ja myślałem, że może jakieś gry dodadzą, Snakea czy cos... a tu lipa:/
ja myślałem, że może jakieś gry dodadzą, Snakea czy cos... a tu lipa:/
5d mkII | 35L | C50mm 1.4 | C85mm 1.8 | 135L | Skyport | 2x580exII
Wgrałem z ciekawości ten nowy firmware.
Ma ktoś stary ? Do kitu te tryby 24/25p. Wyglądają jak film z pogubionymi po drodze klatkami. To nie to samo co kamera filmowa 24p![]()
O obiektywach wiem prawie wszystko
właśnie ściągam nowy firmware ze strony canona i mam transfer około 5kb, chyba sporo osób ma ciśnienie na nowy FW. Swoją stroną ciekawe kiedy będzie update Magic Lantern...
zauważyliście, że przy 24p obraz jest prześwietlany ? mimo tych samych parametrów większa wartość tonalna jest na 25p/30p, do tego przy oświetleniu (ma w pokoju 2x 50W) to 24p spisuje się a raczej wogóle się nie spisuje, wszystko migocze, np. przy 1/60 i 25/30p wszystko jest ok, gdy przestawimy na tryb 24p to wszystko migocze jak byśmy mieli 1/400 przy 25/30p, kolejna sprawa to moim zdaniem podczas trybu 24p bardziej widoczny jest Jello Effect, to są ogólnie moje pierwsze spostrzeżenia na temat nowego FW i trybu 24p, postaram się w krótki czasie przetestować ten tryb w normalnych warunkach.
PS. czyżby canona wiedział i nie wypuszczał od razu trybu 24p ponieważ 5D "reklamował" by się w sieci jako migocząca rolling shutterowa matryca i tak by go postrzegano ?
5D mark II /S 14mm 2.8/S 85mm 1.4 / 50mm 1.4 USM/ 580EX / Glidecam HD-1000
Pierwsze wrazenie dziwne. Poszarpany film na 35 i 25 fps - calkowity brak plynnoscimozna wrocic do starego firmwaru?
jarek
Oj, coś czuję, że szykuje się wieeelka skarga do Canona za kolejne "po łebkach"...
to ten tryb 30p NTSC nie jest już tym trybem PAL i NTSC 30p co był wcześniej ???
:-/
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
PS. mnie ogólnie nie chodzi o "poszarpany" obraz bo taki właściwie jest cel 24p, ale bardziej frustruje mnie to, że przy 24p 5D mkII zaczyna przypominać D90 (min. przez prześwietlenie obrazu)
Ostatnio edytowane przez MateuszG ; 16-03-2010 o 23:48 Powód: Automerged Doublepost
5D mark II /S 14mm 2.8/S 85mm 1.4 / 50mm 1.4 USM/ 580EX / Glidecam HD-1000
Czy ten problem prześwietlenia oraz szarpania na 24p występuje w Canon 7D? Jak oceniacie teraz 5d2 vs 7D?
Udało się wrócić do poprzedniego firmwareZauważyłem jeszcze, że przez 48 khz w filmach pliki się zwiększają o 15 % :]
O obiektywach wiem prawie wszystko