Strona 313 z 410 PierwszyPierwszy ... 213263303311312313314315323363 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 3 121 do 3 130 z 4099

Wątek: Canon EOS 5D Mark II

Początki nałogu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez qbic2 Zobacz posta
    Przy iso 100 niewielka, ale przy 3200 już spora.
    Swoja droga wolałbym mieć możliwość wyboru kompensacji i zamiast iso wybrałbym dłuższy czas naświetlania.
    Właśnie kwestia skali. Winieta zje znacząco więcej w C. przy f/1.2 to od 1,5 do 4 EV

A zważywszy, że producenci jak widziałem w jakiejś tabeli przewalają ISO to wte to wewte to całe to "zjawisko" opisane przez LL staje się różnicą statystycznie pomijalną
    papa 5D2 | EOS R | RF 24-105 L IS NANO| Sigma 15 | EF 24 L II | EF 16-35 L II | EF 50 L |EF 70-300 IS II NANO | TS-E 24 II

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bmfcker Zobacz posta
    Właśnie kwestia skali. Winieta zje znacząco więcej w C. przy f/1.2 to od 1,5 do 4 EV

A zważywszy, że producenci jak widziałem w jakiejś tabeli przewalają ISO to wte to wewte to całe to "zjawisko" opisane przez LL staje się różnicą statystycznie pomijalną
    Popatrz na to z innej perspektywy, w przypadku 50 1.2 masz korekcje rzędu 0.5EV (może i więcej) * rozjaśnianie winiety (jeżeli się na to zdecydujesz). Wartości "wzmocnienia" w rogach kadru robią się astronomiczne.
    Blog | DeviantArt
    A900,5Dmk2

Zablokowany
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez qbic2 Zobacz posta
    Sprawdzałem to na A900 i 5Dmk2, w obydwu występuje ten sam rodzaj kompensacji (delikatnie ujmując), obiektywu nie trzeba obracać(nawet jeżeli to zrobiłeś to przecież nie masz powłok reagujących na polaryzacje światła).
    Nie, ale nie wszystkie szkła kryją obraz koła. Tym bardziej z osłoną p.słon.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Opole

Domyślnie

A ja mam pytanie związane z obsługą. W trybie AV pokrętło przy spuście steruje przysłoną. Natomiast w trybie manualnym już czasem. Za przysłonę odpowiada wtedy pokrętło z tyłu. Czy można tak skonfigurować aparat aby w trybie manualnym pokrętło górne dalej sterowało przysłoną ? W instrukcji nic nie znalazłem na razie na ten temat.

Początki nałogu Awatar streaker
    Miasto
    Śląsk

Domyślnie

A w TV steruje czasem, w M znowu czasem - ma sens

Nie da się - takie rzeczy to chyba w jedynkach i 7D można zrobić (z naciskiem na chyba)
    "Jeśli słuchałeś swojej matki, ojca, księdza i jakiegoś gościa z telewizji, a teraz wiedziesz nudny marny żywot, to w pełni sobie na to zasłużyłeś." - Frank Zappa

Pełne uzależnienie Awatar MC_
    Miasto
    Torun/Slupsk

Domyślnie

Kiedyś szukałem, bez skutku.

Trochę to bez sensu, na codzień używam Av, M tylko przy pracy z lampą błyskową.
    Strasznie mnie to drażni.

Pełne uzależnienie Awatar Kolaj
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez streaker Zobacz posta
    A w TV steruje czasem, w M znowu czasem - ma sens

Nie da się - takie rzeczy to chyba w jedynkach i 7D można zrobić (z naciskiem na chyba)
    W 7D na pewno się da.
    BYKOM STOP - poprawna pisownia i ortografia w internecie

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Opole

Domyślnie

Właśnie niby nic a drażniąca sprawa. Jak ktoś wykorzystuje tylko TV i M to spoko. Ja niestety głównie robię w AV i M i wtedy zawsze mnie to myli, a są momenty że trzeba działać momentalnie i nie ma czasu na zabawy z pokrętłami. Jeśli w 7D się da to widocznie wreszcie Canon zwrócił uwagę na ten mały ale istotny aspekt pracy.

Dopiero zaczyna Awatar the_bleeding

Domyślnie

A ja mam pytanie trochę z innej beczki . Dotyczy głównie zdjęć krajobrazowych i ustawienia ostrości MF . Używając body 40D ostrość ustawiałem na podglądzie Live View , powiększając obraz maksymalnie na obiekcie który chcę aby był ostry (mam nadzieje że wyrażam się jasno) . Próbuję tego samego w 5D II ale niestety powiększenie nie jest możliwe . Może czegoś nie doczytałem , ale w instrukcji nie ma na ten temat słowa - proszę o podpowiedz .

Pełne uzależnienie Awatar MC_
    Miasto
    Torun/Slupsk

Domyślnie

Jest możliwe.
    Zupełnie tak samo jak przy podglądzie zdjęć już wykonanych.

Strona 313 z 410 PierwszyPierwszy ... 213263303311312313314315323363 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów