Strona 157 z 410 PierwszyPierwszy ... 57107147155156157158159167207257 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 561 do 1 570 z 4099

Wątek: Canon EOS 5D Mark II

Pełne uzależnienie Awatar oskarkowy
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MMM Zobacz posta
    Chętnie bym to zobaczył na porównaniu 5D Mk I vs Mk II
    No w tym problem. Nie mam obu puszek jednocześnie, ciężko też poprosić Młodą, żeby się nie ruszała, że trzeba powtórzyć, bo koledzy nie wierzą. A jak pokażę dwie różne sceny, to każdy zobaczy to, co będzie chciał zobaczyć.
    A w zasadzie, to i tak wszystko sprowadza się do prostoty obróbki. Bo na upartego, to ze starego 5D też cudeńka można było wycisnąć.
    Jarek

Uzależniony Awatar Sławek
    Miasto
    Częstochowa

Domyślnie

Te 14bitów to chyba tylko ratunkowo. Jak się przepali fotkę to nieraz się ją jeszcze uda uratować .

Pełne uzależnienie PREMIUM member Awatar MMM
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez oskarkowy Zobacz posta
    No w tym problem. Nie mam obu puszek jednocześnie, ciężko też poprosić Młodą, żeby się nie ruszała, że trzeba powtórzyć, bo koledzy nie wierzą. A jak pokażę dwie różne sceny, to każdy zobaczy to, co będzie chciał zobaczyć.
    To nie jest kwestia wiary bo to są rzeczy, które da się zmierzyć i porównać przy pomocy 'cyferek'. Miałem możliwość porównać kiedyś 12 bitów 30D do 14 bitów 40D i nie widziałem różnicy. Wg testów na dpreview http://www.dpreview.com/reviews/cano...kii/page25.asp stare 5D ma pojemność 8.2EV a 5D2 8.4EV czyli różnica całkowicie do pominięcia. Dlatego chętnie bym zobaczył jakieś porównanie zrobione przez kogoś kto ma obie puszki bo wszystko co do tej pory widziałem nie pokazuje żadnej różnicy.

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

A jesteście pewni, że dokładniejsze próbkowanie przekłada się na zwiększenie zakresu tonalnego?
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Pełne uzależnienie
    Miasto
    127.0.0.1

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    A jesteście pewni, że dokładniejsze próbkowanie przekłada się na zwiększenie zakresu tonalnego?
    Ja to rozumiem tak. Zwiekszenie zakresu bitowego przetwornika AD umozliwia otrzymanie dokladniejszych dyskretnych wartosci sygnalu z matrycy o z gory zalozonym zakresie tonalnym. Wiec 14 bitow nie zwieksza w bezposredni sposob tego zakresu, do tego wymagana jest lepsza matryca.
    Natomiast wiecej bitow - wiecej dyskretnych wartosci sygnalu zarowno w cieniach jak i w swiatlach - wieksza mozliwosc wyciagniecia szczegolow.
    .

Pełne uzależnienie Awatar ripek

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez oskarkowy Zobacz posta
    A w zasadzie, to i tak wszystko sprowadza się do prostoty obróbki. Bo na upartego, to ze starego 5D też cudeńka można było wycisnąć.
    Wiadomo. Mój 5d1 ma ISO 12600 :-)
    Canon G10, WP-DC28, :grin: 5d mkIII:grin: 5d mkI 17-40L 24LII 35L 85LII 580II

Pełne uzależnienie PREMIUM member Awatar MMM
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dr11 Zobacz posta
    Ja to rozumiem tak. Zwiekszenie zakresu bitowego przetwornika AD umozliwia otrzymanie dokladniejszych dyskretnych wartosci sygnalu z matrycy o z gory zalozonym zakresie tonalnym. Wiec 14 bitow nie zwieksza w bezposredni sposob tego zakresu, do tego wymagana jest lepsza matryca.
    Oskarkowy jak przykład wpływu 14 bitów podaje możliwość ratowania prześwietleń czyli większy DR i do tego się odnoszę.

Cytat Zamieszczone przez dr11 Zobacz posta
    Natomiast wiecej bitow - wiecej dyskretnych wartosci sygnalu zarowno w cieniach jak i w swiatlach - wieksza mozliwosc wyciagniecia szczegolow.
    Dokładnie tak. Przy poziomie szumu na ISO100 próbkowanie 12 bitów to i tak ciut za dużo. 14 bitów w takim przypadku to tylko dokładniejsze próbkowanie szumu i zwiększenie generowanych plików.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    127.0.0.1

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MMM Zobacz posta
    Oskarkowy jak przykład wpływu 14 bitów podaje możliwość ratowania prześwietleń czyli większy DR i do tego się odnoszę...
    Chyba taki skrot myslowy. To co sie przejara - przejaranym pozostanie, ale moze chociaz przy 14 bitach da sie latwiej wydobyc detale z tego co ciutke ponizej
    .

Uzależniony Awatar Sławek
    Miasto
    Częstochowa

Domyślnie

Ilość bitów na kanał wcale nie musi zwiększać rozpiętości tonalnej a jedynie umożliwi zapisanie większej ilości potencjalnej informacji jeżeli ona w ogóle jest. Tzn. jeżeli matryca wyprodukuje tą informację. Każdy bit podwaja ilość tonów ale przecież możemy sobie wziąć jotpega i zapisać jako 16bitowego tiffa i wcale nie wzrośnie mu rozpiętość a jedynie wzrośnie miejsce na gromadzenie informacji . Zresztą matryca ma nie równo te bity rozłożone i w cieniach jest ich niewiele a głównie zapisują info ze świateł i półcieni.

Domyślnie

Cytat:
    Canon gwarantował 100.000, ktoś mi mówił że u niego w studio ma 180.000 i dalej pracuje bez zarzutu.

W moim pierwszym 5D migawaka zrobiła ze mną 320.000 cykli i nadal działa u kolegi, natomiast w drugiej puszce wytrzymała 42.000
    Co do ilości gwarantowanych cykli, to na początku Canon nie podawał ilości gwarantowany cykli dla 5D, później określił to na 60.000.
    Natomist 5D Mk II ma, według niemieckiego serwisu, gwarantowane 150.000.

Strona 157 z 410 PierwszyPierwszy ... 57107147155156157158159167207257 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów