Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 14

Wątek: Obiektyw Lustrzany - CENTON - Mydlo

Dopiero zaczyna

Domyślnie Obiektyw Lustrzany - CENTON - Mydlo

Witam. Mam pytanie odnosnie fotek robionych przez ten obiektyw. Mam Canona 450D i Centona 500mm. Widzialem juz temat o tym na forum ale jakos nie znalazlem odpowiedzi na to pytanie.
    Otoz gdy patrze przez wizjer obraz wydaje sie byc ostry jak przy innych obiektywach. Niestety po zrobieniu fotki robi sie kupa. Wychodzi straszne mydlo. Uzywam statywu i samowyzwalacza wiec nie ma tutaj mojego wplywu na pogorszenie jakosci.

Przykladowe zdjecie:

http://img98.imageshack.us/img98/7215/img0222we7.jpg

Dzieki temu, ze robie fotki w RAW-ie udalo mi sie poprawic zdjecie i wyglada mniejwiecej tak jak powinno:

Poprawione:

http://img98.imageshack.us/img98/921/img0223xg0.jpg

Ja robic zdjecia aby za kazdym razem nie walczyc z Photoshopem?

Pozdrawiam wszystkich bardzo serdecznie.

Domyślnie

Jesli to pierwsze zdjecie jest oryginalnym jpg ( bez ingerencji, tylko wywolanie z rawa) to jest ono o kilka dzialek przepalone i to porzadnie. Byc moze robiles w programie P a wtedy swiatlomierz w canonach wiaruje z M42, najlepiej robic na AV.

Co do ostrosci to generalnie obiektywy lustrzane ( te najczesciej spotykane na allegro) nie charakteryzuja sie za dobra jakoscia optyczna, wg mnie jest to bardziej ciekawostka niz cos do uzytku. i swiatlo ktore sadze jest w okolicach f8 jest nie zaciekawe i musi byc naprawde jasno zeby uzyskiwa wystarczajaco krotkie czasy. Sadze ze poza lepsza ekspozycja niz wiecej nie osiagniesz z tego obiektywu.

Jacek Andreasik

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Dziekuje za blyskawiczna odpowiedz. Faktycznie robilem na P. Musze sprobowac na AV tak jak radzisz.
    Pierwsza fota byla bezposrednio z RAWA.
    Jeszcze raz dzieki.

Pełne uzależnienie Awatar airhead
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

na niewiele się ten obiektyw zda - widać abberację sferyczną nawet bez powiększenia
    światłomierz będzie działa prawidłowo w Av (sprzęgnięty) i M (rozprzęgnięty)
    Canon 6D + 20/2,8; 35/1,4; 85/1,8; 70-210/3,5-4,5
    Fujifilm x100

mgrochocki.wordpress.com

Pełne uzależnienie Awatar Krzychu
    Miasto
    Ambush Country

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez stabio Zobacz posta

Dzieki temu, ze robie fotki w RAW-ie udalo mi sie poprawic zdjecie i wyglada mniejwiecej tak jak powinno:

Poprawione:

http://img98.imageshack.us/img98/921/img0223xg0.jpg

Ja robic zdjecia aby za kazdym razem nie walczyc z Photoshopem?

Pozdrawiam wszystkich bardzo serdecznie.
    Statyw czy z ręki ? Jak z ręki, to przede wszystkim powalcz żeby ustawiać krótsze czasy migawki niż 1/160 sekundy przy tak długiej ogniskowej...
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Robilem ze statywu.

Oto fotka na trybie AV ale z troche innego ujecia (odleglosc podobna). Poustawiam czasy i zobacze co sie zmieni.

http://img266.imageshack.us/img266/4550/img0236lg5.jpg

Nie zalezy mi na tym obiektywie, poprostu go mam i zastanawiam sie do czego moge go uzyc poza trzymaniem go w szafie. W jakich warunkach mozna cokolwiek z niego wycisnac.

Pełne uzależnienie Awatar airhead
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

gratuluję, jest jeszcze gorszy nić MTO-5A, którym miałem okazję się pobawić
    Canon 6D + 20/2,8; 35/1,4; 85/1,8; 70-210/3,5-4,5
    Fujifilm x100

mgrochocki.wordpress.com

Pełne uzależnienie Awatar piast9
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Może obiektyw kiedyś upadł albo był rozkręcany i się rozkalibrował. Bo to jest porażka...
    650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Mysle, ze poprostu dam sobie z nim spokoj. Taki byl od poczatku, zakupiony byl w sklepie.
    Tak na marginesie to jaki niedrogi teleobiektyw polecacie do 450D? Wiadomo, dobrze zeby byl niedrogi.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów