czyli jednym slowem c1 jak mniemam jest najlepszym obecnie softem do obrobki RAW
czyli jednym slowem c1 jak mniemam jest najlepszym obecnie softem do obrobki RAW
Canon FF
niekoniecznie - z narzędziami do obróbki RAWów tak jak z aparatem - najważniejszy jest operator- mnie C1 bardzo pasuje - co prawda bardziej pasowała mi wersja 3.x ale już do nowej przywykłam i też jest OK, DPP od zawsze mnie wkurzał, do LR nie mogę się przekonać pomimo 3krotnego podejścia, na Photoshopa CS4 mnie nie stać więc nie używam - czasem jak muszę coś obrobić dalej do korzystam z ACR i photoshop Elementsa ale rzadko.. jak muszę coś bardziej podłubać to GIMPa też używam.. podejrzewam że ludzie posiadający i dobrze znający CS4 nie zamienili by go na nic innego - kwestia operatora.. dla mnie C1 jest o tyle dobry że po wywołaniu jpga ten już jest praktycznie gotowy do zrobienia odbitek czy galerii i nic więcej przy nim nie dłubę..
no, LR coraz bardziej depcze mu po piętach - chociaż to ten sam silnik.. a co do obróbki to ciekawe ile z tego softu jest (w polsce) legalnego..
Ostatnio edytowane przez arturs ; 23-05-2009 o 23:18 Powód: Automerged Doublepost
5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|
Ja zauwazylem jedno i co mi sie podoba a czasem nie, to algorytm ostrzenia w C1 4.x... W 3.x.x bylo to jakos lepiej zrobione. W nowej przy powiekszeniu 1:1 i z ustawieniem defaultowym to kaszana, choc ogladajac nie w 1:1 lepiej niz w LR jest... Hmm Macie jakies uwagi do tego ?
takie jak ty.. ale to w zasadzie kwestia zmiany defaultowych ustawień - Soft Look to 130/0,8/1.0, Standard Look to 130/1.3/1.0 - zapisujesz je jako default i powinno hulać.. to raczej kwestia wcześniejszych narzekań że C1 nawet jak teoretycznie nie było ustawione na wyostrzanie to i tak wyostrzało (trzeba było dodatkowy haczyk wyłączyć) więc teraz to trochę zmienili.. czy na korzyść.. nie wiem.. na początku mnie wkurzało, teraz się przyzwyczaiłem i jest całkiem znośnie.. Poza tym oglądanie 21Mpix w 100% jest naprawdę bez sensu..
5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|
Mam pytanie:
Celowałem w lewą część oprawki okularów pani po prawej (lewy okular). Czy wg Was AF trafił tam gdzie go skierowałem, czy nie?
Ewentualnie, czy szkło jest ostre, czy nie? A może nie da się tego określić z tego sampla?
Jakby coś, to wszystkie dane w EXIF.
Nie pytam o kadr i walory artystyczne, bo zdjęcie albumowe - pytam o sprawy techniczne...
Canon Enable Manual Exposure in Video on EOS 5D Mark II
http://www.dpreview.com/news/0905/09...iifirmware.asp
Jednak się zdecdowali dać kontrolę manualaną w video.
- Full aperture selection
- ISO speed: Auto, 100 – 6400 and H1
- Shutter speed: 1/30th – 1/4000th second
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
Tak, może to trochę tak wyglądać i post faktycznie trochę na podpuchę, ale jestem po prostu bardzo pozytywnie zaskoczony - pstryki, wykonane w dobrych warunkach - w 99% AF trafił, a i operatorowi dość łatwo przyszło opanować tak słabo oceniany AF. Ot bardzo miła niespodzianka. :-)
Dzięki :-)
Czyli zmiękli - to dobrze :-)
Choć zachwycać się chyba zacznę, jak to sam przetestuję - do 2 czerwca spokojnie jeszcze nasz ulubiony C może się z obietnicy wycofać...
Ostatnio edytowane przez kmleon ; 27-05-2009 o 06:05
Jak się zdecydują dać auto ISO w trybie Manualnym fotografowania, to będę usatysfakcjonowany...