To jedna z pierwszych moich fotek Canonem D450. Poprosze o uwagi. Chcialbym robic ladne zdjecia i kazdy komentarz moze mnie do tego przyblizyc.
Dziekuje za kazda krytyke.
To jedna z pierwszych moich fotek Canonem D450. Poprosze o uwagi. Chcialbym robic ladne zdjecia i kazdy komentarz moze mnie do tego przyblizyc.
Dziekuje za kazda krytyke.
Ostatnio edytowane przez stabio ; 07-12-2008 o 03:33
Ja wiem, że była późna godzina, ale masz Canona 450d
A zdjęcie... cóż - ja się na kotach nie znam...
Regulamin pkt 8.
Przysłona F13 można było np. F9 bo widać kurz na matrycy. ISO też niepotrzebnie 400 można było niżej. Pewnie masz ustawione AUTO ISO.
Ostatnio edytowane przez brunovis ; 07-12-2008 o 12:39
to jakaś prowokacja? Nie znam się na portretach kotów, ale na 3/4 to trochę mało, a na popiersie chyba za dużo. Mi się mruczek podoba jak jest cały w kadrze. Czemu aż f/13 ,kit kitem ale mój na 400d już od f/8 to było dobre szkło (tylko ciemne). Nie nabijająć się (alob troszkę) i kopiując posty z wątków portretowych - fajna modelka, popracuj z nią i wrzuć więcej fotek
Dziekuje wszystkim za komentarze. O to wlasnie mi chodzi. Wy sie znacie a ja nie i mam nadzieje, ze bede mogl czerpac z Waszej wiedzy.
Wiec tak. ISO 400 mialem ustawione recznie bo jakos tak od czasow Zenitha lubilem fotografowac z ta czuloscia. Widze jednak, ze polecacie ISO 200 wiec bede robil wlasnie na takim.
Koty sa o tyle niewdzieczne, ze ciezko zlapac na nich ostrosc. Mam jeszcze czarna, perska kotke i to juz wogole jest lipa.
Na dworzu dzisiaj ladne slonce wiec bede probowal zrobic foty stosujac sie do Waszych rad.
Tak jak wyżej koledzy zauważyli
NIe potrzebne Ci tak wysokie ISO
Nie musisz tak bardzo przymykać przesłony
Powodzenia i czekam na zdjęcia.
5d II | 6d | S14 2.8 | C28 1.8 | C50 1.4 | C85 1.8 | 430EXII x2
1 jak i 2 bardzo dobre 3 również gdyby nie szpecący płot, lampa i jakaś skrzynka na ścianie budyku zaraz obok głowy kota.
Jak udało Ci sie pokazać przy dobrych warunkach oświetleniowych i odpowiednim przymknięciu przesłony możemy z kita uzyskać ładne stre zdjęcia
5. bym nie wrzucał
pozdrawiam
5d II | 6d | S14 2.8 | C28 1.8 | C50 1.4 | C85 1.8 | 430EXII x2
Nikt nie poleca ISO 200 :-D. Ani przesłony F9:-D (zastosowanie wyższego ISO i mniejszej przysłony skróci czas co może uratować zdjęcie). Poczytaj trochę o głębi ostrości wtedy dowiesz się jaka przysłona do jakich celów. Poczytaj też o zależnościach -czasu i przesłony dowiesz się jakie ISO kiedy wykorzystywać. Przykładowy artykuł http://www.fotografuj.pl/Article/Gle...praktyce/id/35
Są też artykuły o kompozycji zdjęcie 1 - aparat w prawo(a może pionowo ?). Na 3 podobnie tylko w lewo, żeby kotek nie patrzył poza kadr. Na 3 zastosowanie mniejszej przysłony (większego otworu względnego) spowodowało by większe rozmycie tła
Wszystko zależy jaki masz zamysł.
P.S. Model fajny![]()
Dziekuje bardzo. Takie konstruktywne komentarze zachecaja do dalszej nauki i prob. Walcze dalej![]()