Cytat Zamieszczone przez dinderi Zobacz posta
"Kto ogląda zdjęcia w 100%?"
o wlasnie, to jest meritum sprawy
mam monitor 21" wiec rozmiarowo odpowiada odbitce ~ 20x30 cm i przy takim rozmiarze zdjecia ogladanego na pelnym ekranie nie widac:
- mydla dla f1.4 dla obiektywu 50/1.4
- sredniej ostrosci dla obiektywu 17-40
- abberacji chromatycznej
- szumow iso3200 forsowanego o 1EV
- bandingu i w zasadzie wszystkiego, czego z przerazeniem mozna sie dopatrzec w powiekszeniu 100%
jedyne co widac to piekne zdjecie jakie daje 5D
mlodym oddaje w albumie odbitki w rozmiarze 15x23 wiec jeszcze ciezej dopatrzec sie jakichkolwiek wad.
modelki ktorym robie zdjecia z tego co mi wiadomo to rowniez nie wywoluja odbitek wiekszych niz 15x23 (a i to zadko, bo jak potrzebuja do agencji jakiejs) i w wiekszosci ogladaja zdjecia ktore im zrobilem na monitorze.
a zadko ktora modelka ma monitor lepszy niz samsung 19" za 300 pln w promocji carrefour'a razem z parowkami
ja na banding w 5DmkII nie narzekam - wrecz przeciwnie, styka mi w zupelnosci.
wlasciwie to nie narzekam na nic ze sprzetu ktory mam obecnie i ktory bede miec w najblizszym czasie.
pozwala mi sie realizowac w 100% komercyjnie i hobbystycznie i jeszcze dlugo dlugo nie bedzie mnie w niczym ograniczac (chyba dopiero z momentem kiedy ustandaryzuje sie technologia rejestracji i ogladania zdjec 3D)
jedyne na co narzekam to na disco-polo ktore chcac nie chcac musze sluchac podczas wesela