Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 26

Wątek: problem językowy... z rawami

Mieszany widok

Dopiero zaczyna Awatar lamuszka
    Miasto
    Jersitz

Domyślnie problem językowy... z rawami

Ciekaw jestem jak wymawiacie słówko "raw": normalnie, po polsku czy raczej z angielska (roł? )?

Zdarza się, że ten generalnie błahy problem wprowadza mnie w pewną konsternację - szczególnie, kiedy zachodzi potrzeba wyjaśnienia komuś dlaczego musi poczekać trochę, zanim będzie mógł obejrzeć swoje fotki z sesji czy jakiegoś wspólnego wyjazdu. Jak rozwiązujecie takie sytuacje? Mówienie, że pstrykam w "takim specjalnym formacie" nie jest chyba najszczęśliwszym pomysłem :-D

Pełne uzależnienie Awatar Tezet-gdynia
    Miasto
    Gdynia

Domyślnie

a ile spotkales osob ktore mowia "dzejpeg'i" zamist "jot-pe-gi" ?

Dopiero zaczyna Awatar lamuszka
    Miasto
    Jersitz

Domyślnie

Celna uwaga, ale z tym akurat nigdy nie miałem problemu :smile:

Wiem, że problem jest sztuczny, ale - tak, jak pisałem - mam z tym czasem kłopot Normalnie czytałbym po polsku, ale wydaje mi się, że czytanie "raw" w sytuacji kiedy mam do czynienia z prawdziwym (mającym konkretne znaczenie), angielskim wyrazem, czuję się trochę, jakbym czytał, np. "usenet" zamiast "jusnet". Z drugiej strony "roł" ("robię w rołach") brzmi chyba jednak równie dziwacznie :-D

Są pewnie jakieś przyjęte formy wymowy i do nich właśnie próbuję dotrzeć. Na przykład prawie wszyscy mówimy chyba "Kanon" (zamiast "Canon") a nikt prawie nie mówi "Najkon"...

Uzależniony
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Lamuszka, nie jesteś sam Ja też się nad tym zastanawiałem, zdarzyło się nawet, że po moim "raw" ktoś spytał czy chodzi mi o surowy format "roł" i poczułem się trochę głupio, właśnie jak bym dukał po polsku angielskie słowo i nie wiedział co znaczy.

Źródłem problemu wydaje się fakt niedostatecznego rozpowszechnienia słowa RAW w polskim języku.
    jotpegi przyjeły się "większością głosów", mało jest ludzi, którzy nie wiedzą co to za format, występuje w tel. komórkowych, wszystkich aparatach, czasami nawet odtwarzaczach .mp3, zdjęcia na naszej klasie itd. Skoro jest jednolity standard, wszyscy znają i używają określenia "jotpeg", to problemu nie ma.

Z RAW jest inaczej, nie ma przyjętego standardu, określenie nie jest powszechnie używane, w związku z tym każdy może powiedzieć o każdej formie, że jest dobra lub, że jest zła. Teoretycznie częściej chyba słyszę jednak "raw" wymawiany po polsku i przez analogię do "jotpega", który również wymawiany jest po polsku, skłaniam się do polskiej wersji, to jednak nie znaczy, że taka jest najlepsza.

Do tego dochodzi jeszcze problem odmiany:
    Robię w rawach.
    Rawy są najlepsze.
    Obróbka rawów.
    Taka odmiana brzmi tragicznie w obu wersjach. Można nie odmieniać, jak kiedyś radio, ale to nie rozwiązuje pierwszej kwestii.

Tak więc nie pozostaje nam nic innego, jak ustalić na forum poprawny sposób wymawiania i zacząć go stosować na większą skalę, udając, że to jest jedyny słuszny sposób na określenie tego formatu

Z resztą, zawsze można powiedzieć po polsku "format surowy" czy jakoś tak

Pełne uzależnienie Awatar airhead
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

btw. a czy ktoś z tu obecnych mówi /kanon ioz/?
    Canon 6D + 20/2,8; 35/1,4; 85/1,8; 70-210/3,5-4,5
    Fujifilm x100

mgrochocki.wordpress.com

Uzależniony Awatar Wats0n
    Miasto
    Posen Bloody Posen

Domyślnie

Osobiście nie znam nikogo mówiącego roł.
    Sam też miałem kiedyś podobne dylematy, ale wszak polacy nie gęsi i swoje rawy mają.
    Problem zaczął się przy okazji wypuszczenia 40D i pojawienia się sRAWów...
    Tako rzecze Watson.
    There are no stupid questions, just stupid people.
    Wątek galeryjny na CB/Portrety@CB/Meksyk@CB/Sport@CB //Galeria przejściowa

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków/Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Wats0n Zobacz posta
    Osobiście nie znam nikogo mówiącego roł.
    Ja mówię i "roł" i "dżejpeg" - ale ja truskawki cukrem...
    Fotograf platoniczny

Pełne uzależnienie Awatar Kolaj
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez HuleLam Zobacz posta
    Ja mówię i "roł" i "dżejpeg" - ale ja truskawki cukrem...
    Ja, jak jeszcze nie czytałem za dużo for fotograficznych, to nawet nie pomyślałem, żeby wymawiać inaczej, jak ROŁ. Ale potem się jednak oswoiłem z przyzwyczajeniem większości ludzi z "branży" i przeszedłem na RAW. Wiadomo, vox populi - vox dei.

Z językowego punktu widzenia, RAW i JPG to inna sprawa bo JPG jest skrótem i podobnie, jak USA można wymawiać w spolszczonej wersji, podczas gdy RAW to po prostu obce słowo i powinno być wymawiane tak, jak w języku oryginalnym. Ale w końcu i tak działa zasada nec Hercules contra plures.

PS. A truskawki to najchętniej jadam z pieprzem. Poważnie.
    BYKOM STOP - poprawna pisownia i ortografia w internecie

Początki nałogu Awatar djcargo
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolaj Zobacz posta
    podczas gdy RAW to po prostu obce słowo i powinno być wymawiane tak, jak w języku oryginalnym.
    Wszystko rozbija się o zasady poprawnej polszczyzny, które dość wolno reagują na nowe słowa zapożyczane z innych języków. Czy ktoś mówi na komputer "kompjuczer"?
    Regulamin pkt 8.

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Wats0n Zobacz posta
    Problem zaczął się przy okazji wypuszczenia 40D i pojawienia się sRAWów...
    Tam zaraz problem, to przecież esRAWy są :-)
    Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów