Witam!
Nabylem Body EOS'a 20d i jako ze dysponuje jeszcze pewnym limitem gotówki posatnowilem kupic do niego obiektyw który byłby dobrym zamiennikiem dla słabego Canonowskiego KITa oraz oferował troche szersze mozliwosci
W sprawie obiektywu zdazylem juz przeczytac duzo wątków i przejrzec rozne fora oraz poczytac pare recenzji na paru stronach i mysle ze do mojego wyboru są głównie 3 obiektywu (ze wzgledow finansowych , czyli do jakiegos 1200-1300 zl

). Są to :
a) TAMRON 28-75 ze światłem 2.8.
b) CANON 17-85 ze światłem f/4-5,6 /IS
c) SIGMA 17-70 17-70 mm f/2,8-4,5 /DC
d) CANON EF 28-135 IS USM
Przeznaczenie nie jest mocno okreslone ale na pewno nie są to śluby, wesela , komunie i tak dalej... Na pewno bede chcial sie pobawic troche z fotografią portretową i krajobrazową/przyrodnicza, lecz glownie robilem juz wczesniej analogiem fotki riderom BMX i Deskorolkowcom i chcialbym to troche dalej kontynuowac( Rybie Oko do mojego 20d dokupie pozniej - jak znajda sie na to jakies porzadne fundusze. Mysle o TOKINIE 10-17).
Jesli chodzi o obiektywy zarówno Tamrona jak i Sigmy to mam do nich troche obaw. Słyszałem o często występującym FF/BF jak i dziwnie ostrzącej Sigmie. W przypadku Tamrona doszły mnie słuchy o jego mechanizmie AF, który jest podobno maksymalnie głosny, lecz tu nie o głosnosc chodzi a o jakosc Szkieł.
A Canon?? Co wy myslicie o tym 28-135 i 17-85??