Cytat Zamieszczone przez mikie_001 Zobacz posta
Wszystkie profile od innych aparatow. ktore konwerujesz przez adobe DNG konwerer musisz zapisywac w formacie dla Twojej puszki - pliki Akustyka z 30D nie sa widziane przez ACR i LR jako wlasciwe dla RAW i DNG z 5D i nawet sie nie wyswietlaja w liscie.
Otóż drogi mikie_001 chyba nie do końca jest tak jak piszesz. Otóż Akustyk poradził:

mozesz sprobowac na zywca sciagnac DNG Profile Editor, zrobic tam recznie jakis profil (jakimkolwiek suwaczkiem ruszyc) i wybrac opcje wyeksportowania profilu. tam sie pojawi katalog, w ktorym Twoj LR trzyma profile barw uzytkownika

I tak zrobiłem. Stworzyłem lipny profil mojego 40D w oparciu o dng z tej właśnie puszki i wyeksportowałem go do miejsca wskazanego przez Edytor (nomen omen to ta sama ścieżka dostępu jaką wskazał Akustyk) I doopa. Na liście rozwijanej nie raczył się pokazać

Poza tym pytałem jak w Lightroomie zastosować profile do konkretnych modeli aparatów o których pisałem w drugim poście tego wątku ilustrując dodatkowo problem snapszotem.

Nadal proszę o pomoc - jasną i klarowną - a nie pokazywanie mi, że u kogoś jest. W to akurat jestem w stanie uwierzyć, ale może chwalący się pokuszą się również o radę-instruktaż?

pozdrawiam