ja akurat spadku predkosci nie zauwazylem jak robilem zdjecia na motoextreme skoczkom na motorach, z drugiem strony to byl jedyny przypadek kiedy uzywalem AI Servo, nie masz moze wlaczonej funkcji odszumiania przy wysokim ISO? to wiem ze spowalnia
Canon EOS R5 /// RF 24-104 f4 L /// EF 16-35 f4 L /// RF 100-500 f4.5-7.1 L /// EF 50 f1.8 /// EF 50 f1.2 L
Skasowałem wszystko typu redukcja szumów itp. I na one shot leci te 6,5kl/s a na al servo lub al focus jest dużo wolniej około 3 kl/s
Na one shot nawet z redukcją szumów robi zdjęcia równie szybko jak bez![]()
A z jakim szkłem/szkłami występuje ten problem?
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
Tamron 28-75
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
Podepnę się i nieco odświeżę. Kupiłem już dawno temu Canona 50D i od razu dokupiłem do niego grip, nie testując uprzednio 50D na Al-Servo w trybie szybkich seryjnych bez gripu. Na meczach jak włączałem Al-Servo i szybkie serie, to aparat działał po prostu wolno, z szybkością jak w wolnej serii przy One-Shoot. Zdziwiony nieco tym byłem, ale właśnie tłumaczyłem sobie to tym, ze działam w AF ciągłym, że to musi trochę potrwać itd. Ale ostatnio mój grip uległ uszkodzeniu i siłą rzeczy musiałem go zdjąć i działać bez gripa... Otóż wyobraźcie sobie jakie było moje zdziwienie jak aparat zaczął nagle rypać serię z nominalną prędkością na Al-Servo... Tak więc jak widać - prędkość zdjęć seryjnych jest uzależniona od posiadania gripa. Dodam, że grip był nieoryginalny (być może dlatego zwalniał aparat, ale nie mam porównania), ale był używany na oryginalnych akumulatorach (2 sztuki w magazynku), nie używałem na paluszkach. Wniosek taki, że grip spowalnia szybkość zdjęć seryjnychpozdro!