Strona 311 z 410 PierwszyPierwszy ... 211261301309310311312313321361 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 3 101 do 3 110 z 4099

Wątek: Canon EOS 5D Mark II

Uzależniony Awatar arrow

Domyślnie

właśnie ciekawi mnie czy te dodatkowo uruchomione funkcje beda mialy wpływ na banding
    Canon FF

Uzależniony Awatar Handelson
    Miasto
    Piła

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez arrow Zobacz posta
    właśnie ciekawi mnie czy te dodatkowo uruchomione funkcje beda mialy wpływ na banding
    Wydaje mi się, że może to mieć wpływ - jest zdaje się coś na ten temat w instrukcji.
    U mnie wszystko powyłączane i nie mam problemów z pasami
    Druga sprawa, że z czerni nie wyciągam
    EOS 5DMkII + BG-E6; C 14 L II; C 24 L II; C 50 1.4; C 85 1.8; C 135 L; C 580 EX II; Sherpa 450 R; Kata D-3N1-30; Crumpler Master Delhi 620 i drobiazgi...

Uzależniony

Domyślnie

zdecydowanie mają - aparat wyciąga jasne partie na zasadzie forsowania ekspozycji. nie pamiętam dokładnie bo nigdy tego nie włączam ale kiedyś robiłem testy i miało to widoczny - negatywny - wpływ na banding i zaszumienie w cieniach.

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Shadow Zobacz posta
    Jak wyciągniesz z 2EV i Black na zero to wyłażą Ci kolorowe placki. Miałeś też dłuższy czas naświetlania. A wyłączyłeś priorytet jasnych partii obrazu i Automatyczny optymalizator jasności ?
    oczywiscie, mam je od zawsze OFF.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    placki plackami, ale banding bywa dobijajacy
    Ostatnio edytowane przez siudym ; 17-11-2010 o 21:40 Powód: Automerged Doublepost

Uzależniony

Domyślnie

niestety, nic nie ma za darmo. jak musicie każde zdjęcie forsować o kilka ev to pozostaje przesiadka na małe, 12 milionowe matryce Nikona.

Domyślnie

Jak się zmniejszy zdjęcie do 12 mpx, to po bandingu nawet ślad nie zostaje. Przynajmniej po takim, jaki ja mam u siebie.
    nowa strona | www.epicure.pl | polub moje zdjęcia | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Opole

Domyślnie

siudym ---> Taki banding to nie banding. Nie ma się czym przejmować. Jak będziesz miał coś takiego to wtedy będzie problem http://img181.imageshack.us/img181/3...g9836crrl4.jpg

Początki nałogu
    Miasto
    Otwock

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez nowart Zobacz posta
    w rogach będziesz widział więcej tego efektu bo najprawdopodobniej masz przez winietę szkła niedoświetlone o xx EV narożniki kadru.
    Zgadza się, rogi są najbardziej forsowane w tej obróbce - starałem się znacznie zdjąć winietę.
    Ale - jest jedno ale...
    Jak być może zauważyliście, fotka bez obróbki niebo ma lekko prześwietlone, przy obróbce suwak ekspozycji pojechał na około -1.5 EV, fill light na 100%, trochę recovery, usunięcie winiety no i oczywiście ruszony contrast i clarity, reszty nie pamiętam.

Wg mnie, kluczem do odpowiedniego naświetlenia kadru, jest naświetlanie tak jak w analogu naświetlało się negatyw, czyli na cienie - przy obróbce, wiele świateł można jeszcze odzyskać (recovery), wtedy nie trzeba tak mocno forsować cieni. Ile można odzyskać - to już kwestia doświadczenia. Trzeba poćwiczyć, bo oczywiście można prześwietlić za bardzo i wtedy już nic nie pomoże.
    Ostatnio edytowane przez kmleon ; 17-11-2010 o 22:29 Powód: Automerged Doublepost

Zablokowany
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez qbic2 Zobacz posta
    Zrób zdjęcie na iso 100, w LR3 ustaw black level na zero i zobacz w cieniach co się dzieje. Jak nie masz pionowych pasków to nie masz usterki z którą walczę.
    Cytat Zamieszczone przez epicure Zobacz posta
    Na przykład w moim. Oczywiście nie mówię o rozjaśnianiu cieni o ileś tam EV, bo wtedy lekki banding się pojawia w skrajnych przypadkach. Qbic miał inny problem - u niego banding pojawiał się nawet bez ruszania ekspozycji, tylko po zmniejszeniu poziomu czerni do 0 w Lightroomie. A to już nie jest prawidłowe zachowanie się matrycy.
    U mnie ten syf pojawiał się również na video przy iso 800+
    Mi wychodzi czasami nawet na poprawnie naświetlonych fotach studyjnych, w cieniach wyraźna siatkowata kasza, jak znajdę to wrzucę.

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kmleon Zobacz posta
    Wg mnie, kluczem do odpowiedniego naświetlenia kadru, jest naświetlanie tak jak w analogu naświetlało się negatyw, czyli na cienie - przy obróbce, wiele świateł można jeszcze odzyskać (recovery), wtedy nie trzeba tak mocno forsować cieni. Ile można odzyskać - to już kwestia doświadczenia. Trzeba poćwiczyć, bo oczywiście można prześwietlić za bardzo i wtedy już nic nie pomoże.
    zgadza sie i dlatego warto stosowac iso 50, bo to automatycznie zajmnie nam swiatla
    tylko trzeba uwaznie naswietlac, ile sie da do pierwszego przepalu bo z iso 50 juz nic nie odzyskamy lub prawie nic
    kiedys canon to byl aparat wlasnie to studia, piekne iso 100
    a teraz co? swiat schodzi na psy
    Ostatnio edytowane przez Marcin5D ; 17-11-2010 o 23:00 Powód: Automerged Doublepost

Strona 311 z 410 PierwszyPierwszy ... 211261301309310311312313321361 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów