Przygnieciony pewnym dylematem, postanowilem zebrac do kupy moje spostrzezenia i poprosic Was drodzy forumowicze o pomoc.. Chodzi o zakup szkla tele glownie do fotografowania ptakow/przyrody. Na samym poczatku rozwazalem kupno taniej sigmy 150-500 lub 80-400. Jednak pierwsza za bardzo przeraza mnie jakoscia zdjec - sa zbyt malo ostre w 400mm, juz nie mowie o 500mm, a jesli juz nawet da sie ostrosc podciagnac to uzywajac otworku o wartosci F11... Druga sigma niestety jest juz w sumie nie do nabycia, albo jak jest to koszmarnie droga. Doszedlem jednak do wniosku, ze wybiore cos z Canonowskich eLek.

Tak wiec mam trzy typy:

1. Canon 100-400 F4-5.6 L IS
2. Canon 300 F4 L IS + EXT 1.4x
3. Canon 70-200 F4 IS + EXT 2x

Dwa ostatnie z uzyciem Extendera Canon EF 1.4 II lub canona 2x . Teraz przechodze do sedna sprawy, czyli testow/recek na stronach zajmujacych sie wlasnie testowaniem szkiel, i ktore niestety maja spore rozbierznosci w ocenie jakosci tych szkiel. Patrzac na testy na http://www.photozone.de/Reviews/overview doszedlem do wniosku, ze swietnym rozwiazaniem bedzie kupno stałki 300mm F4 IS, ktora w swojej 'natywnej' ogniskowej ma rewelacyjna rozdzielczosc obrazu (F4 - 1904), natomiast uzywajac Extendera Canon 1.4x osiaga w 420mm i F5.6 az 1796 (MTF) - natomiast Canon 100-400 w 400mm F5.6 osiaga 1670. Jak dla mnie genialne rozwiazanie. Jednak ten sam test na http://www.optyczne.pl/26-Test_obiektywów-Canon.html ma zupelnie inne wyniki.. Wg 'optycznych' Canon 100-400 w 400mm F5.6 zdecydowanie wypada lepiej niz stałka 300mm z podpietym 1.4x w F5.6... Nie wiem juz co myslec, poniewaz jesli 'bardziej prawdziwy' jest test na photozone.de, to mam juz kandydata na moje nowe szklo. Jednak nie wiem jednego - Czy IS dziala dalej w stalce 300mm z podlaczonym extenderem 1.4x ??? Inna opcja to kupno bardzo ostrego 70-200 F4 IS i podlaczenie JAKIEGOS TC/EXTENDER'a o mnozniku 2x. Teraz pytanie jak to bedzie sie mialo do 400mm w 100-400 i 420mm stalki+ex1.4x ??? Slyszalem, ze po podlaczeniu extendera Canona EF 2x ostrosc zdjecia drastycznie spada. Jednak sa inne TC np. Kenko 2x, ktore z tego co slyszalem maja naprawde swietna jakosc... Jesli ktokolwiek mi poradzi w tym temacie bede wdzieczny. Rozwiazanie kupna 70-200 F4 IS + ext 2x jest nawet bardzo interesujace, jednak musze wiedziec jak bedzie sie to wszystko mialo do jakosci fotek w 400mm eLki 100-400...:/ Nieco info doszukalem sie juz na forum, jednak sa to tylko jakies bardziej 'mysle, ze" niz cos konkretnego.

Tabelki o ktorych pisze: