Strona 357 z 410 PierwszyPierwszy ... 257307347355356357358359367407 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 3 561 do 3 570 z 4099

Wątek: Canon EOS 5D Mark II

Domyślnie

Epicure nie wiem o co Ci chodzi... od samego poczatku chodzi mi o druga faze naciskania spustu czyli tą ktora jest po ustawieniu ostrosci i podczas ktorej wykonujemy zdjecie. W 40d 'skok' spustu podczas tej drugiej fazy jest bardzo krotki co pozwala szybko wykonac zdjecie. W 5d ten skok jest o wiele wiekszy.

Domyślnie

Aż sprawdziłem. I przyznam, że to ja nie wiem, o co Ci chodzi.
    nowa strona | www.epicure.pl | polub moje zdjęcia | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu

Domyślnie

Epicure miałes/masz 40d?

Domyślnie

dżizas... ludzie....

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez marcin_langner Zobacz posta
    ...chodzi mi o druga faze naciskania spustu czyli tą ktora jest po ustawieniu ostrosci i podczas ktorej wykonujemy zdjecie. W 40d 'skok' spustu podczas tej drugiej fazy jest bardzo krotki co pozwala szybko wykonac zdjecie. W 5d ten skok jest o wiele wiekszy.
    U mnie nie ma żadnego skoku. Po wciśnięciu spustu do połowy wystarczy lekko nacisnąć i migawka otwiera się od razu. Można też na siłę wcisnąć migawkę jeszcze głębiej, da się. Tylko po co, skoro już minimalnych ruch wystarcza?

Epicure miałes/masz 40d?
    Nie mam, nie miałem, używałem.
    nowa strona | www.epicure.pl | polub moje zdjęcia | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu

Pełne uzależnienie Awatar Goomis
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Teraz może ja napisze coś na temat moich odczuc odnosnie 5dmk2..
    Tak wiec jedna z moich 40d zamienilem ok tygodnia temu na 5dmk2.
    O ile w obrazowaniu, ISO 5d bezapelacyjnie wygrywa to w szybkości dzialania, a konkretnie szybkosci robienia pojedynczego zdjecia (juz wole nie wspominac o serii) to istna przepaść...na minus. Nie wiem , albo mam cos nie tak ze spustem, ale wkurza mnie to takie 'wduszanie' spustu juz po ustawieniu ostrosci zeby zrobic zdjecie.. W ten czas czesto obiekt wychodzi poza GO i na zdjeciu lipa. Zdaje sobie sprawe, ze aparat mam od niedawna,ale jesli idzie o sam komfort uzytkowania w szybkosci dzialania uzywana 40d za 1,5tys zł miazdzy body za prawie 8 tyś <sic!>
    Czy ktos mial moze podobne odczucia po przesiadce na 5d z 40d? bo nie wiem co o tym myslec.
    Najpierw do 40D dokupiłem 5DII, potem wymieniłem 40-stkę na druga piątkę.
    Moim zdaniem to albo masz coś ze spustem albo nie umiesz doprecyzowac swojego problemu.
    Chodzi Ci o większe opóźnienie (tzw. shutter lag) od wciśnięcia spustu
    czy musisz mechanicznie mocno wciskać spust żeby zrobić zdjęcie?
    Dla mnie jeżeli chodzi o sam spust to jest tak samo czuły jak w 40D jedynie shutter lag jest zauważalnie większy, może to sprawia dla Ciebie wrażenie, że musisz mocniej wciskać spust?
    Poproś o wymianę w sklepie albo oddaj na Żytnią.
    Kupiłeś nówkę? Może to jakieś demko, albo refurb?
    Jak kupowałem ostatnio 5D1 dla znajomego to na początku też miał taki "ciężki" spust faktycznie trzeba było -- mocniej przycisnąć (ale też do ustawienia ostrości i potem lekki ruch i puszka robiła fotę) Niedoświadczony znajomy nie mógł sobie dać rady żeby złapać ostrość, przekadrowac i dopiero strzelić, ja sobie radziłem ale faktycznie nie było to komfortowe. Co ciekawe po ~50-100zdjęciach spust "wrócił do normy"...
    Ostatnio edytowane przez janmar ; 16-08-2011 o 15:20
    5DmkIII + S14/2.8 + C35/1.4LmkII + C85/1.2LmkII + C70-200/2.8L + 600EX-RT & 580EXII + Think Tanki (Retro30, Shapeshifter, Skin Set v2) + NEC EA274WMi + Sandisk

Początki nałogu

Domyślnie

U mnie w zadnej puszcze nie bylo problemu ze spustem a mialem rozne canony, nikony, bawilem sie pentaxem k10 i alfiakiem a700. Mysle ze przycisk w twoim 5D jest zwalony i do naprawy sie nadaje, Marcin.

Domyślnie

Epicure nie wiem o co Ci chodzi... od samego poczatku chodzi mi o druga faze naciskania spustu czyli tą ktora jest po ustawieniu ostrosci i podczas ktorej wykonujemy zdjecie. W 40d 'skok' spustu podczas tej drugiej fazy jest bardzo krotki co pozwala szybko wykonac zdjecie. W 5d ten skok jest o wiele wiekszy.
    U mnie w 5D MKII i 50D jest ta sama różnica w spuście o ,której piszesz.
    Oba aparaty mam od nowości i zawsze działały tak samo:
    w 5D MKII spust jest delikatniejszy - ma dłuższy skok od momentu gdzie spust potwierdza ostrość AF. Ta różnica powoduje , że często po używaniu 5D muszę się przestawić na spust z 50d.... (po 2,3 strzałach robię zdjęcia "normalnie)....

jednak sądzę , że tę różnica jest tak subtelna , że nie każdy może ją zauważyć .... jak ktoś używa delikatnie spustu to będzie ona dla niego odczuwalna tak jak dla mnie.

pozdrawiam
    Paweł
    Ostatnio edytowane przez pawko ; 16-08-2011 o 15:33

Pełne uzależnienie Awatar mxw
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

od samego poczatku chodzi mi o druga faze naciskania spustu czyli tą ktora jest po ustawieniu ostrosci i podczas ktorej wykonujemy zdjecie. W 40d 'skok' spustu podczas tej drugiej fazy jest bardzo krotki co pozwala szybko wykonac zdjecie. W 5d ten skok jest o wiele wiekszy.
    jak to ktoś już pięknie ujął: dżizas! :wink:

po prostu masz w 40D wytrzaskany spust i wymaga on mniejszej siły w działaniu, skok ma mniejszy, dzięki czemu jest wygodniejszy i "szybszy", ale za - powiedzmy - pół roku przestanie działać. ten w 5D2 jest nowy, sprężysty, ale za rok-dwa będzie działać (prawie) jak ten w 40D. teraz jasne?

w serwisie oczywiście, że mogą tobie zamontować taki spust - ale raczej będzie to ten z 5D2 zamontowany w 40D :wink:

przy okazji: cena fabrycznie nowego oryginalnego spustu w serwisie to około... 6-8 zł. ale zapytaj ich o koszt robocizny

natomiast nie sądzę, aby chodziło ci faktycznie o szybkość działania spustu, czyli o tzw. shutter lag. zgodnie z danymi z tej strony, opóźnienia są następujące:
    EOS 40D - 59 ms
    EOS 5D2 - 73 ms
    5D2 jest więc faktycznie wolniejszy, ale nie sądzę, aby ktokolwiek zauważył "palcem" w praktyce różnicę pomiędzy około 60 a 70 ms.
    Ostatnio edytowane przez mxw ; 16-08-2011 o 15:52
    pozdro.,
    m.
    &#169; mxw | mm | deviant | portrety | fotoloader

Domyślnie

Dzieki za odpowiedzi.
    Powiem w ten sposób ze te dwie wypowiedzi:

Dla mnie jeżeli chodzi o sam spust to jest tak samo czuły jak w 40D jedynie shutter lag jest zauważalnie większy
    U mnie w 5D MKII i 50D jest ta sama różnica w spuście o ,której piszesz.
    Oba aparaty mam od nowości i zawsze działały tak samo:
    w 5D MKII spust jest delikatniejszy - ma dłuższy skok od momentu gdzie spust potwierdza ostrość AF
    (bo w sumie o to mi glownie chodzi) przekonaly mnie że, ze spust jest chyba jednak ok. Tutaj na to wszystko ma chyba jednak tez wplyw cena samego aparatu i fakt ze stary aparat jest szybszy od kilkukrotnie droższego nowego.

Strona 357 z 410 PierwszyPierwszy ... 257307347355356357358359367407 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów