Witam wszystkich
W tym wątku chciałbym zaprezentować zdjęcia początkującego. Proszę o uwagi i konstruktywną krytykę.
1. Poznański kościół
Witam wszystkich
W tym wątku chciałbym zaprezentować zdjęcia początkującego. Proszę o uwagi i konstruktywną krytykę.
1. Poznański kościół
Przede wszystkim złe kadrowanie - budynek ucięty, kawałek krzyża na czubku też (wypadało by chociaż trochę przestrzeni zostawić), całość wygląda jakby przed zrobieniem zdjęcia ktoś Ci potrącił statyw i podbił obiektyw do góry...
Niebo strasznie szumi z jakiegoś powodu...
Krzychu - z ust mi wyjąłeś swoje uwagiDodam tylko, że z innej perspektywy należałoby to zdjęcie zrobić - dzwonnica przed kościołem w tej kompozycji jest elementem, który psuje kadr.
Powoli powracam. Będę starał się w tym wątku zamieszczać nowe zdjęcia.
Oto zapomniana fabryka w zapomniamym mieście.
Proszę o komentarze i krytykę.
Trzeba było albo zdjąć butelkę ze stołu albo ją pokazać.
Nazywam się Piotr Knap, to i informacja że moje nazwisko można wyguglać nie jest zdaje się sprzeczne z 8 punktem regulaminu forum więc nie rozumiem czemu zostało to usunięte. Albo inaczej, rozumiem, ale powód jest dość żenujący
Tak, to po pierwsze. Ponadto trochę słabo z obróbką, bo zdjęcie wygląda niemal jak prosto z puszki (nie zdziwiłbym się, gdyby tak było), dla dodania klimatu, możnaby było trochę zjechać z ekspozycją w dół i podbić kontrast.
Btw, jeśli mówisz, że to "zapomniana fabryka", to przydałbym się jakiś secik, a nie jedno zdjęcie ze stołem i starymi butami..:-)
Pozdrawiam
Canon PowerShot S3 IS, Canon Lens 36-432mm f/2.7-f/3.5 IS USM, dekieLek na obiektyw, pasek, Lampa wbudowana SpeedLite, VeLbon CX200, Literatura, Karty pamięci SanDisk uLtra III 2.0 GB, Adapter, CoreL Paint Shop Pro Photo X2, Lenspen mini Pro.
Dziękuję za uwagę. Wiem wiem butelka odwraca uwagę. Tak naprawdę dobra fotografia opiera się na szczegółach.
Zdjęcie rzeczywiście praktycznie z puszki. Nie mam jeszcze dobrego doświadczenia w obróbce na kompie.
Mam więcej zdjęć może uda mi się coś pokazać jeszcze wartego.
W sprawie obróbki polecam literaturę Scotta Kelby-ego. Postaraj się robić zdjęcia w RAW-ach i Jpg-ach.
Ciemna puszka i jasne słoiki
------------------------------------------------------
Sugerujesz, że kokosy migrują?
Dziękuję wszystkim za rady i uwagi.
Zdjęcia robię już tylko w rawach. Książki Kelby`ego dwie posiadam od niedawna.
Dopiero zaczynam się z tym zapoznawać.
Na serwer wrzucilem surowego rawa. Może każdy zamieści tutaj swój sposób obróbki. Kiedyś był pomysł na taką zabawę.
http://www.majerk.eu/maraton/IMG_6611.CR2
dziękuję za uwagę.