Cytat Zamieszczone przez MaciekCi Zobacz posta
Nic innego jak przeczytane opinie na CB i to nie "pierwszy lepszych" userów. No jeśli jest inaczej to poproszę o poprawkę.

Dodatkowo za tą teorią przemawia Ta strona

I jeszcze czysto techniczne pytanie : Przy czym uzyskam lepszy efekt, przy założeniu, że kadr ma być taki sam ? Posłużę się taką fotką :

by amroz

I teraz tak, wiadomo, że z 85mm będę musiał podejść bliżej, i zaznaczę, że użyć f 1.4 (bo powiedzmy że 1.2 mi nie pasuje). Mając 135mm będę musiał odejśc dalej i użyć f 2.0 . Gdzie - przy zachowaniu takiego samego kadru - GO będize większa ? Próbowałem użyć w tym sensie kalkulatora GO , ale takie rzeczy to tylko w Erze.
O jak fajnie zobaczyć swoją fotkę:-D Co do portretów tego typu to pstrykając 40d sporo musiałem odejść od modelki. Ciężko w niektórych miejscach objąć postać. Szkiełko wspaniałe, ostre itd ale jest momentami niewygodne z racji swojej ogniskowej. Dlatego dokupiłem 85mm w razie kłopotów z miejscem. Więc 135 teraz to albo do rozległych plenerów (z modelką) albo samych twarzy (najczęściej). Jak dla mnie to 135 to tak niesamowite szkło że wolałem niekiedy napocić sie i nadenerwować i szukać miejsca za plecami niż spokojnie focic 50mm.