Ja posiadam sigme 70-300 DG. Wprawdzie dopiero od tygodnia ale przyznam że jakość fotek mnie mile zaskoczyła, bardzo ładnie ostrzy. Przesiadłem się z 80-200 canona więć różnica jest niebo a ziemia... :wink: Naprawde polecam.
Ja posiadam sigme 70-300 DG. Wprawdzie dopiero od tygodnia ale przyznam że jakość fotek mnie mile zaskoczyła, bardzo ładnie ostrzy. Przesiadłem się z 80-200 canona więć różnica jest niebo a ziemia... :wink: Naprawde polecam.
50d + Canon 24-105 f4 IS |Reszta bubli i kompletnie brak czasu...
Hmmm... No ja słyszałem że w konkurencji tej sigma zdecydowanie wygrywa jakością optyki. Na plus canona to jedynie szybkość AF ale ja tam mam czas wieć mi nie zależy... :wink:Zamieszczone przez [DoMiNiQuE]
Mam ten obiektyw od kilkunastu dni. Jestem pozytywnie zaskoczony ostrością. Oto przykład: http://www.plfoto.com/zdjecie.php?picture=675116Zamieszczone przez gr86
Zrobione na 300mm(x1.6) z ręki.
Wady - jak w przypadku poprzedników, cieżka, wolny AF, który lubi przejechać.
Generalnie, za taką cenę, IMHO rewelka.
Czyli ?
Po przeczytaniu watku nadal mam dwa pytania :
Sigma APO 70-300mm F4-5.6 MACRO SUPER II zloty czy czerwony pasek - jakie sa miedzy nimi roznice ?
czy cos wprowadza nowa wersja DG ?
Z tego co wiem to poprzednie wersje miały czasem problemy z AF w canonach, wiele sklepów je wycofało ze sprzedaży i wprowadzono ulepszony model jakim jest DG. Ja swój kupiłem nie dlatego że chciałem mieć DG tylko dlatego że APO SM II było słabo dostępne... ale nie żałuje... :wink:
TU O - SIGMIE APO 70-300mm F4-5,6 Macro Super II
To coprawda o przedostatniej wersji tego obiektywu "Sigma APO 70-300mm F4-5.6 MACRO SUPER II" (z czerwonym paskiem) ale zawsze coś.
Z informacji jakie posiadam to wersja, którą mam różni się od wersji DG tym, że wersja DG jest przez producenta zoptymalizowana pod cyfrówki, ma dodane powłoki oraz poprawioną telecentryczność pod kątem cyfry.
Cyt. " Przystosowany do współpracy z lustarzankami cyfrowymi (oznaczenie DG) oraz doskonale spisujący się w fotografii tradycyjnej. Dwie soczewki o niskiej dyspersji (SLD) we frontowej grupie soczewek i jedna w tylnej grupie niwelują skutecznie aberrację chromatyczną, niezależnie od użytej ogniskowej..."
Wersja DG jest dostępna w Polsce zaledwie od 2,5 tygodnia a cena sugerowana identyczne jak jej poprzednika.
Jakoś cieżko uwieżyć że z ręki, czy było wyostrzane w PS ??Napisał Dazz
Mam ten obiektyw od kilkunastu dni. Jestem pozytywnie zaskoczony ostrością. Oto przykład: http://www.plfoto.com/zdjecie.php?picture=675116
Jeśli tak jest faktycznie jak napisałeś, to myślę że w wer. DG faktycznie w praniu okazuje się że jest "rewelka".
Pozdrawiam
spokojnie mozna z reki "walic" przy 300m i f8 fotki zaskakuja ostrascia detali a i przy 5,6 jest niezle, tak wiec z tego co zobaczylem i przeczytalem jest to w chwili obecnej najostrzejszy obiektyw klasy amatorskiej na rynku
dobry sprzęt jeszcze lepszy fotograftylko tyle potrzeba
"galeria zdjęć artystycznych" www.bandit.digart.pl
Mea culpa. Rozpedzilem sie troche. Ale tez miala czerwony pasekZamieszczone przez [DoMiNiQuE]
![]()
dSLR + coś tam...
Darpla. Jak Ci ostrzy powyżej 200? U mnie było potwornie, tak do F8 potem już tylko słabo. Też na body 300D.Zamieszczone przez darpla