Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 26

Wątek: mam dylemat pomocy!

Bywalec Awatar kartel
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Ja posiadam sigme 70-300 DG. Wprawdzie dopiero od tygodnia ale przyznam że jakość fotek mnie mile zaskoczyła, bardzo ładnie ostrzy. Przesiadłem się z 80-200 canona więć różnica jest niebo a ziemia... :wink: Naprawde polecam.
    50d + Canon 24-105 f4 IS |Reszta bubli i kompletnie brak czasu...

Bywalec Awatar kartel
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez [DoMiNiQuE]
    Przeszukaj forum - jest wiele watkow o w/w Sigmie oraz opinii uzytkownikow.
    Ja jestem zadowolony z tego szkielka. Jedyne moge sie przyczepic do wolnego AF (choc nie jest super mulowaty ) ...choc za taka cene nie mozna miec wszystkiego W tym przedziale cenowym nie kupisz nic lepszego. Jedyny konkurent (imho) dla tego szkla to jest Canon 100-300/4.5-5.6 USM.
    Hmmm... No ja słyszałem że w konkurencji tej sigma zdecydowanie wygrywa jakością optyki. Na plus canona to jedynie szybkość AF ale ja tam mam czas wieć mi nie zależy... :wink:

dazz
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gr86
    tesował ktoś z Was tą wersję ?(chodzi o DG z czerwonym paskiem) jestem właśnie zainteresowany kupnem tego cudeńka
    Mam ten obiektyw od kilkunastu dni. Jestem pozytywnie zaskoczony ostrością. Oto przykład: http://www.plfoto.com/zdjecie.php?picture=675116
    Zrobione na 300mm(x1.6) z ręki.
    Wady - jak w przypadku poprzedników, cieżka, wolny AF, który lubi przejechać.
    Generalnie, za taką cenę, IMHO rewelka.

PASTOR
    Guest

Domyślnie

Czyli ?

Po przeczytaniu watku nadal mam dwa pytania :

Sigma APO 70-300mm F4-5.6 MACRO SUPER II zloty czy czerwony pasek - jakie sa miedzy nimi roznice ?
    czy cos wprowadza nowa wersja DG ?

Bywalec Awatar kartel
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Z tego co wiem to poprzednie wersje miały czasem problemy z AF w canonach, wiele sklepów je wycofało ze sprzedaży i wprowadzono ulepszony model jakim jest DG. Ja swój kupiłem nie dlatego że chciałem mieć DG tylko dlatego że APO SM II było słabo dostępne... ale nie żałuje... :wink:

Początki nałogu Awatar Moris
    Miasto
    Alt Tarnowitz

Domyślnie

TU O - SIGMIE APO 70-300mm F4-5,6 Macro Super II

To coprawda o przedostatniej wersji tego obiektywu "Sigma APO 70-300mm F4-5.6 MACRO SUPER II" (z czerwonym paskiem) ale zawsze coś.

Z informacji jakie posiadam to wersja, którą mam różni się od wersji DG tym, że wersja DG jest przez producenta zoptymalizowana pod cyfrówki, ma dodane powłoki oraz poprawioną telecentryczność pod kątem cyfry.

Cyt. " Przystosowany do współpracy z lustarzankami cyfrowymi (oznaczenie DG) oraz doskonale spisujący się w fotografii tradycyjnej. Dwie soczewki o niskiej dyspersji (SLD) we frontowej grupie soczewek i jedna w tylnej grupie niwelują skutecznie aberrację chromatyczną, niezależnie od użytej ogniskowej..."

Wersja DG jest dostępna w Polsce zaledwie od 2,5 tygodnia a cena sugerowana identyczne jak jej poprzednika.

Napisał Dazz
    Mam ten obiektyw od kilkunastu dni. Jestem pozytywnie zaskoczony ostrością. Oto przykład: http://www.plfoto.com/zdjecie.php?picture=675116
    Jakoś cieżko uwieżyć że z ręki, czy było wyostrzane w PS ??
    Jeśli tak jest faktycznie jak napisałeś, to myślę że w wer. DG faktycznie w praniu okazuje się że jest "rewelka".

Pozdrawiam

Uzależniony Awatar Przemek Białek
    Miasto
    Świnoujście

Domyślnie

spokojnie mozna z reki "walic" przy 300m i f8 fotki zaskakuja ostrascia detali a i przy 5,6 jest niezle, tak wiec z tego co zobaczylem i przeczytalem jest to w chwili obecnej najostrzejszy obiektyw klasy amatorskiej na rynku
    dobry sprzęt jeszcze lepszy fotograf tylko tyle potrzeba
    "galeria zdjęć artystycznych" www.bandit.digart.pl

Początki nałogu Awatar santiblue
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez [DoMiNiQuE]
    santiblue: skoro zdjecia pochodza sprzed roku, to zapewne posiadales wersje APO Macro Super II a nie DG
    Mea culpa. Rozpedzilem sie troche. Ale tez miala czerwony pasek
    dSLR + coś tam...

Początki nałogu Awatar b'Art
    Miasto
    Leszno

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez darpla
    ja posiadam Canona 75-300mm 4-5.6 1,5/4,9 i nie narzekam na niego. Wiem, że nie jest to najlepszy sprzęt, ale nigdy się an nim nie zawidłem. Do zdjęć plenerowych jest bardzo dobry. Fakt jest jednak taki, że potrzebuje on dość dobrego światła. W pochmurne dni lepiej używać kita.

Oto przykłądowe zdjecie z tego obiektywu:

http://www.pbase.com/darpla5/image/45776899
    Darpla. Jak Ci ostrzy powyżej 200? U mnie było potwornie, tak do F8 potem już tylko słabo. Też na body 300D.

dazz
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Moris
    Jakoś cieżko uwieżyć że z ręki, czy było wyostrzane w PS ??
    Jeśli tak jest faktycznie jak napisałeś, to myślę że w wer. DG faktycznie w praniu okazuje się że jest "rewelka".
    Pozdrawiam
    Z ręki, z ręki Wyostrzane było tylko z powodu resizu oraz kompresji do rozmiaru akceptowanego na plfoto. Mogę pokazać rawa, nieczym sie nie różni.

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów