Pokaż wyniki od 1 do 5 z 5

Wątek: Problem z 40d - punkty AF

Mieszany widok

Bywalec Awatar dream catcher
    Miasto
    Oświęcim

Domyślnie Problem z 40d - punkty AF

Witam!

Robiąc dzisiaj zdjęcia w Kościele (Mikołajki ) Na ekranie 40d pojawił sie komunikat "err99". Wyłączyłem aparat, wyjąłem baterie, włączyłem - wszystko gra.
    Przed chwilą zgrałem zdjęcia i chciałem zrobić fote dziewczynie... Zabrałem sie za wybieranie punktów AF i... Problem. Naciskąją cprzycisk wyboru punktów AF, w wizjerze widzę pojedyńcze mignięcie wszystkich prostokącików. Na LCD u góry nic się nie pojawia. Alternatywa. Użycie joysticka. Wybieranie punktów działa.

Podsumowując. Wybieranie punktów AF za pomocą przycisku nie działa z jakiegoś powodu (objawy wymienione wyżej). Natomiast używając joysticka wszystko gra.

Ktoś ma pomysł co mogło się stać? Z góry dzięki za odpowiedź.
    [QUOTE]"...baba ma ciało, baba ma duszę, baba emituje ciepło, bytowanie bez baby, to po prostu bywa piekło..."

Pełne uzależnienie PREMIUM member Awatar MMM
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dream catcher Zobacz posta
    Ktoś ma pomysł co mogło się stać? Z góry dzięki za odpowiedź.
    Masz przestawione w CF wybór punktu na "multicontroler direct".
    Zastanawiam się czemu tak nie jest ustawione defaultowo, przecież to bez sensu wciskać przycisk a następnie dżojstik, skoro można od razu dżojstikiem.

Miasto
    Oświęcim

Domyślnie

uhh

są 3 pozycje

normalna
    bezpośrednia, sterownikiem
    bezpośrednia, pokrętłem

Wybiorę normalną - działa przycisk
    Wybiorę sterownikiem - działa joystick
    wybiorę pokrętłem - działa pokrętło

Nigdy nie przywiązywałem do tego uwagi, nie wiem co było ustawione na starcie, ale wydaje mi się, że mogłem używać jednocześnie joysticka i przycisku. Jest to możliwe?

Dzięki MMM, chociaż mogłem pierwsze w instrukcję luknąć, ale tak jak pisałem - wydawało mi się, że moglem używać dwóch metod wybierania punk AF. Poprawcie mnie jeśli się mylę.
    Ostatnio edytowane przez dream catcher ; 07-12-2008 o 12:52
    [QUOTE]"...baba ma ciało, baba ma duszę, baba emituje ciepło, bytowanie bez baby, to po prostu bywa piekło..."

Początki nałogu Awatar werek
    Miasto
    warszawa

Domyślnie

niestety nie, jak masz aktywne szybkie wybieranie joystick'iem to przycisk sluzy tylko zeby ustawic automatyczna selekcje punktu AF. podejrzewam ze chodzilo ci o przejscie w tryb wyboru punktu AF za pomoca przycisku i dopiero potem joystick'iem wybor aktywnego.

niby to samo a jednak tak różne
    Canon EOS R5 /// RF 24-104 f4 L /// EF 16-35 f4 L /// RF 100-500 f4.5-7.1 L /// EF 50 f1.8 /// EF 50 f1.2 L

Miasto
    Oświęcim

Domyślnie

Ok, dzięki, wątpliwości rozwiane, zastanawiam się jeszcze czemu pojawił się "err99"... Może to przez temperaturę, (godzinna msza), po mszy Mikołaj, włączyłem aparat, pstryk i "err99"...

Uprawnienia umieszczania postów