Pokaż wyniki od 1 751 do 1 760 z 4099

Wątek: Canon EOS 5D Mark II

Widok wątkowy

Coś już napisał

Domyślnie blokada ostrości w 5Dm2

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    Patent jest - zakładka w menu "C.Fn IV: Operation / Others" poz. IV-1.
    http://www.dpreview.com/reviews/cano...kii/page13.asp
    Reszta w instrukcji 8).
    Dzięki, wczoraj zmęczony tego nie napisałem, ale o jakichś możliwościach na tej zakładce pamiętałem, tyle, że swego czasu przy czytaniu instrukcji nie wyglądało to dla mnie jasno, co przy którym ustawieniu jak działa, a wolę przeczytać czyjś klarowny opis niż zdawać się na swoją intuicję. Ale jak się nie ma co się lubi...
    Jest to opisane w polskiej instrukcji na stronie 182, by ktoś chętny do sprawdzenia nie musiał się kopać.

Więc pokrótce opis moich dzisiejszych testów (zakładka C.Fn IV: Operowanie/Inne, punkt 1 - Spust migawki/Przycisk AF-ON) :
    (Uwaga: tryb ustawiania ostrości miałem na AI Serwo)

0. (opcja fabryczna) AF-ON uruchamia niezależnie od przycisku spustowego ustawienie ostrości, * blokuje na chwilę parametry ekspozycji, ale nie ustawianie ostrości, po włączeniu * przytrzymywanie spustu do połowy podtrzymuje blokadę ekspozycji, ale autofokus ustawiany jest bez przerwy.

1. Przycisk spustowy działa jak poprzednio, * jak poprzednio, natomiast AF-ON nie ustawia ostrości, ale jego naciśnięcie i przytrzymywanie WYŁĄCZA ustawianie ostrości przyciskiem spustowym.

2. Przycisk spustowy ma WYŁĄCZONE ustawianie ostrości. Ostrość ustawia się teraz tylko przez naciskanie AF-ON. Można użyć rzecz jasna obu naraz, czyli zrobić zdjęcie w trakcie działania autofokusa. * działa jak poprzednio.

3. Przycisk spustowy ma WYŁĄCZONE ustawianie ostrości. Ostrość ustawia się teraz tylko przez naciskanie AF-ON. Przycisk spustowy przejmuje funkcję przycisku *, tzn. jego naciśnięcie do połowy blokuje parametry ekspozycji.
    AF-ON ustala zarówno wartości fokusa jak i ekspozycji, przy czym ustawienie ekspozycji i tak wybierane jest na koniec naciśnięciem spustu.

4. Jak w punkcie 0, tylko teraz AF-ON zwyczajnie nie działa.

Rzeczywiście opcje 1, 2 i 3 dają efekt, o jaki mi chodziło, a najciekawiej dla mnie wygląda opcja 3.

Pozdrawiam
    rsaw
    Ostatnio edytowane przez rsaw ; 06-04-2009 o 11:56

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów