Strona 250 z 410 PierwszyPierwszy ... 150200240248249250251252260300350 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 2 491 do 2 500 z 4099

Wątek: Canon EOS 5D Mark II

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Dziękuję wszystkim za wyrażenie opinii na interesujący mnie temat. Co prawda wyboru mi to nie ułatwiło, jednak jestem bogatszy o kilka niuansów na temat "piątki", widzianych okiem canoniera.

W moim mniemaniu, 5dmk2, jest minimalnie lepszą puszką od konkurenta, a dla kogoś, kto nigdy nie miał do czynienia z autofocusem d300/d700, ten z canona będzie całkowicie zadowalający. W moim wypadku, obawiam się jednak, że mógłbym być zawiedziony brakiem komfortu, jaki daje precyzja af konkurencji. W każdej innej kwestii Canon jest jednak nieco, ale jednak, lepszy. Nie znaczy to, że nie zadowalają mnie parametry pełnej klatki nikona. One są dla mnie wystarczające, choć mam świadomość faktu, że w "5" są lepsze.

Jeszcze raz dziękuję za wypowiedzi.

Zablokowany

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Handelson Zobacz posta
    Wszystkiego się można nauczyć (AF w 5DMkII również)
    uczę się od 12.05.2009-i za przeproszeniem q...ciągle mi nie wychodzi

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Tak naprawdę nie są to różnice które automatycznie przełożą Ci się na to że będziesz robił lepsze zdjęcia. Poza samym sensorem czy af jest sporo innych rzeczy które to właśnie są ważne. Każdemu wedle upodobań.

Tak na marginesie czemu bierzesz pod uwagę generalnie szkło 50mm 1.4? Czy takiego używasz teraz na cropie? Bo wtedy na FF celowałbym w 85mm, zależy tylko do czego to potrzebujesz.

Bywalec
    Miasto
    A, A

Domyślnie

W sobotę "robiłem" ponad godzinny plener w temp. -17*C. Po plenerze puszka działała jak należy. W niedzielny wieczór chciałem pstryknąć kilka fotek dzieciom. Włączyłem i ... lcd ciemny. Górny wyświetlacz działał, AF w obiektywie także. Po naciśnięciu spustu migawki otwierała się ona, lecz później nie zamykała się (efekt lekko zbliżony do trybu "bulb").Włączyłem/wyłączyłem body dwukrotnie i nic. Dopiero wyjęcie i ponowne włożenie baterii pomogło - aparat ruszył bez żadnych problemów. Mam teraz ból - serwis, czy może był to jakiś efekt pracy na mrozie?

Uzależniony

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dem Zobacz posta
    W każdej innej kwestii Canon jest jednak nieco, ale jednak, lepszy. Nie znaczy to, że nie zadowalają mnie parametry pełnej klatki nikona. One są dla mnie wystarczające, choć mam świadomość faktu, że w "5" są lepsze..
    Przyjacielu mimo, że sam fotografuję piątką to mam do Ciebie krótkie aczkolwiek treściwe pytanie - podaj mi proszę choć JEDEN parametr pełnej klatki Canona, który jest lepszy od konkurenta D700. Tylko jeden proszę. Mam świadomość, że skoro mowisz o "wszystkich poza AF" to nie sprawi to Tobie problemu prawda?

Domyślnie

Porównując 5DmkII do 50D zauważyłem niepokojącą rzecz w spuście migawki. Niby wszystko działa ale brakuje mi charakterystycznego odgłosu kliknięcia po wciśnięciu do końca co ma miejsce w 50D. Jest wyczuwalny opór i różnica między półklikiem ale ma się uczucie jakby się wciskało pilot od telewizora czy kalkulator a nie aparat Czy u was też tak bezgłośnie działa spust migawki w 5dmkII?

No nie.. dolna partia przycisków w 50D klika a w 5d nic, najwyraźniej tak ma być eh
    Ostatnio edytowane przez sqback ; 19-01-2010 o 02:16

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez nowart Zobacz posta
    Zatem albo przyszedłeś tu trolować albo ... sam nie wiem (wybacz szczerość jeśli się mylę ale dziwaczna ta Twoja teoria).
    Też prześladuje mnie przeświadczenie, że to wyłącznie bicie piany niczemu nie służące .
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Bywalec Awatar vidocq
    Miasto
    TST

Domyślnie

Przyjacielu mimo, że sam fotografuję piątką to mam do Ciebie krótkie aczkolwiek treściwe pytanie - podaj mi proszę choć JEDEN parametr pełnej klatki Canona, który jest lepszy od konkurenta D700. Tylko jeden proszę. Mam świadomość, że skoro mowisz o "wszystkich poza AF" to nie sprawi to Tobie problemu prawda?
    Bez trollowania?
    Proszę bardzo: rozdzielczość
    Tylko nie udowadniaj mi proszę, że nikomu nie jest potrzebne 21Mpix...
    Jest parametr? Jest.
    Nie "wszystkie lepsze poza AF" ale przynajmniej jeden...

PS
    Jakby co, to miałem D700 i rzeczywiście, lepsza budowa, mniejszy szum na wysokich ISO, szybszy i dokładniejszy AF i tak dalej są lepsze...
    Jestem tylko amatorem, lubię zmiany a Canona kupiłem ze względu na dobór dobrych optycznie zoomów o jasności f/4, ze stabilizacją i w przyzwoitej cenie. Także ich waga i rozmiary są dla mnie atutem.
    Do Nikona takich szkieł nie ma, zestaw 14-24/24-70/70-200 f/2.8 rozwala finansowo...przynajmniej mnie
    No i te filmy z 5D MKII
    Ostatnio edytowane przez vidocq ; 19-01-2010 o 10:40
    pozdrawiam, vidocq

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków/Szczecin

Domyślnie

Rozdzielczość. Wygrałem talon na balon?
    zdRAWki
    Fotograf platoniczny

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Ale z jakiego powodu powinienem Tobie cokolwiek udowadniać? Będąc użytkownikiem piątki doskonale wiesz jaką on ma przewagę nad siedemsetką, Odnoszę wrażenie, iż chcesz mnie sprawdzić, podważyć moją wiedzę i umiejętności, a może nawet ośmieszyć. Tylko w jakim celu? Dla własnej przyjemności? Nie bądźmy uprzedzeni i złośliwi w stosunku do innych i nie traktujmy ich z góry (choć w sumie to takie polskie - nie uważasz?).

Lepsza jest choćby rozdzielczość (mimo, iż nie zawsze więcej znaczy lepiej i mimo iż dla mnie 12 mln wystarcza). Lepsze odwzorowanie kolorów w portrecie, o wiele lepszy jest sam uchwyt puszki (choć to kwestia indywidualna). Większy jest wybór szkieł i co nie jest bez znaczenia, są one nieco tańsze.

Odpowiadając na czyjeś pytanie. Na cropie używam głównie 35/1.8, więc 50-tka jest naturalnym wyborem pod mały obrazek. Z tym, że niezależnie na co padnie wybór, będzie to słoik Sigmy. Dodatkowymi obiektywami będzie podstawowy zoom w zakresie ~24-70(105), oraz stałka 85/1.8 i być może jeszcze jedna dłuższa stałka.

Pozdrawiam i więcej życzliwości życzę

Strona 250 z 410 PierwszyPierwszy ... 150200240248249250251252260300350 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów