Dziekidalem na serwo i jest jak powinno
jarek
Dziekidalem na serwo i jest jak powinno
jarek
ostroja uzywam w wiekszosci manualnych obiektywow i mam specjalna matowke stad potrafie dokladnie ustawic ostrosc, ale przy przymknietej przyslonie czesto dla autofokusa jest za ciemno zeby potwierdzic piknieciem i musze wtedy otwierac przyslone az piknie, potem przymykac i dopiero robic fotke uffff.... na serwo, tak jak pisales, problem znika. dzieki
jarek
Moja sugestia - wykonaj dwie długie ekspozycje bezchmurnego nocnego nieba (najlepiej tylko nieba) w jakimś umiarkowanym odstępie czasu (rzędu czasu ekspozycji) i porównaj położenie punktów (także wzajemne), do tego wykonaj ekspozycję ze zdecydowanie dłuższym czasem i sprawdź czy owe punkty aby nie rozciągają się bardziej. Na zakończenie jeszcze kadr pionowy i zwróć uwagę na orientację kresek (bo IMHO "punkty" to to nie są, przynajmniej na pierwszym zamieszczonym zdjęciu).
Dla 100% pewności możesz też zakombinować jakąś dodatkową osłonę od światła pasożytniczego, ale IMHO te ślady to gwiazdy i tyle (choćby patrząc na ten jeden, na który na pierwszym zdjęciu, wlazła chmura... tak ładnie "przygasł") ;-)
Słabe nerwy ludzie dzisiaj mają 8)
...a poruszany problem nadaje się IMO do wydzielenia do osobnego wątku![]()
Ostatnio edytowane przez APP ; 01-08-2009 o 09:30
Mógłby ktoś sprawdzić czy działa mu automatyczne kasowanie bracketingu (CF I/4) bo wydaje się że ta opcja u mnie albo nie działa albo coś źle robię, ale w każdym razie jak w menu ustawię AEB i zrobię 3 zdjęcia to robią się prawidłowo (z korekcją) ale automatycznie opcja AEB się nie wyłącza.. niezależnie od ustawienia ww. CF'a
5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|
"Auto Cancel is whether or not the bracketing cancels when you turn off the power or change lenses." http://www.kenrockwell.com/canon/20d...-functions.htm
.