Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 26 z 26

Wątek: Kłopoty z nastawieniem ostrości przez AF w 350 D

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez froolk
    Dobry jeteś
    Naprawdę :LOL:

Daj spokój z tymi testami, aparat jest ok, na zdjęciu tej Pani ostrość jest tam gdzie miała być, a wszystko jest troche nieostre bo otwarty KIT tak ma. Kropka.

Te testy to wynik złej jakości drugiego zdjęcia "tej Pani" ( i nie tylko ) i przeczytania tematu w którym zażarcie prowadziłeś wojnę z jednym gościem o pytania i testy z tej samej półki co moje . Cóż, taki to już Wasz smutny los z laikami jak ja.

Ja nie jestem takim maniakiem jak ten gość, ale też chciałbym uspokoić siebie, że całe szczęście wszystko jest ok.

Dziękuję za opinię.

Pełne uzależnienie Awatar McKane
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Bylo wiele razy ale powiem jeszcze raz. Jesli juz naprawde chcesz robic te testy to trzeba to zrobic z glowa.

Najpierw ustaw kartke pod katem 45 stopni a aparat na statywie badz innej podporce. Na 18 mm im dalej stoisz tym drastycznie rosnie glebia ostrosci (polecam zapoznac sie teoria na temat zaleznosci GO od odleglosci). Zeby test cokolwiek pokazal musisz byc przede wszystkim pewien ze celujesz dobrze (a ja przy poprzednich fotach wcale nie jestem tego pewien).
    Zeby te pewnosc uzyskac zbliz sie do kartki na jak najmniejsza odleglosc i ustaw jak najmniejsza przyslone. Dzieki temu GO bedzie tak mala ze wyjda kazde niedokladnosci AF.
    Podobnie zrob dla kazdej ogniskowej ktora Cie interesuje i wcale nie musisz zachowywac tej samej odleglosci ostrzenia. Wazne zeby podstawowa zasada byla spelniona czyli stosunkowo niewielka GO zeby dalo sie cokolwiek analizowac.
    I rob testy przy dziennym dobrym swietle a nie przy jakiejs 40W zarowce jak coponiektorzy.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez McKane
    ... musisz byc przede wszystkim pewien ze celujesz dobrze (a ja przy poprzednich fotach wcale nie jestem tego pewien)...
    Jeżeli mówisz o "teście" to nie masz racji, jestem pewien - nie mam street-a w oczach.

Co do Twoich rad to bardzo dziękuję i jutro coś napiszę o wynikach.

Pozdrawiam.

Pełne uzależnienie Awatar snow
    Miasto
    Świdnik/Lublin

Domyślnie

Daj spokój testom Nie szkoda ci migawki na testy? Jak zdjęcia wychodzą OK to skup się na zdjęciach a nie na testach ;-) Chyba że robisz sobie album ze zdjęciami kart testowych :-D
    40d + m42 58-500 + EF 18-75

"osiagnales szczyt w lizaniu viteaza" - by dan7770

Pełne uzależnienie Awatar McKane
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ms714033
    Jeżeli mówisz o "teście" to nie masz racji, jestem pewien - nie mam street-a w oczach.
    Pozdrawiam.
    Nie masz racji absolutnie. Z takiej odleglosci nawet jak centralny punkt idealnie celowal w srodkowa linie na kartce i tak nie mozesz miec pewnosci ze AF dobrze zinterpretowal to co ma zrobic. W jego zasiegu bylo bowiem pewnie kilka innych linii i mogl sobie wybrac ktoras z nich bo mu lepiej przypasowala pod wzgledem kontrastu.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Killer
    Ryba ... masz mieć w d... praragrafy .... Mogę???
    Ja chyba postąpie tak samo z testami wg Waszych rad.

Dziękuję za zainteresowanie i pomoc.

The End.

Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123

Uprawnienia umieszczania postów