Tylko że dla mnie (i pewnie nie tylko dla mnie) dużo bardziej wiarygodni są Ci, którzy tę puszkę posiadają od tych którzy przeczytali white papers albo testy w sieci 8).
Tylko że dla mnie (i pewnie nie tylko dla mnie) dużo bardziej wiarygodni są Ci, którzy tę puszkę posiadają od tych którzy przeczytali white papers albo testy w sieci 8).
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
Najlepiej jedz do kogos kto ma puszke (jak sadze - do Poznania masz daleko ale zapraszam), obejrzyj, pstryknij kilkadziesiat fotek, zrzuc, przejrzyj na kompie - mysle ze bedziesz mocno zdziwiony tym co nabazgrali na optycznych.
śluby, studio - Poznań
5dmkII, 12-200mm w 5 szklach
Takie pytanie mam, czy regulacja af , działa tylko z firmowymi szkłami , czy z kundlami też ?
To ja doloze taki drobiazg. Nie wiem co ci testerzy znalezli w tej puszce zlego. Gdy robilem fote ponizej bylo ciemno jak w d.. Jedynym swiatlem byla ta swieczka, ktora stala w chacie w ktorej nie bylo ani jednego okna i byl srodek nocy. Z AF problemu zadnego. Ja raczej mialem problem, bo bylem lekko wskazujacy i moze nie trafilem dobrze w goscia, ale AF nie wariowal ani chwile. A ISO 12800
canon
No wiesz, jak to się mówi - jedna jaskółka wiosny nie czyni (bo niewiadomo spośród ilu fotek to jedno zostało wybrane). A w szczególności przy 17mm i f/4 - GO jest ogromna, czyli AF nie ma tu specjalnie nic do roboty. Ale ISO 12800 naprawdę niezłe.
Ja ostatnio poczyniłem małą sesję zdjęciową bardzo ruchliwej, trochę ponad 2 letniej dziewczynki. Na 220 zdjęć aż 47 było nieostrych. Daje to około 80% celnych fotek. Fotki robione były w domu z lampą bez wspomagania, przy marnym oświetleniu (światło żarowe) głównie w trybie serwo - korzystałem często z bocznych punktów AF. Tak około 20 nietrafionych fotek to mój błąd, około 10 to błąd śledzenia obiektu w trybie serwo na bocznych punktach. Reszta (17 sztuk) to pomyłka AF 5D MK II. Ze wszystkich fotek wybrałem 120 zdjęć do odbitek, reszta 100 - 47 = 53, to niepotrzebne duble, które strzelałem z przyzwyczajenia do mojego niecelnego egzemplarza 40d. Dla mnie wynik jest jak najbardziej akceptowalny, choć jedno zdjęcie z tych niecelnych żałuję, że nie było trafione - ale cóż nie ma rzeczy idealnych.
Jedna z trzech fot to jest - na pozostalych bohater mial dziwna mine. Bez obrobki - jedynie z rawa zrobiony w CS4 jpg i to wszystko.
A mowiac o AF mowilem o warunkach i o ciemnosci. Na zdjeciu to wyglada moze i jasno, ale tego swiatla bylo jak na lekarstwo i AF nie bladzil jak twierdzi optyczne.
canon
Z tej wypowiedzi wynika, że bardzo wiele zależy od szkła. Aby porównanie takie miało sens, trzeba by przetestować porównywalne ze sobą pod względem szybkości AF szkła. Zakładam, że nie mówimy tutaj o sytuacji, gdy pod np. D3/D700 podepniemy wolne i leciwe szkło śrubokrętowe, a pod 5DmkII szybkie i się to jakoś wyrównuje... A nawet jeśli sytuacja na nowych i szybkich szkłach jest porównywalna, a na tych wolniejszych wychodzi przewaga konkurencji - to i tak jest to konkretna przewaga, a nie znak równości.
Chodziło mi bardziej o głosy, że w 5DmkI według niektórych, nie ma żadnych problemów z AF i wszystkie z tym związane historie, to bzdury wyssane z palca.
Nie, no bez jaj - jasno to nie było - skoro ~80% zdjęcia jest czarne ;-) Ja robiłem próby przy świetle kominka z ledwie żarzącym się kawałkiem drewna, przy czym trochę jaśniejszym obiektywem (f/1.4) i oczywiście też nie miałem problemu z AF'em, więc przy Twoim f/4 to w sumie niezłe osiągnięcie - biorąc pod uwagę, że wtedy AF działa o połowę gorzej. Nowa piątka zaskakuje i to na +.
Moje pomiary dla obiektywu o jasności f/1.4 z moim egzemplarzem 5d mk II wypadły niezmiernie pomyślnie - AF dla centralnego punktu ma u mnie czułość zaczynającą się od około -2EV dla ISO100 (wg instrukcji jest to -0,5EV). Ale cóż niektórzy wierzą tylko w white papers... ;-)
A tak na marginesie - corolle w mojej flocie wg instrukcji mają 90KM i 190Nm - pomiar na hamowni wykazał w większości ~100KM i 210Nm, co faktycznie jest wyczuwalne w osiągach, więc wcale bym się nie przywiązywał do tego co mówi producent, ani tym bardziej do white papers, które zazwyczaj są zwyczajną papką marketingową, której wcale nie piszą inżynierowie...
Ostatnio edytowane przez kmleon ; 10-02-2009 o 01:00
Jak rozumiem mowicie takze o zdjeciu, ktore wrzucilem? Mam sredni monitor dlatego u mnie tego nie dojrze niestety - stad pytanie.
No i pytanie jak by to sie zachowalo na wydruku w labie, jesli mialoby to byc zdjecie standardowej wielkosci - zadne A3, czy A4. Pasow nie powinno byc widac.
canon