Pokaż wyniki od 1 do 10 z 37

Wątek: Pytanie do posiadaczy 135/2 L

Mieszany widok

Bywalec Awatar MaciekCi
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez amroz Zobacz posta
    O jak fajnie zobaczyć swoją fotkę:-D Co do portretów tego typu to pstrykając 40d sporo musiałem odejść od modelki. Ciężko w niektórych miejscach objąć postać. Szkiełko wspaniałe, ostre itd ale jest momentami niewygodne z racji swojej ogniskowej. Dlatego dokupiłem 85mm w razie kłopotów z miejscem. Więc 135 teraz to albo do rozległych plenerów (z modelką) albo samych twarzy (najczęściej). Jak dla mnie to 135 to tak niesamowite szkło że wolałem niekiedy napocić sie i nadenerwować i szukać miejsca za plecami niż spokojnie focic 50mm.
    Foto jak dla mnie doskonałe i na pewno pokazuje co najmniej 50% zdjęć jakich będę wykonywał (chodzi mi o "ilość" pokazanej modelki ). Co nie zmienia faktu, że same twarze też będą. Cieszę się, że odwiedziłeś wątek.

Mówisz, że masz 40D, szkoda, bo to jednak inne ogniskowe : 216mm i 136mm , więc 85mm u Ciebie na 40D jest takie, jakby do mojej 5D wpiąć 135mm.

Sam myślę , MMM ma rację, że 85mm jest bardziej uniwersalne, jednak fotki jakie znajduje z 135ki są niesamowite.
    -| Canon 5D | Canon 7D |
    -| 24-70L | 100-400L | 135L | 50/1.4 | 15-85EF-S | M42 | 580EX |

Uzależniony

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MaciekCi Zobacz posta
    Foto jak dla mnie doskonałe i na pewno pokazuje co najmniej 50% zdjęć jakich będę wykonywał (chodzi mi o "ilość" pokazanej modelki ). Co nie zmienia faktu, że same twarze też będą. Cieszę się, że odwiedziłeś wątek.

Mówisz, że masz 40D, szkoda, bo to jednak inne ogniskowe : 216mm i 136mm , więc 85mm u Ciebie na 40D jest takie, jakby do mojej 5D wpiąć 135mm.

Sam myślę , MMM ma rację, że 85mm jest bardziej uniwersalne, jednak fotki jakie znajduje z 135ki są niesamowite.
    No jeśli do 5d to jak najbardziej polecam. zyskasz wiele więcej kadru niż ja a do tego niesamowitą jakość zdjęć. To naprawde godne polecenia szkło. 85 L mam od niedawna i niestety nie mogłem sprawdzić go w "lepszym" portrecie ale wydaje mi sie że będzie porównywalne jakościowo z 135. Co do szybkości AF w 85 to dużo wolniejszy ale niesamowicie precyzyjny. Na pełnej dziurze jeszcze z żadnego szkła nie miałem tylu trafień. Nie odważyłbym się go wziąść do jakiejś reporterki ale kupiłem go z myślą o portrecie pozowanym więc nie martwi mnie szybkość. Do studia na statyw jak najbardziej.

Uprawnienia umieszczania postów