ja nie moge jakoś skalibrowac do końca 50 1.4 z 5D MkII... raz trafia oki, ale jak juz wymieszam światło żarowe z błyskiem to daje FF.... grrr
Canon 40D + BG-E2N => 5D MkII
24-105 f/4 IS USM L + 50 f/1.4
Speedlite 580EX II,SanDisk Extreme 8GB, Benro A-500EX + KB-1A...
to nie tylko u ciebiez 85 f/1.8 nie mam tego problemu
Canon FF
to jest przypadlosc AF canona od lat.
POnad wszelka watpliwosc:
jesli barwa swiatla przesuwa sie ku czerwieni AF canona skraca wynik pomiaru - pojawia sie tendencja do FF. Jesli sklad widmowy swiatla przesuwa sie ku zimniejszemu - AF wydluza nastwe - tendencja BF.
Oznacza to ze jesli dokonasz justacji obiektywu w swietle bialym to przy slonecznym wschodzie slonca AF bedzie dawal FF a przy pogodzie pochmurnej BF - bedzie ostrzyl za dlugo.
Sa to dosyc spore roznice .
Stad wrazenie niektorych tzw " plywajacego " AF w canonie.-
wystarczy, ze dokona sie justacji raz przy swietle zarowym , ponownej kontroli za jakis czas przy swietle dziennym i odniosi sie wrazenie , ze trzeba ponownie justowac.
Niestety tak jest.
Przypominam sobie przed laty jeszcze w analogu , jesli ostrzylem przy uzyciu czerwonego swiatla wysylanego przez pilota lampy , wszystkie zdjecia byly nieostre. Dzisiaj wiem dlaczego. Prawdoposobnie tak bylo od zarania w canonie.
Ze jest tak dzisiaj nie mam najmniejszych watpliwosci - pomierzylem to parokrotnie dosyc dokladnie.
Wiedzac o tym mozna przedsiewziac jakies srodki zaradcze ,jesli to konieczne-a jest koniecznym fotografujac na malych przyslonach , czyli malej GO .
ponizej wykresik
zaleznosc rozdzielczosci od poprawki.
dwie sserie pomiarow w slonsu i przy pogodzie pochmurnej.
akurat tutaj zrobione dla c50d .c5dmk2 ma to samo.
Ostatnio edytowane przez Czacha ; 10-03-2010 o 11:32
Ciekawe rzeczy piszesz, ale jaki zwiazek ma kolor swiatla fotografowanej sceny do działania detekcji fazowej?
widocznie ma.
matryce w ukladzie af jak to matryce maja nieco rozne uczulenie spektralne.
tzn czulosc rosnie lekko dla swiatla w kierunku czerwieni
Byc moze to odgrywa role?-nie wiem dokladnie
sorry poprzedni post sie jakos sam przebudowal .
wykres sie nie zamiescil.
Duzo czasu stracilem zanim na to wpadlem i to rozgryzlem.
Potwierdza mi sie w empirii wielokrotnie.
faktycznie namieszales w tym posciewyedytuj go i popraw, ewentualnie napisz na nowo tak jak ma byc a ja usune stary
niestety nie pojawia mi sie na ekranie dzisiaj przycisk edytuj.Kod php:
faktycznie namieszales w tym poscie ;) wyedytuj go i popraw, ewentualnie napisz na nowo tak jak ma byc a ja usune stary
nie mam mozliwosci poprawy , dawno bym to zrobil.
nie da sie zamiescici wprost zdjcia - domaga sie podania url.
wczoraj bylo inaczej :-( - wszystko funkcjonowalo.
R5, R6,RF10-20, RF1535, RF2870, RF50L, RF85L, RF70200 2.8, M1 Max
Naprawilem za CiebieMala prosba - do cytowania uzywaj opcji [ QUOTE ] a nie [ PHP ]