Cytat Zamieszczone przez simon83 Zobacz posta
Mimo to mocno zastanawiam sie nad 1d Mark III. 10Mpix w zupelnosci wystarczy do odbitek 20x30 w 300dpi, szczegolnie przy idealnie ustawionej ostrosci Filmow nie potrzebuje. W sieci jest kilka opinii i porownan, ale zadne mnie nie przekonalo do ostatecznego zakupu.
nie wiem do czego potrzebujesz puchy pisałeś coś o ślubach ale pisząc za Oskarowym - tez pracowałem na 1D i 1Ds i tez zastanawiałem się nad 1D vs. 5d mk II.
nawet miałem przyjemność testować przed zakupem 5d mk II, która mnie na początku rozczarowała - no pucha ni jak do pracy.
1D jest idealnym sprzętem do ciężkiej reporterki - szybki, pancerny, długowieczna bateria.
Jednak po 12 godzinach dźwigania dwóch puch i reszty osprzętu jednak lżejsza puszka przyjaźniejszą się staje.

ale bez zbędnych dygresji: 5d MK II jest dla mnie idealnym sprzętem.
Matryca daje idealny obrazek (detal, Hi-Res, możliwość skutecznego cropowania),
cudownie wysokie ISO (to IMO jedna z największych zalet piątki)
waga zestawu.

To dla mnie najważniejsze zalety i do fotografowania wszystkiego co ma wyglądać pięknie ;-) został stworzony ten aparat.
Do ślubów - prędkość wystarczająca, AF na dobrym poziomie.

Tak na prawdę główną wada dla mnie to wielkość RAW i konieczność zakupu dużej ilości kart pamięci.

Przy typach 1D mk III vs 5D mk II z duszą na ramieniu kupowałem 5kę ale teraz nie żałuję - jestem całkowicie zadowolony i szczerze polecam i jak fundusze pozwolą kupię drugą 5D mk II