Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 26 z 26

Wątek: problem językowy... z rawami

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolaj Zobacz posta
    Słowo "Ok" po tym całym wstępie jest kompletnie nie na miejscu......
    W takim razie ja proponuję:
    "Koniec i bomba, a kto czytał ten trąba"
    Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Początki nałogu Awatar DonBolano
    Miasto
    Ostrów Wielkopolski

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Wats0n Zobacz posta

Od czasu do czasu używam określenia mózg elektronowy, ale zwykle nie spotykam się ze zrozumieniem
    Przegladam teraz Trybune Ludu z lat 60-tych i tam pełno nowoczesnych i coraz nowocześniejszych mózgów elektronowych

hehe Popieram
    Francuzi mają swoją nazwę na komputer, ale oni ogólnie mają hopla na punkcie języka..

Paenka! Brawo.. Rozwaliłaś całą dyskusję, a propos wymowy
    Na świat spoglądam przez armatę...

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez DonBolano Zobacz posta
    Francuzi mają swoją nazwę na komputer, ale oni ogólnie mają hopla na punkcie języka..
    nie tylko Francuzi maja ordinateur. w hiszpanskim funkcjonuje ordenador a odpowiednia fonetyczna odmiana funkcjonuje w praktycznie kazdym jezyku romanskim po obu stronach Pirenejow. w katalonskim, okcytanskim, galicyjskim, aragonskim, ... http://es.wikipedia.org/wiki/Ordenador

frenchie maja szereg innych komicznych przypadlosci, ale to juz dluuuuuuga historia...
    www albo tez flickr

Dopiero zaczyna Awatar lamuszka
    Miasto
    Jersitz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez akustyk Zobacz posta
    nie tylko Francuzi maja ordinateur. w hiszpanskim funkcjonuje ordenador a odpowiednia fonetyczna odmiana funkcjonuje w praktycznie kazdym jezyku romanskim po obu stronach Pirenejow. w katalonskim, okcytanskim, galicyjskim, aragonskim, ... http://es.wikipedia.org/wiki/Ordenador

frenchie maja szereg innych komicznych przypadlosci, ale to juz dluuuuuuga historia...
    Nawet nasi zachodni sąsiedzi - nota bene nie unikający raczej zapożyczeń z obcych języków - mają swoje własne określenie komputera: das Rechner. Inna sprawa, że mało kto go używa...

Jeśli zaś chodzi o meritum sprawy - w życiu nie spodziewałem się tak poważnego odbioru. Nie mogę jednak powiedzieć, żeby mnie to martwiło. Na co dzień starm się tępić wśród rodziny i znajomych bezrefleksyjne używanie amerykanizmów i po lekturze nektórych wypowiedzi nabrałem odwagi, żeby stosować tę praktykę także w obszarze fotografii cyfrowej. Jeśli się nad tym zastanowić, używanie określenia raw nie jest właściwie niezbędne, ponieważ i tak nie odsyła nas ono do żadnego konkretnego formatu zapisu danych... Ja w każdym bądź razie jestem od dziś zwolennikiem "plików surowych" :-P

Uzależniony Awatar Paenka

Domyślnie

hyhy albo po czesku komputer -> počítač
    Tzn. tak teoria mówi o praktykę mnie nie pytajcie;p

TU możesz przypuścić atak odwetowy, nie krępuj się

Pełne uzależnienie Awatar Mellan
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Jeśli już o komputerach: w szwedzkim to "dator" i właściwie wszyscy tego określenia używają. Próżno by tu szukać nawet w sklepowych reklamach zwyczajowych "komputerów", same "datorer"
    "Computer" się tu nie przyjął.
    C-F-K - forever

Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123

Uprawnienia umieszczania postów