Strona 160 z 410 PierwszyPierwszy ... 60110150158159160161162170210260 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 591 do 1 600 z 4099

Wątek: Canon EOS 5D Mark II

Bywalec Awatar maczkus
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez PoulN Zobacz posta
    Ogólnie, ogólnie

Aby dać za to body 9.500 czy o zgrozo 10.000pln - to trzeba mieć niezłe parcie desperacji :-D
    Jak kogos stac to kupuje, a jak nie to znaczy, ze ta puszka nie jest dla niego. Proste. Mozna wziac na raty i rozlozyc sobie to w czasie i wtedy nie odczujesz az tak bardzo ceny aparatu. Ja kupilem nowa piatke na raty i jestem bardziej niz zadowolony - na pewno jest warta tej ceny. A kto marudzi, ze ma kiepski AF to chyba nigdy tego body nie mial w rekach.

Pełne uzależnienie Awatar oskarkowy
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ARN Zobacz posta
    ja mam RAIDa i zostałem przy XP. Nie mogę powiedzieć, że Vista gorzej mieli pliki, bo nie sprawdzałem; niemniej XP jest na tyle stabilny i szybki, że po co go zmieniać...., ale niebawem wypróbuję - biorę mojego lapka z Vistą na dłuższy wyjazd, więc będzie sie mogła wykazać
    Półtora roku temu przerabiałem temat. Kupiłem nowy wypasiony sprzęt i vistę business. Po tygodniu skorzystałem z opcji darmowego cofnięcia się do XP i do dziś pracuję na szybkim i stabilnym systemie. U mnie pod XP obróbka jest wyraźnie szybsza.
    Jarek

Uzależniony
    Miasto
    3miasto

Domyślnie

Ja również mam RAIDA (spięte równolegle dwa identyczne 200 Gb Maxtory gdy kupowane - najszybsze) na XP i od ponad 2 lat smigają w y c z u w a l n i e szybciej.
    Pomogło mi też wyrzucenie wypasionej karty graficznej (superduperextra..itp) na rzecz zwykłej, prawidłowo odtwarzającej kolory - prościutkiej. Komp dostał kopa!Poza tym - przeczyściłem komuter pod kątem wyeliminowani WSZYTSKICH nie mających nic wspólnego z obróbką zdjęć - procesów.Łącznie z połączeniem internetowym.Oj - było co wyłączać! I - teraz "klamot" wie po co go włączyłem :-)

Uzależniony

Domyślnie

W temacie 14-bitow, niech ktos podpowie jelsi sie myle.

Docelowo oceniamy ze wszystko konczy sie kolorem 8-bitowym (jpg) i z tego wynika ze mamy przy 12-bitach 4-bity nadmiernej informacji.
    Ale, raw podczas wywolywania jest przleiczany przez gamme, i z teog co widze dosc wysoka (2,5). Wiec w cieniach i swiatlach nie mamy tak duzego zapasu, pojawia sie w tonach srednich. Jak dodamy do tego jeszcze korekcje ekspozycji to moze sie okazac ze na jeden bit roznicy z rawi'e mamy roznice dwoch lub wiecej bitow w pliku wynikowym. W tym momencie 14-bit moze sie przydac.

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dzik Zobacz posta
    Wiec w cieniach i swiatlach nie mamy tak duzego zapasu, pojawia sie w tonach srednich.
    roznica jest poniekad wszedzie, bo rozdzielczosc bitowa dotyczy probkowania sygnalu, a ten jest, no bylo nie bylo, w kazdym pikselu matrycy.

sek w tym gdzie ta roznica ma znaczenie, tzn. gdzie 4-krotne zwiekszenie dokladnosci sygnalu nie zostanie przykryte przez szum stochastyczny. i tutaj oczywista odpowiedz jest, ze w ciemnych partiach dokladniejsze probkowanie nic nie daje, poza precyzyjniejszym pomiarem szumu natomiast w swiatlach jak najbardziej. srednie partie - tak, ale w ograniczonym stopniu.

Cytat Zamieszczone przez dzik Zobacz posta
    Jak dodamy do tego jeszcze korekcje ekspozycji to moze sie okazac ze na jeden bit roznicy z rawi'e mamy roznice dwoch lub wiecej bitow w pliku wynikowym. W tym momencie 14-bit moze sie przydac.
    nie no, z wody wino zrobic to to raczej tylko Jezus ew. filmowy McGyver. nie da sie wyprodukowac sygnalu, ktory ma wiecej informacji niz jest na wejsciu.

natomiast przydatnosc 14-bit jest dla mnie osobiscie bezdyskusyjna. w ramach cwiczenia proponuje pofotografowac zolte kwiatki o bardzo jednolitej tonalnosci (np. tulipany) naswietlajac "do prawej" a potem powywolywac to tak, zeby wyciagnac max. przejsc tonalnych. przy 12 bitach w pewnym momencie skonczy sie zapas, a przy 14 powinno sie jeszcze dac cos wyciagnac...
    www albo tez flickr

Bywalec Awatar marbo
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Mam pytanko do użytkowników nowej piątki którzy focą śluby.
    Czy korzystacie z sRawa w kościele i na sali , czy rzeczywiście jest lekka poprawa jeśli chodzi o szum na wyższych czułościach, jak to się sprawdza w praktyce.
    Wiadomo że plakatów z tych zdjęć raczej się nie robi , przekadrowywać też nie muszę więc zapasu pikseli nie potrzeba. Niestety taki mam paskudny charakter , że do tej pory nie mogę się przełamać - kupiłem aparat z taką matrycą i teraz będę jechał na pół gwizdka - nijak nie mogę sam siebie przekonać , nawet argumentując sobie szybszą pracą kompa czy mniejszymi plikami na kartach.
    Sugestie kolegów z forum trafiają do mnie zdecydowanie lepiej
    55D,16-200
    ----------------------------------------------

Uzależniony Awatar arrow

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez marbo Zobacz posta
    Czy korzystacie z sRawa w kościele i na sali , czy rzeczywiście jest lekka poprawa jeśli chodzi o szum na wyższych czułościach, jak to się sprawdza w praktyce.
    jak najbardziej
    Canon FF

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez marbo Zobacz posta
    Używamy, porównania szumów na sRawie już były.
    O obiektywach wiem prawie wszystko

Coś już napisał

Domyślnie

Pewnie, że używa się sRawa. Jakby nie było to jest rozdzielczość, z której możesz wywołać odbitkę nawet A4. Szumy per piksel są oczywiście mniejsze. Jak wiem, że nie będę potrzebował wyższej rozdzielczości, to po co mam robić full rawy ważące ok. 30MP. Zwłaszcza jak robisz kilkaset fot w reportażu, sRaw jest fajny, bo na karcie zajmuje mniej miejsca,a i tak wszystkie te foty będziesz raczej zmniejszał.

Uzależniony
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wacho Zobacz posta
    Czy mając szybki (nawet bardzo) kumputer warto zaopatrzyć się w Vistę i ps4, które to obsługują (wykorzystują?) 64bitowy system przy obróbce zdjęć?

Pytam, ponieważ obróbka tak dużych RAWów nawet przy szybkim sprzęcie trochę trwa...
    Koledzy, ktorzy odpowiedzieli przede mna, chyba nie zrozumieli pytania. Wacho pyta czy warto wejsc w 64-bit'owy system operacyjny i aplikacje 64-bitowe.

Podstawowa roznica to obsluga wiekszej ilosci pamieci operacyjnej przez system operacyjny. A to przeklada sie na mniejsze mielenie dyskiem np. przy obrobce zdjec. System 32-bit to max 4 GB RAM. 64-bit nie ma tego limitu. Microsoft juz zapowiedzial rozwijanie systemu i aplikacji 64-bitowych, a jednynie wspieranie przez jakis czas 32-bitowych - wiec kierunek rozwoju jest tylko jeden. Pytac mozna tylko jak szybko.

Wacho,
    "szybki (nawet bardzo) kumputer warto zaopatrzyć się w Vistę [...] 64bitowy" - wg mnie przy obrobce zdjec, nie wspomne o video - komputer nie moze byc szybki, jak ma tylko 4 GB RAM. Odpowiedz nasuwa sie zatem sama.

PS: Pierwsze wersje VISTY, zanim wyszedl pierwszy service pack, byly koszmarne, niestabilne, nic dziwnego ze ludzie sie cofali do sprawdzonego XP. Ja uzywam VISTY 64-bit od razu z pierwszym service packiem i nie wyobrazam sobie powrotu do XP. Nie uzywam PS4, ale LR2 64-bit.
    Pozdrawiam!

Strona 160 z 410 PierwszyPierwszy ... 60110150158159160161162170210260 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów