Pokaż wyniki od 1 do 10 z 4099

Wątek: Canon EOS 5D Mark II

Mieszany widok

Pełne uzależnienie Awatar MariuszJ
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez arturs Zobacz posta
    a czasem na dolnym zdjęciu nie powinny się krzyżować w tym samym miejscu? przecież ognisko obiektywu jest w tym samym miejscu niezależnie od matrycy..
    Aleś upierdliwy Sam się baruj z paintem na przyszłość :P
    Entuzjastyczny Neofita

Pełne uzależnienie Awatar arturs
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MariuszJ Zobacz posta
    Aleś upierdliwy Sam się baruj z paintem na przyszłość :P
    nie upierdliwy tylko dokładny - bo taki rysunek jest błędny i wprowadza dodatkowy zamęt
    5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|

Pełne uzależnienie Awatar dinderi
    Miasto
    Raszyn

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez arturs Zobacz posta
    nie upierdliwy tylko dokładny - bo taki rysunek jest błędny i wprowadza dodatkowy zamęt
    Dokładnie! Nie wiem co ma przedstawiać ten rysunek, ale na pewno nie jest to prawda.
    Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.
    09. Rób i pokazuj zdjęcia, które podobają się tobie, a nie oglądającym.

---Moje zdjecia na FB---

Pełne uzależnienie Awatar MariuszJ
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Dinderi, zastanowiłem się trochę nad tym co napisałem i przyznaję Ci rację. Napisałem bzdurę, przepraszam, a moderatora proszę o usunięcie tych nieszczęsnych rysunków.

Matryce 5d i 20d są tak samo gęste (w przeliczeniu na mm2), więc "ptaszek" będzie dla TEGO SAMEGO (a nie 1.6x krótszego!) obiektywu tak samo duży na matrycy i tu i tu - zarówno w milimetrach, jak i w pixelach. Tyle że na 5d będzie miał jeszcze sporo dookoła siebie - do wykadrowania.

Mea culpa intelektualna.

Ostatnio edytowane przez MariuszJ ; 08-02-2010 o 01:28
    Entuzjastyczny Neofita

Miasto
    Raszyn

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MariuszJ Zobacz posta
    Dinderi, zastanowiłem się trochę nad tym co napisałem i przyznaję Ci rację. Napisałem bzdurę, przepraszam, a moderatora proszę o usunięcie tych nieszczęsnych rysunków.

Matryce 5d i 20d są tak samo gęste (w przeliczeniu na mm2), więc "ptaszek" będzie dla TEGO SAMEGO (a nie 1.6x krótszego!) obiektywu tak samo duży na matrycy i tu i tu - zarówno w milimetrach, jak i w pixelach. Tyle że na 5d będzie miał jeszcze sporo dookoła siebie - do wykadrowania.

Mea culpa intelektualna.

Wstałem i tak mnie to od wczoraj męczyło, że zanim zjadłem śniadanie, chciałem poprawiać Twój pierwszy rysunek Strasznie się cieszę, że mogę spokojnie skupić się na jajecznicy, a nie ogniskowych, FF i APS-C
    Jest dokładnie tak, jak to teraz narysowałeś! Bardzo ładny rysunek, nota bene.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez siudym Zobacz posta
    hmm. To niech kolega powie, w jaki sposob wykadrowac obraz z klatki filmu w 1920x1080p aby nie tracic rozdzielczosci..
    Video Crop wycinajacy skrawek obrazu z klatki aparatu i dalej nagrywajacy go w 1920x1080 to LEKKA roznica.
    No tak, oczywiście masz rację. Nie zastanowiłem się, że jesli nagrywamy w 1080p i chcemy potem odtwarzać w 1080p, to już nie ma czego wycinać.
    Masz absolutną rację, że w tym przypadku, obraz 1080p z APS-C będzie dawał więcej obiektu na ekranie, niż to samo przy FF. Ew. kadrowanie obrazu z FF przyniesie tylko spadek jakości obrazu, który będzie ponownie skalowany do 1080p. - Oczywiście wszystko to odnosi się do matryc FF i APS-C o tej samej gęstości.
    Różnica ta jest tylko potwierdzeniem na fakt, że ogniskowa zostaje ta sama, a zmienia się jedynie szerokość widzenia.
    Ostatnio edytowane przez dinderi ; 08-02-2010 o 10:05 Powód: Automerged Doublepost
    Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.

---Moje zdjecia na FB---

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Dlatego Video Crop z matrycy powinien juz byc w firmware Canona, a nie osobnymi CHDK wyciagany. Matyryca majaca 21mpix, a video 1080p to 2mpix, wiec zauwaz ILE jest do wykadorowania, mozna bezproblemowo zrobic olk'owy crop 2x w trybie video i dalej bedzie on rewelacyjnej jakosci.

Przeskalowana pelna klatka 5616x3744 do cropa 2x to 2808x1872, ktore to skalowane jest do 1920x1080 - detal w video dalej 1 klasa.

Miasto
    Raszyn

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez siudym Zobacz posta
    Dlatego Video Crop z matrycy powinien juz byc w firmware Canona
    Czyli moznaby dolaczyc do firmware możliwośc wyboru obszaru matrycy, z którego byłby rejestrowany obraz video. Ciekawe, czy canoni na to wpadli? Jesli tak, to pewnie bedzie "ficzer" w wersji mkIV I ciekawe, czy to tylko kwestia firmware, bo mozliwe, ze sa sprzetowe ograniczenia, które wymuszają uzywanie zewnętrznego oprogramowania.

---Moje zdjecia na FB---

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów