papa 5D2 | EOS R | RF 24-105 L IS NANO| Sigma 15 | EF 24 L II | EF 16-35 L II | EF 50 L |EF 70-300 IS II NANO | TS-E 24 II
A ja mam pytanie związane z obsługą. W trybie AV pokrętło przy spuście steruje przysłoną. Natomiast w trybie manualnym już czasem. Za przysłonę odpowiada wtedy pokrętło z tyłu. Czy można tak skonfigurować aparat aby w trybie manualnym pokrętło górne dalej sterowało przysłoną ? W instrukcji nic nie znalazłem na razie na ten temat.
A w TV steruje czasem, w M znowu czasem - ma sens
Nie da się - takie rzeczy to chyba w jedynkach i 7D można zrobić (z naciskiem na chyba)
"Jeśli słuchałeś swojej matki, ojca, księdza i jakiegoś gościa z telewizji, a teraz wiedziesz nudny marny żywot, to w pełni sobie na to zasłużyłeś." - Frank Zappa
Kiedyś szukałem, bez skutku.
Trochę to bez sensu, na codzień używam Av, M tylko przy pracy z lampą błyskową.
Strasznie mnie to drażni.
BYKOM STOP - poprawna pisownia i ortografia w internecie
Właśnie niby nic a drażniąca sprawa. Jak ktoś wykorzystuje tylko TV i M to spoko. Ja niestety głównie robię w AV i M i wtedy zawsze mnie to myli, a są momenty że trzeba działać momentalnie i nie ma czasu na zabawy z pokrętłami. Jeśli w 7D się da to widocznie wreszcie Canon zwrócił uwagę na ten mały ale istotny aspekt pracy.
A ja mam pytanie trochę z innej beczki . Dotyczy głównie zdjęć krajobrazowych i ustawienia ostrości MF . Używając body 40D ostrość ustawiałem na podglądzie Live View , powiększając obraz maksymalnie na obiekcie który chcę aby był ostry (mam nadzieje że wyrażam się jasno) . Próbuję tego samego w 5D II ale niestety powiększenie nie jest możliwe . Może czegoś nie doczytałem , ale w instrukcji nie ma na ten temat słowa - proszę o podpowiedz .
Jest możliwe.
Zupełnie tak samo jak przy podglądzie zdjęć już wykonanych.