Dzięki, wczoraj zmęczony tego nie napisałem, ale o jakichś możliwościach na tej zakładce pamiętałem, tyle, że swego czasu przy czytaniu instrukcji nie wyglądało to dla mnie jasno, co przy którym ustawieniu jak działa, a wolę przeczytać czyjś klarowny opis niż zdawać się na swoją intuicję. Ale jak się nie ma co się lubi...
Jest to opisane w polskiej instrukcji na stronie 182, by ktoś chętny do sprawdzenia nie musiał się kopać.
Więc pokrótce opis moich dzisiejszych testów (zakładka C.Fn IV: Operowanie/Inne, punkt 1 - Spust migawki/Przycisk AF-ON) :
(Uwaga: tryb ustawiania ostrości miałem na AI Serwo)
0. (opcja fabryczna) AF-ON uruchamia niezależnie od przycisku spustowego ustawienie ostrości, * blokuje na chwilę parametry ekspozycji, ale nie ustawianie ostrości, po włączeniu * przytrzymywanie spustu do połowy podtrzymuje blokadę ekspozycji, ale autofokus ustawiany jest bez przerwy.
1. Przycisk spustowy działa jak poprzednio, * jak poprzednio, natomiast AF-ON nie ustawia ostrości, ale jego naciśnięcie i przytrzymywanie WYŁĄCZA ustawianie ostrości przyciskiem spustowym.
2. Przycisk spustowy ma WYŁĄCZONE ustawianie ostrości. Ostrość ustawia się teraz tylko przez naciskanie AF-ON. Można użyć rzecz jasna obu naraz, czyli zrobić zdjęcie w trakcie działania autofokusa. * działa jak poprzednio.
3. Przycisk spustowy ma WYŁĄCZONE ustawianie ostrości. Ostrość ustawia się teraz tylko przez naciskanie AF-ON. Przycisk spustowy przejmuje funkcję przycisku *, tzn. jego naciśnięcie do połowy blokuje parametry ekspozycji.
AF-ON ustala zarówno wartości fokusa jak i ekspozycji, przy czym ustawienie ekspozycji i tak wybierane jest na koniec naciśnięciem spustu.
4. Jak w punkcie 0, tylko teraz AF-ON zwyczajnie nie działa.
Rzeczywiście opcje 1, 2 i 3 dają efekt, o jaki mi chodziło, a najciekawiej dla mnie wygląda opcja 3.
Pozdrawiam
rsaw