 L IS + EF 50 f/1.8 + 580 EXII

Pełne uzależnienie Awatar wojkij
    Miasto
    Meksyk Europy

Domyślnie

Zostaw kita i dokup tamrona 28-75 albo jeśli chcesz mieć tylko jedno szkło to kup tamrona 17-50.

Coś już napisał
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Tak jak koledzy wyżej. Mam od niedawna T28-75 i jestem bardzo zadowolony. Na początku brakowało mi trochę szerokiego kąta ale szybko się przyzwyczaiłem

Pełne uzależnienie Awatar Kolaj
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Eee tam. Do krajobrazu (18-35mm) masz kita, dokup Canona EF 50mm/1,4 do portretu i będziesz szczęśliwym człowiekiem. Tamrona 28-75 mam ale od dawna nie używam, bo zawsze któryś z tych pierwszych dwóch lepiej niż on pasuje do sytuacji.
    BYKOM STOP - poprawna pisownia i ortografia w internecie

Coś już napisał

Domyślnie

Kit to 18-55 a nie 35.
    Kup Tamrona 17-50 zdecydowanie.

Pełne uzależnienie Awatar Kolaj
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Bananas Zobacz posta
    Kit to 18-55 a nie 35.
    Kup Tamrona 17-50 zdecydowanie.
    Życzę powodzenia w używaniu kita na 55mm.

W wymienionym przeze mnie zakresie ogniskowych (18-35) kit jest całkiem używalny, szczególnie w zastosowaniach, które pozwalają na przymknięcie przysłony (krajobrazy). Z drugiej strony 17-50 nie jest wymarzonym szkłem do portretu ze względu na słabe, w porównaniu ze stałką, światło (2,8 vs. 1,4).

Do krajobrazu i portretów (a takie zastosowanie Autor wymienia jako podstawowe) zestaw (18-55/3,5-5,6)+50(1,5) jest zdecydowanie bardziej przydatny niż (18-55/3,5-5,6)+(17-50/2,8 ). Ponadto, jeśli Autor zechciałby kiedyś zmienić puszkę na pełnoklatkową, to stałka w przeciwieństwie do tego Tamrona będzie dalej dobrze służyła.
    BYKOM STOP - poprawna pisownia i ortografia w internecie

Uzależniony Awatar Blindseeker
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Też polecam 50mm 1.4
    Najlepiej to byłoby zamienić kita na Tamrona 17-50 i dokupić w/w stałkę, jednak przy ograniczonych funduszach kupiłbym najpierw stałkę, a za jakis czas zamienił kita na Tamrona.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów