Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 39

Wątek: Jaka Tele eLka? 100-400 czy 70-200 lub stałka 300 z extenderem?

Pełne uzależnienie Awatar arturs
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jotes25 Zobacz posta
    hę ??
    taki skrót myślowy powinno być :

jak podepniesz do 70-200 f4 is konwerter 2x to ci AF przestanie działać- zapomniałem dopisać - bo dopiero to da porównywalną z 400mm ogniskową - 280mm to za mało do tego typu fotografii .. a na f8 to już ciemna dziura i ciężko będzie coś przyzwoicie sfocić.. - poza tym GO się zwiększa i dlatego w większości zastosowań używalna jest w zasadzie pełna dziura..
    5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|

Dopiero zaczyna

Domyślnie

To i ja poprosze o opinie. Co sadzicie o Canon EF 75-300mm f4/5.6 USM MK3 ? Co oznacza USM i MK3 ? Czy to dobre szkielko do ostrych fotografii ?
    Jestem poczatkujacy wiec prosze na mnie nie krzyczec Mam ogrom pytan

Pełne uzależnienie Awatar Krzychu
    Miasto
    Ambush Country

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez stabio Zobacz posta
    To i ja poprosze o opinie. Co sadzicie o Canon EF 75-300mm f4/5.6 USM MK3 ? Co oznacza USM i MK3 ? Czy to dobre szkielko do ostrych fotografii ?
    Jestem poczatkujacy wiec prosze na mnie nie krzyczec Mam ogrom pytan
    To zacznij szukać. USM to silnik ultradźwiękowy, Mk3 to trzecie wersja tego szkła. Nie jest to dobre szkiełko do ostrych fotografii. Jak chcesz dobre tele to musisz przestać wierzyć w cuda i zacząć zbierać kasę. Nie ma dobrych i tanich długi tele.
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

Dopiero zaczyna

Domyślnie

To mnie zasmuciles Rozumiem, ze do 1000zl niczego dobrego nie dostane?

Pełne uzależnienie Awatar Krzychu
    Miasto
    Ambush Country

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez stabio Zobacz posta
    To mnie zasmuciles Rozumiem, ze do 1000zl niczego dobrego nie dostane?
    Dobre bywa pojęciem względnym, ale generalnie czegoś co robi dobre, kontrastowe i ostre zdjęcia przy zakresie ogniskowych o których pisałeś - nie. Jeszcze raz - poszukaj na forum - wątków na temat tele było cała masa.
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

Domyślnie

Witam,

Jeżeli szukasz "podstawowego" obiektywu do przyrody to zdecydowanie polecam 400 5.6 L. W kategorii IQ nie ustępuje obiektywom supertele.
    Co więcej doskonale (optycznie) i znośnie (AF) współpracuje z TC 1.4. Miałem tę 400 i mam 500, mogę porównać.

Aha - jeżeli chodzi o AF + TC to mam doświadczenia z 20d - ponoć są problemy z centralnym punktem w np. 40D.

C 100 - 400 mam teraz (zamiast 400), i sobie bardzo chwale. Ale zaleta tego obiektywu to dobrze wyważone kompromisy a nie sama jakość optyki.
    Ja kupiłem go na wyjazdy. I bardzo, bardzo się sprawdza - można robić nim i krajobrazy i zwierzęta. Szczególnie jeżeli używać z FF.
    Jeżeli znajdziesz dobry egzemplarz to jest całkiem ostry (zwłaszcza przymknięty do ok. f "8") i to nawet na długim końcu.
    Cropy 1:1 ze 100 -400, moim zdaniem "ujdą". Taka jakość dosyć dobrze się ostrzy w PP. Warto zwrócić uwagę, że głowa na obu zdjęciach jest minimalnie ruszona albo oof - rozdzielczość widać na piórach skrzydeł.
    i
    Ale jakość obrazka to nie tylko ostrość - zdjęcia z 400 są po prostu o dwie klasy ładniejsze (oczywiście bardzo subiektywna opinia).

Do tej 400 możesz dokupić - "wyjazdowe" 70-300 IS i jeżeli zdecydujesz się na używane szkła to koszt chyba (?) wyjdzie podobny do 100-400.

Na Twoim miejscu wybrałbym 400L, a jak nie to 100-400L.

Pozdrawiam
    PM

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Nie pisalem o 400 L z jednego powodu - bralem pod uwage tylko szkla z IS
    Mysle, ze wezme 100-400 L - uniwersalnosc zapewne bardzo mi sie przyda.

Stałka 300 IS zaszokowala mnie jakoscia fotek - ostre, piekne kolory i do tego IS.

ps. swietny dzwoniec Mam tylko nadzieje, ze trafi mi sie 100-400 naprawde ostre :/

Aha - Wracajac do 100-400: 'Pompowanie' drobinek kurzu przez te szklo jakos strasznie jest upierdliwe dla Ciebie? Czy np. mozna to ograniczyc np. zwyczajnie 'wolniej' zmieniajac ogniskowe?
    Ostatnio edytowane przez siudym ; 08-12-2008 o 04:02

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Śląsk

Domyślnie

widze ze sie w koncu zdecydowales - http://canon-board.info/showthread.p...645#post571645 :smile:

dobrze wybrales :-) !! poczekaj tylko az podepniesz to szklo do body - juz nigdy nie bedziesz tak samo patrzyl na "tele-zoomy"

Początki nałogu Awatar yogi-bear
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez arturs Zobacz posta
    tylko przy 70-200 f4 IS niczego już nie przymkniesz bo AF ci przestanie działać..
    Oj. Przysłona przymyka się dopiero przy robieniu zdjęcia. AF zawsze ustawia na max. otworze więc przymykanie nic tu nie zmienia.

EDIT: Ups! Myślałem że ten wątek ma tylko pierwszą stronę . Dopiero zwróciłem uwagę że jest coś dalej.
    Ostatnio edytowane przez yogi-bear ; 10-12-2008 o 23:33

Coś już napisał Awatar krzysiek187
    Miasto
    Waw

Domyślnie

mam takie pytanei z innej beczki
    jest jakiś użytkownik z warszawy co posiada 100-400L?

niestety nie mam jak się przekonać o tym obiektywie a bardzo mocno chciałbym nim postrzelac.

jeśli jest ktoś w stanie się jakoś ze mna umówić na strzelanie w Warszawie i okolichac będę bardzo wdzięczny.

proszę pisać na PW

POzdrawiam
    Krzysiek

Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów