Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 35

Wątek: 70-210/3.5-4.5 USM vs 70-200/4 L USM

Domyślnie 70-210/3.5-4.5 USM vs 70-200/4 L USM

Witam posiadam obecnie canona 70-210 f/3,5-4,5 ale ostatnio zastanawiałem siie na przejściem na canona 70-200.
    Oczywiście najchętnie na f2.8 ale narazie mnie nie stać. Więc pomyslałem ze
    canon 70-200 f/4 mógłby być dobrym pomysłem, oczywiście bez iS.
    CO o tym sądzicie..??

Pełne uzależnienie Awatar mate00sh
    Miasto
    Warszawa & Mysiadło

Domyślnie

70-200/4 to jest świetne szkło, ale słyszałem że ten Twój 70-210 też jest całkiem niezły. Może w takim razie lepiej poczekać i dozbierać do 2.8?
    "Aparat fotograficzny jest dla artysty kolejnym narzędziem. Jeżeli się nad tym zastanowić, to jest to mechanizm podobny do skrzypiec. To artysta jest w stanie tworzyć sztukę nie aparat." - Brett Weston

Uzależniony Awatar Richie
    Miasto
    Nowy Tomyśl

Domyślnie

IMO warto.

Zyskujesz stałe światło i ostry obrazek od pełnej dziury.70-210 niestety trzeba lekko przymknąć wiec już jest gorszy.Dodatkowo zwarta,bdb budowa Lki i niewysuwający się tubus przy zmienianiu ogniskowych....duży + .AF w Lce wydaje mi się być szybszy i pewniejszy choć na ten z 70-210 narzekać nie można.Lepsze kolory i kontrast to także duży + tego szkła.

Na Allegro można w dobrej cenie teraz dorwać.....ceny 1400-1450 nie są rzadkością,trzeba tylko polować.
    Richie
    FF + stałki + błyskotka

MOJE PLFOTOMOJE FOTOMOTYWY

Domyślnie

Richie lepsze kolory ?? o którym szkle myślisz..??

mate00sh gdybym miał kasę to od razy 2.8 bym wziął za te światło , ale jako zwykły zjadacz chleba musze poczekać

Bywalec Awatar radmro
    Miasto
    Kraków/Warszawa

Domyślnie

Patrząc na zdjecia na Twojej stronie zastanawiam sie, czy takie przejście ma dla Ciebie sens. 4.0 jest świetnym i bardzo poręcznym obiektywem ale na koncerty to jest on jednak troszeczkę za ciemny. Miałem go i o ile na wyjazdach sprawdzał sie idealnie o tyle na koncertach było już gorzej (dużo zdjęć poruszonych nawet przy wysokich czułościach). Może jednak lepiej dozbierać do 2.8? Używki chodzą po ok. 3000 pln.
    5d2 + 6D + 24-70 2.8 + 70-200 2.8 IS II + 24 1.4 + 50 1.4
    flickr

Domyślnie

no wiem na stronie z koncetrów fotki robiłem 50mm 1.8. do koncertowych zdecydowanie jest za ciemny. Myśle raczej o zdjęciach sportowych.
    ale radmro moze masz racje.. :/ jestem ciekaw co zyskał bym kupijąc te 4.0 w porównaniu z 70-210...??

Uzależniony Awatar Richie
    Miasto
    Nowy Tomyśl

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez marcinko Zobacz posta
    Richie lepsze kolory ?? o którym szkle myślisz..??

mate00sh gdybym miał kasę to od razy 2.8 bym wziął za te światło , ale jako zwykły zjadacz chleba musze poczekać
    Sorrki....oczywiście o Lce.
    Richie
    FF + stałki + błyskotka

MOJE PLFOTOMOJE FOTOMOTYWY

Uzależniony Awatar Peri Noid
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Tak z głupia frant: ja mam 2.8L i na pewno bym go nie zamienił, ale jeśli nie masz kasy na 2.8L a potrzebujesz jasności, to może lepiej przychylnym okiem spojrzeć na Tamrona albo Sigmę?
    Praktica MTL 5B, RevueFlex 5005, PSix, EOS 30D+opcjonalna matówka z klinem, worek szkiełek, jakaś lampa i statyw :-)

Bywalec Awatar radmro
    Miasto
    Kraków/Warszawa

Domyślnie

Marcinko, myślę, że warto się dobrze zastanowić. Jeżeli nie masz ciśnienia to poczekaj. Do sportu lepsze światło też jest ważne (lepsze światło = krótsze czasy = zamrożenie ruchu), a do tego dochodzi jeszcze szybki i niezawodny AF (to w kwestii ewentualnego wyboru Tamrona albo Sigmy). Lepiej kupić raz a dobrze niż potem mieć kłopot ze sprzedażą.
    5d2 + 6D + 24-70 2.8 + 70-200 2.8 IS II + 24 1.4 + 50 1.4
    flickr

Pełne uzależnienie Awatar mate00sh
    Miasto
    Warszawa & Mysiadło

Domyślnie

Koledzy dobrze radzą, może poszukaj SIgmy 2.8 HSM - jest bardzo dobra, a kosztuje niewiele więcej niż 4L.
    "Aparat fotograficzny jest dla artysty kolejnym narzędziem. Jeżeli się nad tym zastanowić, to jest to mechanizm podobny do skrzypiec. To artysta jest w stanie tworzyć sztukę nie aparat." - Brett Weston

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów