Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 23

Wątek: Obiektyw do CANON 1000D sigma 70-300 czy tamron 70-300

Pełne uzależnienie Awatar Slider

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez nicol21 Zobacz posta
    W ogole pytanko o canona 55-250 = czy to jest KIT?
    To zależy czy kupujesz go w "transakcji wiązanej" "kit" nie oznacza, że szkło jest do kitu, tylko kupowany jest w zestawie. zarówno 18-55 jak i 55-250 są kitami, bo dodaje je sie do zestawu jako tanie obiektywy, które pokryją dośc szeroki zakres ogniskowych; ot taki dobry starter:-)

Nie chcialabym wydac wiecej niz 1,200 PLN na zoom'a.
    skoro juz tak czekałaś z tym zoomem to poczekaj jeszcze trochę, bo jak narazie cały sprzęt idzie cenowo do góry i kupowanie teraz czegokolwiek nie jest najlepszym posunięciem:wink: np wspomniany C70-300 niedawno kosztował ok 1600zł.

Cytat Zamieszczone przez poszukiwacz2006 Zobacz posta
    dobrze mówią o C 70-210 USM 3,5-4,5
    kolega tez dobrze mówi:wink:
    Canon PowerShot S3 IS, Canon Lens 36-432mm f/2.7-f/3.5 IS USM, dekieLek na obiektyw, pasek, Lampa wbudowana SpeedLite, VeLbon CX200, Literatura, Karty pamięci SanDisk uLtra III 2.0 GB, Adapter, CoreL Paint Shop Pro Photo X2, Lenspen mini Pro.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Toruń

Domyślnie

W tym zestawie: http://www.e-cyfrowe.pl/canon-eos-5d...is-p-9030.html kitowy obiektyw nie jest do kitu
    C R5m2; C RF 24-70 L; C RF 100-500 L

nicol21
    Guest

Domyślnie

Slider - dzieki... niby wiedzialam ze kit= w zestawie, ale sie skonfudowalam jak ktos w opinii na optyczne.pl napisal ze ten obiektyw to kit. Upewnic sie chyba nie zaszkodzi :wink: ....

tak Jago... i teraz to juz nic tylko zbierac mi kasy na ten sprzet... :wink:

Musze do tego podejsc zdroworozsadkowo. Canon 70-300 IS chyba trzeba bedzie sobie odpuscic. Chyba kupie cos ponizej 1000 pln... a chcialbym kupic przed wakacjami jeszcze. Musze przegryzc temat C 55-250 czy Sigma 70-300 z APO.
    dodam tylko, ze akuratnie slaba zlotowka jest mi bardzo na reke [nie mieszkam w PL]

W tym canonie 55-250 troche boje sie tego plastyku... ale musze tez powiedziec ze nie oczekuje ze bede robic b.duzo zdjec, glownie wakacje, czasem jakies wyprawy weekendowe, czesciej portrety (tutaj mam 50mm/1,8) i bede probowac cos wydusic z C 18-55.

pozdr

Domyślnie

Skoro w Canonie 55-250 boisz się plastiku, to moze ja lepiej nie będe Cię uświadamiał jak plastikowy jest C 50/1.8 Nie myslałaś o 50/1.4? IMHO bardziej by się opłacił. Co prawda kosztuje zdziebko więcej, ale nie jest tak kiepsko wykonany, z relacji kolegów zdecydowanie lepszy optycznie (bokeh też b. ładny) no i lepsze swiatło. Myslę, że bylaby to inwestycja na duzo dłuższy czas, w przeciwieństwie do 50/1.8, który choć jest kupionym niewielkim kosztem szkłem do portretów, ale.. ale..:wink:
    Oczywiście mną sie nie sugeruj za bardzo; ja tylko gdybam, bo sam zmierzam się w strone C50/1.4, ale uzytkownicy tego tanszego też są zadowoleni.. Także "your choice.."

Pozdrawiam
    Canon PowerShot S3 IS, Canon Lens 36-432mm f/2.7-f/3.5 IS USM, dekieLek na obiektyw, pasek, Lampa wbudowana SpeedLite, VeLbon CX200, Literatura, Karty pamięci SanDisk uLtra III 2.0 GB, Adapter, CoreL Paint Shop Pro Photo X2, Lenspen mini Pro.

Dopiero zaczyna Awatar vietcargo
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Zainteresowałem się tą Sigmą 70-300mm APO DG Macro Super II. Szukałem taniego obiektywu z większym zakresem ogniskowych niż kitowy EF-S 18-55mm i natknąłem się na to szkiełko. Poczytałem zarówno negatywne jak i pozytywne komentarze użytkowników, ale mimo wszystko wciąż nie mam pojęcia jak wygląda sprawa z innymi produktami w tej kategorii cenowej.

Otóż jeśli miałbym do wydania te 800 zł (z lekkim hakiem), to jaki inny obiektyw moglibyście wymienić ze sporym zakresem ogniskowych? Jest Sigma 70-300mm f/4-5.6 APO DG Macro Super II oraz tańszy Tamron AF70-300mm f/4-5.6 Di LD Macro 1:2. Ale czy do wyboru jest jeszcze jakieś szkło?

nicol21
    Guest

Domyślnie

Slider - C 50/1,8 to już mam, plastyk nie aż taki zly jak na moje potrzeby, wiec jesli ten 55-250 jest porównywalny to chyba biore

Wiesz, troche drozszy ten obiektyw, tamten tez troche drozszy i potem bede jeździc ze sprzętem za "za duzo kasy" a wypadki chodzą po ludziach i sprzecie... na wypadek zguby, kradziezy etc - szkoda....

Pozatym, jest to hobby i trzeba ustanowić mu cenowe granice
    Juz sie prawie z gąską witałam (C 70-300 z IS i bajerami), ale powiedziałam basta. Nie wiecej niz 1000 PLN i tyle. I stwierdzilam, ze moze plastyk ale z IS, i w tym przedziale mm lepiej miec stabilizacje niz super szklo - jak dla kogos kto chce miec fajne zdj z wakacji - bo do tego glownie mi jest tele potrzebne. Oczywiscie, nie tylko fotki z wakacji beda ale w ten deseń będą wpadać własnie...

vietcargo - no wlasnie ten Canon 55-250mm z IS. Ja go rozwazam i porównywałam z tymi co wymieniasz...
    Ostatnio edytowane przez nicol21 ; 16-02-2009 o 21:15

Domyślnie

jesli ten 55-250 jest porównywalny to chyba biore
    55-250 jest bardzo porównywalny do normalnego kita 18-55 przynajmniej pod wzgledem materiałów. Tez ma plastikowy bagnet, jeden pierścien do ustawiania ogniskowej i nieco lepszy do focusu. Tylko z racji ogniskowych jest trochę dłuższy i cięższy. Jeśli nie będzie Ci przeszkadzał, taki "drugi, większy kit" to mozna go kupować;-)

Juz sie prawie z gąską witałam (C 70-300 z IS i bajerami), ale powiedziałam basta
    Hmm.. To zupełnie inaczej niz doradza sie tu na forum, bo tu zazwyczaj namawia się do tego by jeszcze wyciułać, poczekać, zacisnąć zęby i pasa, żeby miec jeszcze trochę lepszą ostrośc i szybszy AF, bo nie ma sensu kupowac byle czego za zbyt mało kasy; jesli wydasz trochę więcej będziesz miała lepsza ostrość, jesli dołożysz do tego jeszcze trochę, dojdzie Ci IS, a za kolejne parę stóek będziesz miała lepsze światło.. I tak dalej to się nakręca.. w koncu wychodzi na to, że nie warto kupować obiektywu za 5 tysi, bo za 6 jest to samo, tylko jeszcze z jakimś tam bonusem:wink:

Wracajac do meritum, odpowiedź zawarłem w pierwszym akapicie, drugiego nie warto nawet czytać..

Pozdrawiam
    Ostatnio edytowane przez Slider ; 16-02-2009 o 23:58

szopen
    Guest

Domyślnie

ja polecam C 75 300 z usm

Dopiero zaczyna Awatar vietcargo
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

vietcargo - no wlasnie ten Canon 55-250mm z IS. Ja go rozwazam i porównywałam z tymi co wymieniasz...
    Chodziło mi o obiektywy do 800 zł, a EF-S 55-250mm f/4-5.6 IS kosztuje średnio 900-1000 zł. Nie podoba mi się trochę fakt, iż ma plastikowy bagnet i zero dodatków. Jedynie na korzyść jest zakres ogniskowych, jakość i IS. Ale cenowo dal mnie niedostępny, te 800 zł było maksymalną kwotą. Jednak inaczej poradziłem sobie po podwyżce - zamówiłem używaną Sigme 70-300mm f/4-5.6 APO DG Macro ;-)

Coś już napisał

Domyślnie

Miałem sigme 70-300APO zawieszona na 350D i powiem Ci, że nie polecam jej, za często się myliła. Bierz raczej Tamiego lub dozbieraj do 55-250 IS
    30D+pare szkiełek

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów