-
Witam serdecznie piszę po raz pierwszy na forum ;-) i dlatego witam w pierwszej kolejności wszystkich ;-).
Starałem się nie wypowiadać w temacie ( z chęcią czytałem wszystkie posty ;-)), bo uważam, że nie jestem raczej obiektywy - każdy chwali, co ma. Mam nową i starą 5 i miedzy innymi szkło 24-70 canona. Osobiście uważam, że tych dwóch aparatów nie można porównywać. Nowa 5D jest „lepsza” pod względem ISO i uważam, że dzięki większej matrycy trochę ostrzejszy (dość dziwne odniesienie ale jest ostrzej) - przynajmniej z moimi szkłami. Uważam, że w tych czasach trudno liczyć na jakieś straszne zmiany jakości zdjęć, ponieważ trudno już przeskoczyć pewne granice – jak kiedyś przesiadłem się z 30D na 5D to powiedziałem WOW SUPER teraz porównując 5DmarkII do 5DmarkI powiedziałem hmm lepiej. Porównywałem w studio NIKONA d700 i 5D markII, canon wypadł lepiej – znów moja subiektywna ocena ( inna ostrość i lepsze detale – pisze inna, ponieważ nie można tego odnieść i powiedzieć, co jest lepiej) zdjęcia. Wczoraj robiłem zdjęcia w dość trudnych warunkach, ISO 2000-3200 dużo kolorowych ścian, obiektyw 85 i 28 canon 1,8 większość przy największym otworze i naprawdę było dobrze. Zdjęcia raczej albumowe, ale AF bez problemów zawsze celny. Z obiektywem 24-70 miałem FF, ale mikroregulacja pomogła i jest kosmicznie ostro. Jeśli ktoś chce przykłady porównania lub inne zdjęcia proszę o priva a coś podeślę.
Uważam, że odnoszenie się do starej 5 jest dość dziwne. Jak kupujemy nowy samochód nie porównujemy go ze starym modelem a z konkurencją w tej samej klasie cenowej? Uważam, że nowa 5 nie ma sobie równych;-). Są jeszcze inne aparaty, w które charakteryzują się innymi zaletami jak np. dopracowany tryb servo AF w nikonie d700.
Dodatkowo temat, którego raczej nikt jeszcze nie poruszał, ale według mnie nowy markII ma lepszą synchronizację z lampami studyjnymi. Na starej 1/100 to był najlepszy rezultat, jaki osiągnąłem teraz robię z powodzeniem przy 1/160 ( lampy Quantum 750). Może przypadek ale dobrze, że się tak stało bo przy aktywnej sesji przydaje się taka synchronizacja ;-).
Podsumowując
Pozdrawiam wszystkich i dziękuję za dobre rady, z jakich do tej pory korzystałem na forum.
Tagi dla tego wątku
Uprawnienia umieszczania postów