Strona 1 z 6 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 57

Wątek: profil kolorow do krajobrazow (LR/ACR)

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie profil kolorow do krajobrazow (LR/ACR)

sfrustrowany zracymi kolorami wypuszczanymi przez profil LR/ACR Camera Landscape (odpowiadajacy Canon Picture Style Landscape w aparacie) usiadlem w ten weekend do adobe'owskiego DNG Profile Editor i popelnilem 2 wlasne profile pod katem zdjec krajobrazowych i przyrodniczych.

w kilku punktach o tych profilach:
    - pomyslane sa jako zamiennik stylu Landscape
    - oparte na profilu neutralnym Canona (Picture Style Neutral albo Camera Neutral w LR/ACR)
    - nasycenie kolorow jest nieco nizsze niz Landscape
    - poprawione jest (nieskromnie powiem: znacznie!) okropne przesycanie zolci w okolicy przepalen
    - zielen jest stlumiona i nieco ochlodzona, przez co nie zre w oczy
    - blekit nieba jest jasniejszy (PS Landscape mocno przyciemnia), odrobinke kwasniejszy
    - mniejszy kontrast niz Landscape w ciemnych partiach
    - odcienie brazu sa wyraznie inne niz w Landscape. cieple brazy sa znacznie kwasniejsze, a jasne mniej nasycone
    - profile roznia sie od siebie kontrastem.

kilka pogladowych zdjec:

(patrz: jasne partie i okolice przepalen)

(j.w.)

(zielen, domek!, drzewo)

(krowa)

(no tu chyba daltonista zobaczy )

(kolor wzgorz w najdalszym planie)

(trawa, niebo, korpus wiatraka)

profile do sciagniecia:
    http://szmaragd.im.pwr.wroc.pl/~akus...ape beta 1.dcp
    http://szmaragd.im.pwr.wroc.pl/~akus...ast beta 1.dcp

w przypadku LR2 pod XP powinno wystarczyc ich skopiowanie do katalogu
    C:\Documents and Settings\NAZWAUZYTKOWNIKA\Dane aplikacji\Adobe\CameraRaw\CameraProfiles
    i pojawia sie w panelu Camera Calibration. jak to zrobic w ACR nie mam najmniejszego pojecia.

profile sa zrobione do 30D ale moga pasowac do innych aparatow. jesli nie - prosze o podeslanie pliku DNG (kompletnie dowolnego) z aparatu a zrobie wersje pod niego.
    www albo tez flickr

Początki nałogu Awatar photographus
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Świetna robota Akustyk!
    A może tak pokusisz się o krótki tutorial do Tipsów, jak tworzyć takie profile?
    Myślę, że wielu szczęśliwców zrzuci sie na jakiś browar...
    Co zaś do modelu puszki to z chęcią podeślę ci rawa z 5D i 40D a niebawem i z 5D MII tylko podaj jakiś namiar
    Pozdrawiam serdecznie

EDIT
    Wrzuciłem gdzie wskazałeś i nic się nie pojawiło Masz jakiś pomysł?
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Z racji dużych problemów pozwolę napisać trochę szerzej - może ktoś podpowie:
    1. Podane przez Akustyka profile wgrałem zgodnie z instrukcją do:

nie pojawiły się.

2. Jako że zauważyłem dwa inne katalogi powgrywałem jeszcze tu:

nie pojawiły się

i tu (do katalogu Canon 30D):

nie pojawiły się czego dowodem jest :

Jestem w kropce. Ale jest i druga kropka
    Otóż te dwa katalogi z profilami różnych aparatów to to że są nie dają mi (chyba) żadnych korzyści. Bo jak np. ustawić mam w Lightroomie aby on korzystał z profilu dla 5D ?

Ratunku! Zaraz mnie szlag jasny trafi
    Ostatnio edytowane przez photographus ; 01-12-2008 o 11:43 Powód: Automerged Doublepost
    regulamin pkt 8

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez photographus Zobacz posta
    A może tak pokusisz się o krótki tutorial do Tipsów, jak tworzyć takie profile?
    tu w sumie nie ma co pisac, bo to wszystko jest w Adobe DNG Profile Editor. kwestia raczej jest okreslic co chce sie uzyskac. mnie sie PS Landscape ogolnie podoba, ale w wielu zastosowaniach niemilosiernie ssie. i chcialem to poprawic

Co zaś do modelu puszki to z chęcią podeślę ci rawa z 5D i 40D a niebawem i z 5D MII
    tylko podaj jakiś namiar
    mozesz sprobowac: brozanski@casema.nl ale duze pliki zostac byc wyplute. jak nie to moze jakis rapidshare albo jakis e-dysk

Wrzuciłem gdzie wskazałeś i nic się nie pojawiło Masz jakiś pomysł?
    mozesz sprobowac na zywca sciagnac DNG Profile Editor, zrobic tam recznie jakis profil (jakimkolwiek suwaczkiem ruszyc) i wybrac opcje wyeksportowania profilu. tam sie pojawi katalog, w ktorym Twoj LR trzyma profile barw uzytkownika
    www albo tez flickr

Pełne uzależnienie Awatar aptur

Domyślnie

Wielkie dzięki Akustyk!
    W wolnej chwili sprawdzę jak to działa z 5D. Jeśli będzie problem to pozwolę sobie podesłac Tobie plik DNG.

Miasto
    Białystok

Domyślnie

Uparcie wrócę do tematu: jak wykorzystać profile do określonych modeli aparatów? Gdzie to znaleźć w LR?
    pozdrawiam
    regulamin pkt 8

Coś już napisał Awatar mikie_001
    Miasto
    na wsi....

Domyślnie

photographus, co sie denerwujesz?
    W LR wszystko widac jak na dloni

Jak juz wgrales ODPOWIEDNIE profile do katalogu z profilami, to w LR wyglada to tak:

Wszystkie profile od innych aparatow. ktore konwerujesz przez adobe DNG konwerer musisz zapisywac w formacie dla Twojej puszki - pliki Akustyka z 30D nie sa widziane przez ACR i LR jako wlasciwe dla RAW i DNG z 5D i nawet sie nie wyswietlaja w liscie.
    Pozdrawiam, Michal

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie.

Miasto
    Białystok

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mikie_001 Zobacz posta
    Wszystkie profile od innych aparatow. ktore konwerujesz przez adobe DNG konwerer musisz zapisywac w formacie dla Twojej puszki - pliki Akustyka z 30D nie sa widziane przez ACR i LR jako wlasciwe dla RAW i DNG z 5D i nawet sie nie wyswietlaja w liscie.
    Otóż drogi mikie_001 chyba nie do końca jest tak jak piszesz. Otóż Akustyk poradził:

mozesz sprobowac na zywca sciagnac DNG Profile Editor, zrobic tam recznie jakis profil (jakimkolwiek suwaczkiem ruszyc) i wybrac opcje wyeksportowania profilu. tam sie pojawi katalog, w ktorym Twoj LR trzyma profile barw uzytkownika

I tak zrobiłem. Stworzyłem lipny profil mojego 40D w oparciu o dng z tej właśnie puszki i wyeksportowałem go do miejsca wskazanego przez Edytor (nomen omen to ta sama ścieżka dostępu jaką wskazał Akustyk) I doopa. Na liście rozwijanej nie raczył się pokazać

Poza tym pytałem jak w Lightroomie zastosować profile do konkretnych modeli aparatów o których pisałem w drugim poście tego wątku ilustrując dodatkowo problem snapszotem.

Nadal proszę o pomoc - jasną i klarowną - a nie pokazywanie mi, że u kogoś jest. W to akurat jestem w stanie uwierzyć, ale może chwalący się pokuszą się również o radę-instruktaż?

pozdrawiam
    regulamin pkt 8

Coś już napisał Awatar mikie_001
    Miasto
    na wsi....

Domyślnie

I tak zrobiłem. Stworzyłem lipny profil mojego 40D w oparciu o dng z tej właśnie puszki i wyeksportowałem go do miejsca wskazanego przez Edytor (nomen omen to ta sama ścieżka dostępu jaką wskazał Akustyk) I doopa. Na liście rozwijanej nie raczył się pokazać
    Mi sie pokazal - gdy wgralem do katalogu
    C:\Documents and Settings\ALL_USERS\Dane aplikacji\Adobe\CameraRaw\CameraProfiles\Camera Beta 2
    zamiast do lokalizacji wskazanej przez Akustyka:
    C:\Documents and Settings\NAZWAUZYTKOWNIKA\Dane aplikacji\Adobe\CameraRaw\CameraProfiles

Jezeli to Ci nie dziala, to znaczy, ze cos masz zwalone - moze problemem jest nazwa katalogu "all_users.windows"?

Jesli chodzi o drugie pytanie

jak wykorzystać profile do określonych modeli aparatów?
    to napisz jasniej o co Ci chodzi, bo nie wiadomo jak na to odpowiedziec...
    Pozdrawiam, Michal

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie.

Domyślnie

Witam, wlasnie tez juz dawno zauwazylem, ze te profile tematyczne sa beznadziejne, ale to Canon takie zrobil w DPP a Adobe zrobilo wersje do LR i zostalo dalej tak samo zle, np portret to chyba slepaki z Canoa stworzyli wizje kolorow krajobrazu tez mieli jakas skrzywiona i musze przyznac ze super Ci wyszla Akustyk poprawka do nich, tak powinny wygladac odrazu, jakbys mial chwile to sproboj dla 350d zrobic cos podobnego, albo zdradzic swoj pomysl na ustawienie.
    40D, Tamron 28-75 50/1,8 70-210 f3,5-4,5 USM, i jeszcze kilka z gwintem, statywy, lampy...
    http://miniart.info

Domyślnie

Świetna praca, jestem pod wrażeniem szczególnie profilu kontrast, trawa na zdjęciu z wiatrakiem wygląda rewelacyjnie, wreszcie jest ładnie nasycona zieleń. Mam prośbę o pomoc przy zrobieniu takiego profilu do 5D2.

pozdrawiam

Jano

Strona 1 z 6 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów