Pokaż wyniki od 1 do 10 z 4099

Wątek: Canon EOS 5D Mark II

Mieszany widok

Pełne uzależnienie Awatar dinderi
    Miasto
    Raszyn

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez BeatX Zobacz posta
    zobacz:
    Ok, rzeczywiście dobry przykład.

Znowu wraca jednak pytanie, które zadawane jest tu z częstotliwością raz dziennie, odkąd pamietam: "Kto ogląda zdjęcia w 100%?". Z tego ujęcia podejrzewam zrobisz maksymalnie odbitkę 20x30 cm. Tego bandingu na niej nie będzie. Zjawisko mogłoby być istotne w sytuacji, kiedy mamy problem nie tylko ze światłem, ale i z kadrowaniem. I żeby cokolwiek ze zdjęcia zostało, robimy crop 100%, 800 px po dłuższym boku. Tutaj faktycznie może być masakra.
    Nie jestem jednak przekonany, czy my tutaj obecni poszukujemy bardziej sprzętu, który radzi sobie z naszymi ułomnościami, czy raczej sposobu, byśmy sobie radzili z ułomnościami świata rzeczywistego Ale moge się mylić
    Nie mniej, zakłądając, że sprzęt mamy opanowany i światło również nas niewiele zaskakuje, rozpatrywanie problemu bandingu ma sens dopiero przy wysokich ISO. A zdjęcia przy ISO6400 z 5DII nadal się nadają do bardzo ładnej odbitki 20x30, bez potrzeby magicznych zabiegów w PS. I na tym polu, porównując konstrukcje z podobnego okresu, zbyt wielu godnych konkurentów w innych systemach nie ma.
    Jeśli są i deklasują ten aparat na ostatnie miejsce, z godnością przyjmę gorzką prawdę rzeczywistych argumentów.

P.S. BeatX, moja wypowiedź nie tyle tyczy się "Ciebie", co łatwiej mi się pisze ogólne kwestie, personalizując je
    Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.
    09. Rób i pokazuj zdjęcia, które podobają się tobie, a nie oglądającym.

---Moje zdjecia na FB---

Pełne uzależnienie Awatar BeatX
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dinderi Zobacz posta
    "Kto ogląda zdjęcia w 100%?"
    o wlasnie, to jest meritum sprawy
    mam monitor 21" wiec rozmiarowo odpowiada odbitce ~ 20x30 cm i przy takim rozmiarze zdjecia ogladanego na pelnym ekranie nie widac:
    - mydla dla f1.4 dla obiektywu 50/1.4
    - sredniej ostrosci dla obiektywu 17-40
    - abberacji chromatycznej
    - szumow iso3200 forsowanego o 1EV
    - bandingu i w zasadzie wszystkiego, czego z przerazeniem mozna sie dopatrzec w powiekszeniu 100%
    jedyne co widac to piekne zdjecie jakie daje 5D
    mlodym oddaje w albumie odbitki w rozmiarze 15x23 wiec jeszcze ciezej dopatrzec sie jakichkolwiek wad.
    modelki ktorym robie zdjecia z tego co mi wiadomo to rowniez nie wywoluja odbitek wiekszych niz 15x23 (a i to zadko, bo jak potrzebuja do agencji jakiejs) i w wiekszosci ogladaja zdjecia ktore im zrobilem na monitorze.
    a zadko ktora modelka ma monitor lepszy niz samsung 19" za 300 pln w promocji carrefour'a razem z parowkami
    ja na banding w 5DmkII nie narzekam - wrecz przeciwnie, styka mi w zupelnosci.
    wlasciwie to nie narzekam na nic ze sprzetu ktory mam obecnie i ktory bede miec w najblizszym czasie.
    pozwala mi sie realizowac w 100% komercyjnie i hobbystycznie i jeszcze dlugo dlugo nie bedzie mnie w niczym ograniczac (chyba dopiero z momentem kiedy ustandaryzuje sie technologia rejestracji i ogladania zdjec 3D)
    jedyne na co narzekam to na disco-polo ktore chcac nie chcac musze sluchac podczas wesela
    Fuji X-H2 | Fujinon 16/1.4 | Fujinon 35/1.4 | Viltrox 75/1.2
    Moje zdjęcia: https://flickr.com/photos/maciej_k/

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów